Mala bela čaplja

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Mala bela čaplja
Little Egret Reflection.jpg
Mala bela čaplja
Taksonomija
Carstvo: Animalia
Tip: Chordata
Klasa: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Ardeidae
Rod: Egretta
Vrsta: E. garzetta
Binomijalna nomenklatura
Egretta garzetta
(Linnaeus, 1766)
Podvrste

E. g. garzetta
E. g. immaculata
E. g. nigripes

Egretta garzetta map.svg
Rasprostranjenost bele čaplje
  Razmnožavanje
  Gnežđenje tokom cele godine
  Gnežđenje tokom zime

Mala bela čaplja (lat. Egretta garzetta) vrsta je čaplje iz porodice Ardeidae.

Opis[уреди]

Mala bela čaplja ima sve tipične odlike čaplji: dug kljun, vrat i noge. U letu vrat drži povijen, a noge opružene. Boja i odraslih i mladih ptica je sasvim bela, dok je kljun crn, mada postoje i tamniji primerci sa plavkasto-sivim perjem.[2] Koren kljuna i stopala su žućkasti. Mužjak u bračnom perju ima na zatiljku dva duga ukrasna pera. Odrasle jedinke su duge 55–65 cm sa rasponom krila 88–106 cm, a teške su oko 500 grama.

Rasprostranjenost[уреди]

Ova ptica je rasprostranjena u južnoj Evropi, južnoj Africi, Maloj, Srednjoj i Istočnoj Aziji, pa preko arhipelaga sve do Australije. Evropski deo populacije živi na Pirinejskom i Apeninskom Poluostrvu, srednjoj Evropi.

Gnežđenje[уреди]

Mala bela čaplja stiže krajem marta, odnosno početkom aprila, a napušta nas u septembru. Zimuje na obalama Sredozemnog mora. Gnezdo gradi po drveću i žbunju i to u kolonijama sa drugim vrstama čaplji. Ukoliko je brojnost veća, gnezdi se i sama, ali uvek u koloniji. Jaja najčešće polaže u maju. Ima ih 4-5 i zelenkasto-plavkastih su nijansi. Oba roditelja leže na jajima oko 25 dana. Posle trideset dana od izleganja, mladi napuštaju gnezdo.

Podvrste[уреди]

Zavisno od podele, dve ili tri podvrste male bele čaplje su danas prihvaćene:[3]

Galerija[уреди]

Reference[уреди]

  1. ^ BirdLife International (2008). Egretta garzetta. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 9. 2. 2009.  Database entry includes justification for why this species is of least concern.
  2. ^ Hancock, James; Kushlan, James A. (2010). The Herons Handbook. Bloomsbury Publishing. стр. 175—180. ISBN 978-1-4081-3496-2. 
  3. ^ Egretta garzetta on Avibase

Spoljašnje veze[уреди]