Црква Светог Луке у Котору

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Св. Луке,Котор

Црква Светог Луке у Котору је православни храм који припада Митрополији црногорско-приморској ,Српске православне цркве.

Црква је смештена у Старом граду у Котору, на Тргу Светог Луке на коме се налази и Црква Светог Николе у Котору.

Историја[уреди | уреди извор]

Црква Светог Луке у Котору
Основни подаци
ТипПравославна
ЕпархијаЦрногорско-приморска
Оснивање1195
ПосвећенСв. Лука
МестоКотор
ДржаваЦрна Гора

Црква је саграђена 1195. године као католичка црква, у време владавине српске династије Немањић и једна је од најстаријих у Котору. Према сачуваном ктиторском натпису на западној фасади, цркву је подигао Мауро Казафранги са својом женом Боном.Убрзо након изградње је црква осликана фрескама од којих су остали само мали фрагменти на јужном зиду.[1]

Године 1657, православно становништво се пред турском најездом склања у Котор како би се заштитили.Тада у Котору није постојала православна црква,због искључиво католичког становништва и тада су католици поклонили цркву Светог Луке православцима.Пуна два века, све до француске окупације града (1807-1814), црква је имала два олтара православни и католички тако да су се подјенако обављале и литургија и миса.Временом број православног становништва је растао и црква је прешла у православне руке.

Црква Свеог Луке је једна од ретких грађевина која није претрпела значајна оштећења приликом земљотреса у Котору 1979. године.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Црква је грађена у романичком стилу и представља једнобродну грађевину са куполом кружне основе, полукружном апсидом.Карактерише је основа сажетог уписаног крста.Иконостас је дело Димитрија Даскала родоначелника бококоторске сликарске школе Рафаиловић из XVII века.У северну фасаду цркве је у XVIII веку уграђена капела Светог Спиридона.

Под ове цркве је направљен од 17 надгробних плоча.Некада је око цркве било гробље, али је за време аустроугарске владавине измештено ван града.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црква Светог Луке”.  Невалидан унос |dead-url=live (помоћ)