Црква Светих Петра и Павла у Кривој Реци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светих Петра и Павла
Опште информације
МестоКрива Река
ОпштинаОпштина Брус
Држава Србија
Врста споменикацрква
Време настанка1618
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
ВласникРепублика Србија
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
СедиштеКраљево
АдресаКраља Петра I 120 37000

Црква светих Петра и Павла се налази у Кривој Реци код Бруса, на падинама Копаоника. Направљена је 1618. године и карактеристична је за цркве настале у доба отоманске власти над простором данашње Србије. Има основу једнобродне цркве са нартексом, а данас врло слабо очувани живопис у њеној унутрашњости настао је 1621. године.

Током Другог светског рата, немачке снаге су током једне казнене експедиције, затвориле у цркви већи број мештана, након чега су је дигле у ваздух.

Радови на конзервацији фрескосликарства обављени су током 1975. и 1976. године, а црква се од 1979. године налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја[1].

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Место стрељаних жртава са гробницом и црквом у Кривој Реци на Копаонику — Споменици културе у Србији”. САНУ (на језику: српски). 
    (из књиге Пејић, Светлана; Милић, Милета, ур. (1998). „Крива Река, црква светих Петра и Павла”. Споменичко наслеђе Србије: непокретна културна добра од изузетног и од великог значаја (на језику: српски). Београд: Републички завод за заштиту споменика културе. стр. 459. ISBN 8680879126. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.