Лили Потер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хари Потер лик
Лили Потер
Пол женски
Датум рођења 30. јануар 1960.
Датум смрти 31. октобар 1981.
Боја косе тамно црвена
Боја очију светло зелена
Боја тена светла
Хогвортска кућа Грифиндор
Патронус Срна
Штапић Врба, непознато језгро
Отац Господин Еванс
Мајка Госпођа Еванс
Супруг Џејмс Потер
Деца Хари Џејмс Потер
тумач на филму Geraldine Somerville
прво појављивање Хари Потер и камен мудрости

Лили Еванс (удата Потер) (енг. Lily Potter) је лик из књига о Харију Потеру. Она је мајка Хари Потера и супруга Џејмса Потера. Рођена је 30. јануара 1960. године, а умрла је 31. октобра 1981. године бранећи сина.

Опис лика[уреди]

Лили је сазнала да је вештица као дете. О постојању магије упознао ју је Северус Снејп, дечак чаробњак који је живео у близини и кога је упознала у узрасту од девет година. Лили са једанаест година одлази у школу Хогвортс (од 1971. до 1978. године) где је распоређена у кућу Грифиндор. Посебно се истицала у справљању напитака због чега је привукла пажњу професора Хорација Пужорога и постаје члан његовог клуба. Пужорог је за њу говорио да је живахна, шармантна и талентована, али понекад дрска девојка, истичући чуђење њеним нормалским пореклом.

Џејмс Потер открива своје симпатије према Лили током њене пете године школовања. Међутим, она га у више наврата одбија, називајући га арогантним јер је малтретирао друге ученике, посебно Северуса Снејпа. Много година касније, Сиријус Блек је прокоментарисао да Џејмс једноставно није могао да одоли да прави будалу од себе када је Лили била у близини. Током седме године Џејмс показује да је одрастао, да може да буде одховоран и храбар. Лили пристаје да изађе са њим, а почетно забављање прераста у истинску љубав.

Након Хогвортса удала се за Џејмса Потера са којим је добила сина Харија Џејмс Потера. Лили и Џејмс се, заједно са својим пријатењима Сиријусом Блеком, Ремусом Лупином и Питером Петигруом, придружују Реду феникса током првог чаробњачког рата.

Лили је остала трудна у јесен 1979. године. Отприлике у исто време Сибил Трилејни пред Дамблдором изрекла пророчанство да „онај који ће моћи да уништа Мрачног Господара долази“ и да ће бити рођен од оних „који су му се три пута супротставили“. Први део пророчанства је чуо Северус Снејп, Лилин бивши пријатељ који је већ тада био смртождер, па га преноси свом господару. Међутим, Снејп је био ужаснут када је схватио да Волдемор верује да пророчанство говори о Лилином сину. Та опасност која се надвила над Лили била је разлог да Снејп промени страну и да упозори Дамблдора у вези планова Мрачног Господара. Том приликом Снејп обећава да ће учинити све што може да учини сигурном жену коју још увек воли. Због ове опасности Лили и Џејмс су били приморани да се крију заједно са дететом. Након што су издати од стране Питера Петигруа, Волдемор убија Лили и Џејмса који покушавају да заштите сина Харија. Он бива заштићен љубављу своје мајке и њеном жртвом. Волдеморова клетва се одбија од њега и уништава тело Мрачног Господара. Харије остаје неповређен, осим ожиљка у облику муње на челу.

Лили и Снејп[уреди]

Северус Снејп је живео у близини породице Еванс када је био дете. Почео је да посматра Лили након што је приметио да је вештица. Њих двоје су као деца постали најбољи пријатењи, Снејп ју је упознавао са тајнама чаробњачког света, а пријатељство се наставило и на Хогвортсу и ако су били распоређени у различите куће. Лили и Снејп почињу да се удаљавају када он почне да се окреће мрачним вештинама и када почиње да презире чароњаке и вештице нормалског порекла. Прекретницу у њиговом односу чини тренутак када Снејп, понижен и бесан, ословљава Лили са „прљава блатокрвна“. Када га након тога Лили пита да ли и даље намерава да постане Смртождер, а он то не пориче, она коначно прекида све везе са њим.

Упркос прекида њиховог пријатељства, Снејп не прекида да воли Лили. Он чак моли Волдемора да поштеди Лилин живот, што овај и пристаје. То је веома важан тренутак, јер да није било Снејпове молбе да Лили буде поштеђена, не би било ни Лилине непоколебљиве храбрости и љубави којом је обележила и заштитила Харија.

О томе да га је љубав према Лили пратила читавог живота говори и захтев Снејпа супченог са смрћу упућен Харију: „Погледај ме“. Познато је да су многи на Харију препознавали Лилине очи, а овај Снејпов захтев говори о његовој жели да још једном види Лилине очи пре него умре.Види још[уреди]