August Strindberg

Из Википедије, слободне енциклопедије
August Strindberg
August Strindberg.jpg
August Strindberg
Датум рођења 22. januar 1849.
Место рођења Stokholm
 Švedska
Датум смрти 14. maj 1912.
Место смрти Stokholm
 Švedska

August Strindberg (šved. August Strindberg; Stokholm, 22. januar 1849Stokholm, 14. maj 1912) švedski pisac, dramaturg i slikar.

Portret Augusta Strindberga

On je jedan od najznačajnijih švedskih pisaca. Strindberg se smatra jednim od začetnika modernog teatra. Rođen je kao četvrto od jedanaestero dece siromašnoga trgovca Karla Oskara Strindberga i njegove služavke Eleonore Norling. U svojim autobiografskim delima, posebno romanu Služavkin sin (Tjenstekvinnans son) svoje je detinjstvo prikazivao težim no što je uistinu bilo. Radio je kao kućni učitelj, činovnik u telegrafskom uredu, glumac, bibliotekar, novinar, a okušao se i u studiju medicine.

Tri puta se ženio: Siri von Essen, Frieda Uhl i Harriet Bosse. Njegov odnos prema ženama bio je prilično problematičan, od mišljenja da žene i muškarci imaju ista prava u Brakovima I (Giftas I) do mizoginijskih stajališta u Brakovima II (Giftas II) i drugim delima.

Pisao je romane, novele, pripovetke, pesme, kritike, pisma, ali je najveću vrednost dostigao u dramama, posebno naturalističkim, na primer Gospođicom Julijom (Fröken Julie) kojoj prethodi Predgovor (Förord), značajan manifest naturalizma; dok se drame Igra snova (Ett drömspel) i Sablasna sonata (Spöksonaten) smatraju pretečom ekspresionizma. Njegov naturalizam razlikuje se od naturalizma Emila Zole.

Spoljašnje veze[уреди]