Дурмстранг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Дурмстранг или Дурмштранг је измишљена школа магије у књигама из Хари Потер серијала, слична Хогвортсу. Ова школа постоји бар 700 година, јер толико је прошло од кад је последњи пут учествовала на Трочаробњачком турниру.

Локација[уреди]

Верује се да се Дурмштранг налази у североисточној Европи, северозападној Русији или у области Балтика, мада њено име упућује на германско порекло (верује се да потиче од израза Sturm und Drang, што је један немачки покрет у књижевности).

Школа се изгледа налази на далеком северу, јер су вунени и крзнени прслуци део школских униформи, поднебље је хладно и дани су врло кратки [1]. Због тога то не може бити Бугарска (иако Виктор Крум, ученик Дурмштраншког института игра квидич за ову земљу), јер у Бугарској није толико студено. Крум помиње да је школско земљиште Дурмштранга много пространије него од Хогвортса, и да је потребно прелазити растојања летећи на метли. То значи да се школа налази негде дубоко у унутрашњости, далеко од мора, и такође на врло изолованом месту. Сви познати ликови из Дурмштранга имају словенска имена или акценат, што искључује Немачку, Данску, Шведску, Норвешку и Исланд као локацију школе. Школа би се могла налазити у некој словенској земљи која је била под германским утицајем.

Школске униформе и градиво[уреди]

Према књизи, дурмштраншки ученици носе вунене и крзнене униформе с црвеним порубом. У филму, они носе руске капе ушанке и капуте цигејке. У филму су такође сви ученици мушкарци и сви имају кратко пошишану косу, међутим, ово није ниједном поменуто у књизи. Двоглави орао се јасно види на једрима дурмштраншког брода и на Крумовој школској одежди. Овај симбол се користи у хералдици неколико нација, али најчешће се повезује с царском Русијом. Директор Игор Каркаров је приказан као Рус у филму, тако да личи на руског цара Ивана Грозног и на Распућина.

Дурмштранг је познат у чаробњачком свету као школа која посебно подучава своје ученике мрачним вештинама. Док се у већина магијских школа само предаје одбрана од мрачних вештина, дурмштраншки студенти заиста и уче црну магију. Међутим, не зна се да ли је то традиција у Дурмштрангу, или је само последица тога што је директор школе Игор Каркаров био смртождер.

У књизи Хари Потер и Ватрени пехар[2], Драко Мелфој наговештава да у Дурмштрангу примају само чистокрвне ученике (којима су оба родитеља чаробњаци), или да макар не дозвољавају ученике којима су оба родитеља Нормалци (нечаробњаци). Не зна се да ли је ово заиста тачно, а и ако јесте, да ли је то било само правило бившег директора Каркарова, или традиција у школи.

Дурмштраншки замак[уреди]

Као и Хогвортс, Дурмштранг се налази у замку. Дурмштраншки замак има само четири спрата, а ватра се ложи само у магијске сврхе. Мада, Дурмштранг има веће земљиште него Хогвортс - како Виктор Крум каже Хермајони Грејнџер. Дурмштраншко земљиште има језера и планине као и хогвортско.

Извори[уреди]

  1. ^ Како је рекао Виктор Крум Хермајони Грејнџер у књизи Хари Потер и Ватрени пехар.
  2. ^ Џ. К. Роулинг, „Хари Потер и Ватрени пехар“

Види још[уреди]