August Strindberg

Из Википедије, слободне енциклопедије
August Strindberg

August Strindberg.jpg

Датум рођења: 22. januar 1849.
Место рођења: Stokholm (Švedska)
Датум смрти: 14. maj 1912.
Место смрти: Stokholm (Švedska)

August Strindberg (šve. August Strindberg; Stokholm, 22. januar 1849Stokholm, 14. maj 1912) švedski pisac, dramaturg i slikar.

Portret Augusta Strindberga

On je jedan od najznačajnijih švedskih pisaca. Strindberg se smatra jednim od začetnika modernog teatra. Rođen je kao četvrto od jedanaestero dece siromašnoga trgovca Karla Oskara Strindberga i njegove služavke Eleonore Norling. U svojim autobiografskim delima, posebno romanu Služavkin sin (Tjenstekvinnans son) svoje je detinjstvo prikazivao težim no što je uistinu bilo. Radio je kao kućni učitelj, činovnik u telegrafskom uredu, glumac, bibliotekar, novinar, a okušao se i u studiju medicine.

Tri puta se ženio: Siri von Essen, Frieda Uhl i Harriet Bosse. Njegov odnos prema ženama bio je prilično problematičan, od mišljenja da žene i muškarci imaju ista prava u Brakovima I (Giftas I) do mizoginijskih stajališta u Brakovima II (Giftas II) i drugim delima.

Pisao je romane, novele, pripovetke, pesme, kritike, pisma, ali je najveću vrednost dostigao u dramama, posebno naturalističkim, na primer Gospođicom Julijom (Fröken Julie) kojoj prethodi Predgovor (Förord), značajan manifest naturalizma; dok se drame Igra snova (Ett drömspel) i Sablasna sonata (Spöksonaten) smatraju pretečom ekspresionizma. Njegov naturalizam razlikuje se od naturalizma Emila Zole.

Spoljašnje veze[уреди]