Пређи на садржај

Зграда Окружног начелства у Крушевцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Окружног начелства у Крушевцу
Зграда Окружног начелства
Опште информације
МестоКрушевац
ОпштинаКрушевац
Држава Србија
Време настанка1904.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Зграда Окружног начелства у Крушевцу, је грађена у периоду од 1900. до 1904. године као седиште Окружног и Среског начелства. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Зграда је грађена у духу академског еклектицизма са класицистичким елементима, по пројекту архитекте Николе Несторовића, радове је завршио Ото Голднер 1904. године. Зграда је задржала своју аутентичност, како у спољашњем изгледу тако, углавном, и у унутрашњости.[1]

Архитектура

[уреди | уреди извор]

Грађевина је симетричне основе и спољне композиције, истакнутог средњег ризалита са вестибилом под куполом и степеништем, атиком, хоризонталном поделом венцем, рустичном обрадом у приземљу, вертикалним рашчлањавањем зидних платана наглашеним угаоним ризалитима. Изнад ризалита фасаде су и три куполе са металним покривачем. Све су четворостране: средња, највећа, има на врху платформу са гвозденом оградом, док угаоне, на свим странама, краси по један "окулус" (округли прозор), кроз који допире светлост у куполу. Још две куполе, истоветне величине, уздижу се и на угловима западне фасаде, која је скромнија него остале.

Ентеријер

[уреди | уреди извор]

Унутрашњост је раскошно пројектована, посебно холови у приземљу и на спрату. Доњи хол је сав у полулоптастим украсима плафона, ослоњен на десет квадратних масивних стубова. Посебно је раскошно степениште које води ка спратном холу. Кружним током ходника у приземљу и на спрату, сви делови зграде повезани су холом са масивним ступцима који носе крстасте и бачвасте сводове у приземљу и степениште које води у мозаик салу, одакле се раздваја у два крака ка спрату. У Свечаној сали су 1971. и 1986. године постављени мозаици Младена Србиновића, инспирисани српском средњовековном и историјом Крушевца с краја 14. и почетка 15. века.

Зграда је после Другог светског рата била седиште Окружног и среских одбора, а од 1963. године просторије је преузела Општина Крушевац са општинским и окружним судовима. Након пресељења судова у нову зграду, овде је остала Скупштина Града Крушевца.

Галерија

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Туристичка организација Крушевца/Градска кућа”. Архивирано из оригинала 03. 07. 2014. г. Приступљено 10. 06. 2014. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]