Црква Светог Марка у Јаковцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Марка у Јаковцу
Опште информације
МестоЈаковац
ОпштинаЋићевац
Време настанка15. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Црква Светог Марка у Јаковцу, у општини Ћићевац је саграђена у 15. веку и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Положај и изглед[уреди | уреди извор]

Полупорушена црква налази се на заравни високо у Мојсињској планини. То је највећа црква у групи мојсињских манастира и цркава. Триконхалне је основе, са припратом. Апсиде су јој полукружне: олтарска широка и релативно плитка, без одељених просторија за проскомидију и ђаконикон и мање бочне. На северном и јужном зиду сачуван је почетак полуобличастог свода којим је црква била покривена. Зидана је ломљеним и притесаним каменом, а опека је служила за изравнавање редова. Апсиде су изведене тесаном сигом. Под је био поплочан квадратном опеком. Првобитно је била малтерисана, а унутрашњост је била декорисана фрескама, очуваним у фрагментима који не пружају довољно података о стилским одликама. Забелешка с краја прошлог века сведочи да су у једној од манастирских грађевина археолошки откривени новчићи цара Душана и кнеза Лазара.

Њен архитектонски изглед је датује у период турске владавине пре него у време деспотовине.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.