My Number One

С Википедије, слободне енциклопедије

Грчка My Number One
Песма Евровизије 2005.
Држава Грчка
Извођач(и)Елена Папаризу
Језикенглески
ТекстМанос Псалтакис • Христос Дантис • Наталија Германоу
Коначни пласман
Финале1. место
Ф. поени230
Хронологија
Shake It (2004)   
Everything (2006) ►

My Number One (срп. Мој број један) песма је грчке певачице Елене Папаризу. Представљала је Грчку на Песми Евровизије 2005. године, одржане у Кијеву, и по први пут Грчкој донела победу. Својом заразном мелодијом и емотивним текстом, врло брзо је постигла велики успех, а такође је била кључни део каријере Елене Папаризу.[1]

Песма My Number One је значајна по томе што комбинује елементе традиционалне грчке музике у савременом оквиру плесне музике. У њеном аранжману се могу чути бузуки, грчки народни инструмент, и соло деоница са критском лиром, традиционалним инструментом са Крита.[1] Текст песме описује захвалност певачице према свом љубавнику, који је слављен као њен број један и једино благо које ће икада имати.

Текстописци песме My Number One су Манос Псалтакис, Христос Дантис и Наталија Германоу, а продуцент је Христос Дантис.

Године 2022, британски лист The Independent је ставио ову песму на 30. место на листи најбољих песама које су победиле на Песми Евровизије у целокупној историји такмичења од њеног оснивања 1956. године.[2]

Песма Евровизије[уреди | уреди извор]

Избор песме за Песму Евровозије[уреди | уреди извор]

Пре него што је наступила на Песми Евровизије, грчки национални емитер ЕРТ користио је интерни избор који је одабрао Елену Папаризу као извођачицу. Затим су композитори слали песме које би она изводила, међу којима су изабране четири (My Number One, OK, Let's Get Wild и The Light in Our Soul).

На грчком националном избору, јавност је имала прилику видети Елену Папаризу како изводи сваку од песама и гласати за своју омиљену путем телегласања, а посебни жири би одредио коју песму ће на крају послати на Песму Евровизије. Непосредно пре грчког националног избора, откривено је да је једна од песама The Light in Our Soul већ била објављена од стране уметника Биг Алис у Немачкој. Тиме су прекршена правила и та песма је морала бити дисквалификована, остављајући само три песме у конкуренцији. Рефрен победничке песме већ је постао химна за навијаче фудбалског клуба АЕК Атина.

Гласање за избор песме састојало се од телегласања и жирија. Занимљиво је поменути да је деветочлани жири садржао и, према њиховим речима, међу њима највећег експерта за Песму Евровизије, Жељка Јоксимовића.[3] Телегласање је чинио 60% укупног гласања за песму, док је жири чинио 40%.[4][5] На крају, My Number One је освојила укупно 66,47% гласова од телегласања и жирија и изабрана је да представља Грчку на Песми Евровизије 2005. године. Након што је песма изабрана, спот за песму је снимљен само у једном дану у Научном центру и технолошком музеју у Солуну.

Након што је песма изабрана, Елена Папаризу је кренула на промотивну турнеју по Европи. Посетила је више од 20 земаља током своје турнеје, певала у разним телевизијским емисијама и дала велики број интервјуа. Овај метод се показао популарним и користио га је велики број земаља у наредној 2006. години, укључујући и Грчку.

Финале Избора за Песму Евровизије – 2. март 2005.
Песма Композитор / Текстописац Проценат Пласман
1 My Number One Манос Псалтакис / Христос Дантис / Наталија Германоу 66.47% 1.
2 OK Христолулос Сиганос / Валентино 24.55% 2.
3 Let's Get Wild Дуглас Кар 8.98% 3.
3 The Light in Our Soul Костас Бигалис дисквалификован /
Поени који су додељени Грчкој.

Позадина и композиција[уреди | уреди извор]

Песму My Number One су написали су Манос Псалтакис, Христос Дантис и Наталија Германоу, а продуцирао ју је Дантис. Првобитно је композиција била приписана Дантису, међутим, у судском поступку који је покренуо музичар Манос Псалтакис, ауторска права су приписана и Псалтакису.[а]

Убрзо након што је објављена песма My Number One, уследио је шведски албум који је садржао ту песму. Хелена Папаризоу је поновно издала свој први албум у Грчкој Protereotita, која је поновно садржала песму My Number One, а укључујући и друге песме које су биле у конкуренцији за преселекцију за Песму Евровизије. Продато је преко 90.000 примерака албума у Грчкој и сертификован је као двоструки платинасти албум.

Почетком 2006. године најављено је да ће песмама My Number One и Mambo! бити урађен ремикс и као такве ће бити објављене у Сједињеним Америчким Државама у оквиру издавачке куће Мода Рекордс. Дана 22. августа 2006. године, издат је макси ЦД је био пуштен у продају, а садржавао је 10 ремикса и оригиналну песму; додатно, ремикси су такође били доступни и као садржај за преузимање 4. јуна исте године.

Спор око ауторских права[уреди | уреди извор]

Непосредно након што је Хелена Папаризоу победила на Песми Евровизије, текстописац Манос Псалтакис је покренуо судски спор против Христоса Дантиса за кршење ауторских права у вези са музиком песме. Правна битка је трајала осам пуних година, да би на крају грчки суд пресудио у његову корист као законитом композитору песме My Number One, а против Христоса Дантиса, уметника који је до тада био навођен као главни композитор песме.

Као епилог, Манос Псалтакис се огласио на својим друштвеним мрежама, написавши следеће:


Двојица поменутих уметника су били пријатељи и дугогодишњи сарадници. Једини коментар Христоса Дантиса на ову тему је био:


У медијима[уреди | уреди извор]

  • Године 2009, песма My Number One постала је доступна за преузимање за PlayStation 3 караоке игру Singstar. Претходно је била доступна у шведској верзији игре, али ово је био први пут да је постала доступна играчима широм Европе.
  • У Србији је овај хит био изузетно прихваћен, чак и више од 15 година након извођења је присутан на журкама у ноћном проводу.[7][8][9]

Препеване верзије[уреди | уреди извор]

  • Године 2006, хеви метал бенд Dream Evil снимио је хумористичку препевану верзију песме My Number One за свој албум Јунајтед.[10]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ За разлику од Маноса Псалтакиса, који је релативно непознат грчкој јавности, Христос Дантис има дугу и успешну каријеру поп певача и текстописца. Аутор је низа хитова, укључујући и први сингл Хелене Папаризоу као соло умјетнице, грч. Anapantites Kliseis (Неодговорени позиви), који је написао у сарадњи с њом. Дантис се касније такмичио на грчком националном избору за Песму Евровизије 2007. године као извођач; његова пјесма No Madonna заузела је друго место.[6]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „My number one - Helena Paparizou” (на језику: енглески). 2009-11-24. Приступљено 2023-09-26. 
  2. ^ Кели, Бен (13. 5. 2023). „Every Eurovision winner ranked from worst to best”. The Independent (на језику: енглески). Приступљено 2. 10. 2023. 
  3. ^ „Greek National Final 2005”. GeoCities. Архивирано из оригинала 2008-03-04. г. Приступљено 2008-09-24. 
  4. ^ Bakker, Sietse (2005-03-03). „Greece: Helena to sing 'My number one'. ESCToday. Архивирано из оригинала 2012-03-13. г. Приступљено 2008-09-23. 
  5. ^ Bakker, Sietse (2005-03-03). „Greece: Clear victory 'My number one'. ESCToday. Архивирано из оригинала 2. 10. 2008. г. Приступљено 2008-09-23. 
  6. ^ а б в Vatmanidis, Theo (2013-09-13). „Greek court judgement against credited composer of ‘My Number One[[Категорија:Чланци који садрже текст на језику — енглески]]. EuroVisionary (на језику: енглески). Приступљено 2023-09-26.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  7. ^ „Pre 16 godina je pobedila na Evroviziji, a danas je NEPREPOZNATLJIVA: Evo kako sad izgleda VRELA GRKINJA!”. www.sd.rs (на језику: српски). 2021-05-24. Приступљено 2023-09-26. 
  8. ^ „Dragi Bravo Novogodišnja Histerija – Ex Kluz – ulaznice”. www.tiketklub.com. децембар 2019. Приступљено 26. 9. 2023. 
  9. ^ Novosti, Magazin (2022-08-24). „Pobedila je na Evroviziji pre 17 godina: Kako danas izgleda Elena Paparizu čiju smo numeru "My number one" svi pevali? (FOTO)”. Vecernje Novosti Online (на језику: српски). Приступљено 2023-09-26. 
  10. ^ „Release “United” by Dream Evil - MusicBrainz”. musicbrainz.org. Приступљено 2023-09-26. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]