Црква Светог Духа у Сталаћу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Духа у Сталаћу
Опште информације
МестоСталаћ
ОпштинаЋићевац
Време настанка15. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Црква Светог Духа у Сталаћу је подигнута према остацима живописа и опеке крајем 14. и почетком 15. века. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед цркве[уреди | уреди извор]

Црква под сталаћким градом посвећена је Силаску светог Духа на апостоле, саграђена је као скромна једнобродна грађевина. На западној фасади налази се гранитна плоча постављена 1907. године са натписом који говори о обнови цркве трошком парохијана 1836. године, када су јој горњи делови президани. Истраживачко-конзерваторски радови после земљотреса из 1972. године показали су да је првобитна грађевина била срушена до испод свода. Том приликом је углавном поновљен изглед који је добила приликом обнове у 19. веку, а изостављени су делови слепих аркада које су оживљавале бочне фасаде храма.

У темељима је тада пронађен византијски златник из 10. века, што се надовезује на старију забелешку да је у једној гробници нађен златан чанкаст новац и две сребрне минђуше. Обијањем малтера у унутрашњости откривене су фреске у олтарском простору, међу којима су у најбољем стању очуване фигуре архијереја из Поклоњења агнецу, које показују сродности са живописом насталим после Косовске битке. Такође, нађена је опека карактеристичног облика за исти период, попут оних на цркви манастира Копорина.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.