Пређи на садржај

Antihipertenziv

С Википедије, слободне енциклопедије

Antihipertenzivi je lekovi za lečenje hipertenzije (ili hipertonije), bolesti poznatije kao povišeni krvni pritisak.[1] Pojam antihipertenzivi u kolokvijalnom razgovoru obično podrazumeva sve lekove koji se koriste za lečenje hipertenzije, međutim, treba reći da je pojam antihipertenzivi u pravilu rezervisan za one lekove za lečenje hipertenzije koji ne spadaju ni u jednu drugu grupu (diuretici, vazodilatatori, beta blokatori, blokatori kalcijumovih kanala, ACE inhibitori i ATII inhibitori). Stoga se može reći da su svi antihipertenzivi antihipertenzivni lekovi, ali nisu svi antihipertenzivni lekovi antihipertenzivi.

Postoje dokazi koji ukazuju da smanjenje krvnog pritiska za 5 mmHg može da umanji rizik moždanog udara za 34%, ishemijske bolesti srca za 21%, i da redukuje verovatnoću pojave dimencije, zatajenja srca, i mortaliteta uzrokovanog kardiovaskularnom bolešću.[2]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Antihypertensive+Agents на US National Library of Medicine Medical Subject Headings (MeSH)
  2. ^ Law M, Wald N, Morris J (2003). „Lowering blood pressure to prevent myocardial infarction and stroke: a new preventive strategy” (PDF). Health Technol Assess. 7 (31): 1—94. PMID 14604498. Архивирано из оригинала (PDF) 04. 03. 2011. г. Приступљено 10. 03. 2012.