Џејмс Потер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Џејмс Потер је лик из књига о Харију Потеру. Он је отац Харија Потера, који је био чистокрвни чаробњак. Надимак му је Рогоња.

Лили Потер (рођена Лили Еванс) је Џејмсова супруга и Харијева мајка.

Биографија[уреди]

Џејмс је одрастао у чистокрвној породици. Рођен је 27. марта 1960, што значи да је кренуо на Хогвортс 1971. Још у возу се спријатељио са Сиријусом Блеком. Смештен је у кућу Грифиндор. Током школовања је стекао још два велика пријатеља, Ремуса Лупина и Питера Петигруа. Када су сазнали да је Лупин вукодлак, Сиријус, Џејмс и Питер су постали анимагуси да би се дружили са Ремусом у облику животиња током пуног Месеца. Џејмс је био јелен, па му одатле надимак Рогоња. Џејмс је описан као веома надарен и паметан дечак који је био добар у свим предметима. Био је Трагач у грифиндорском Квидичком тиму. Био је веома талентован за Квидич, па је зато и стекао велику популарност. Међутим, такође је био и главни школски мангуп и стално је кршио школска правила да би се забавио. Био је ривал са Северусом Снејпом, који је био љубоморан на њега. Џејмс никад није пропустио прилику да га задиркује и да се бори са њим без икаквог разлога. Џејмс је био, током скоро целог свог школовања, заљубљен у Лили, која је први пут изашла с њим кад су имали седамнаест година. Убрзо после завршетка школовања су се венчали, а кум им је био Сиријус. И Лили и Џејмс су били чланови Реда феникса. Хари се родио 1980. године. Лорд Волдемор је почео гонити Потерове због пророчанства које предсказује да ће Хари имати моћ да га порази. Џејмс и Лили су се сакрили у Годриковој долини. Искористили су Фиделијус чин да би би их било немогуће наћи, али њихов чувар тајне, Питер Петигру, их је одао Волдемору. Он је убио Лили и Џејмса 31. октобра 1981. Хари је преживео због магијске заштите његове мајке.

Изглед[уреди]

Џејмс је изгледао врло слично Харију. Био је средње висине и мршав. Имао је црну косу која је штрчала на потиљку. Разлика изнеђу њега и Харија је била та што је Џејмс имао смеђе очи, а Хари зелене, на мајку.

Види још[уреди]