Манастир Лепенац

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Лепенац
Manastir Lepenac u Brusu.jpg
Манастир Лепенац
Опште информације
МестоЛепенац
ОпштинаБрус
Држава Србија
Врста споменикаманастир
Време настанка14. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Манастир Лепенац је манастир Епархије крушевачке Српске православне цркве из 15. века. Манастир се налази на десној обали реке Расине, и удаљен је од главног пута Брус-Крушевац свега 700 метара. Манастир посвећен Светом Стефану спада у једне од највећих и најлепших манастира Моравске школе и тог времена уопште.

Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Прошлост манастира[уреди | уреди извор]

Манастир је саградио непознати ктитор, а изградња се одвијала у два наврата. Темељи манастира никли су у 14. веку, али због смрти ктитора, зид цркве био је изграђен свега три метра висине. Након краћег периода, настављена је изградња манастира али са скромним уметничким и материјалним могућностима.

Манастирска црква[уреди | уреди извор]

Манастирска црква је имала основу сажетог триконхоса са припратом и кубе које је требало да почива на пиластрима. Све апсиде су споља вишестране, изнутра полукружне. Са дужином од преко 20 м представља једну од највећих грађевина моравске школе. Старији начин зидања по узору на споменике моравске школе сачуван је у висини од око 2 м. [1]

Манастир је од велике важности за целу Бруску општину као културно, верско и туристичко место. Такође, манастир је неколико пута обнављан, а задња већа обнова била је седамдесетих година 20. века.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 19. 08. 2014. Приступљено 30. 09. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]