Вернер фон Хајденштам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вернер фон Хајденштам

Johan Krouthén - Porträtt av Verner von Heidenstam.jpg
Вернер фон Хајденштам

Информације
Датум рођења 6. јул 1859.
Место рођења Олсхамер (Застава Шведске Шведска)
Датум смрти 20. мај 1940.
Место смрти Овралид (Застава Шведске Шведска)
Дела
Награде Нобелова награда за књижевност
Потпис

Вернер фон Хајденштам (шве. Verner von Heidenstam; Олсхамер, 6. јул 1859Овралид, 20. мај 1940) је био шведски песник и романописац, добитник Нобелове награде за књижевност 1916. Био је члан Шведске академије од 1912. У већини својих дела описује шведски карактер, живот и традиције, често са јасно патриотским погледом на свет.

Рођен је у Олсхамеру у племићкој породици. Студирао је сликање на академији у Стокхолму, али напустио је студије и кренуо да путује Европом, африком и источним земљама. Написао је Ходочашће:године лутања. Била је то збирка песама инспирисана његовим путовањима по истоку. Напустио је натурализам, који је тада био доминантан у шведској литератури.

Љубав за лепоту показао је алегоричним романом Ханс Алиенус (1892), Песмама (1895) и једним историјским романом Каролинерна. Написао је у два тома Дрво Фолкунга (1905 — 1907), који су инспирисани епском причом о вођама шведског клана за време средњег века.

Његова збирка песама Nya Dikter штампана је 1915, а тематски је везана за филозофске теме, углавном о уздигнућу човека и бољем човечанству. Умро је 1940. у Овралиду.

Спољашње везе[уреди]