Марија Шерифовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марија Шерифовић
Marija Šerifović.jpg
Марија 2009.
Основне информације
Пуно име Марија Шерифовић
Датум рођења (1984-11-14)14. новембар 1984.(32 год.)
Место рођења Крагујевац
СР Србија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија СФРЈ
Активни период 2003—данас
Занимање певачица
Жанр(ови) поп

Марија Шерифовић (14. новембар 1984, Крагујевац) српска је певачица поп музике. Као деветнаестогодишња девојка, Марија је почела каријеру 2003. године када је снимила први албум. Позната је по хитовима Бол до лудила, У недељу, Није ми први пут, Море пелина и Нисам анђео. Највећи успех у њеној каријери представља победа на Песми Евровизије 2007. године у Хелсинкију са песмом Молитва, што је уједно представљало и прву победу Србије на овом фестивалу.

Маријина мајка је Верица Шерифовић, једна од најпознатијих певачица народне музике. Марија је завршила гимназију и нижу музичку школу у Крагујевцу.

Каже да је први пут певала око првог разреда основне школе; иако је у почетку певала народну музику, већ у четвртом разреду је на дечјем фестивалу у Крагујевцу Деца певају хитове певала песму Витни Хјустон. По завршетку средње школе преселила се у Београд.

Свој први албум „Нај, најбоља” снимила је 2003. Шерифовић се на српској музичкој сцени истиче својим снажним и продорним вокалом, а често се коментарише и њен наглашено опуштен стил облачења.

Шерифовић је имала већи број успешних наступа на фестивалима:

2006. године објављује други албум Без љубави. 21. фебруара 2007. је одржала самостални концерт у београдском Сава центру, који је описала као „најсрећнији дан у животу”[1], након којег планира и неколико концерата у градовима Србије и земљама некадашње Југославије.[2]

Марија Шерифовић снима за Сити рекордс. На Беовизији 2007. је победила са песмом Молитва Владимира Граића на текст Саше Милошевића Марета, освојивши 12 поена у телегласању публике и 10 у гласовима жирија.

Песма „Молитва” — Маријин наступ у Хелсинкију 2007. године

У финалу Евросонга 2007. године у Хелсинкију у Финској Марија Шерифовић је донела победу Србији (која се на овом такмичењу први пут појавила као самостална држава) и тако јој омогућила да организује избор за песму Европе 2008. године. Након повратка из Хелсинкија, оргнаизован јој је дочек испред скупштине у Београду, који се традиционално организује након, до тада, спортских успеха.

24. децембра 2007. године, Марија Шерифовић је певала Молитву на митингу Српске радикалне странке у Крагујевцу и подржала кандидата СРС за Председника, додајући да је њена песма била молитва за нову, другачију и пре свега поштенију Србију.

Занимљивости[уреди]

  • Марија је у гимназији имала јединицу из математике, и у једном интервјуу је причала како је, када је коначно извукла двојку, у школу довела трубаче и славила. Њена мајка Верица је, наводно, због математике напустила школовање. Родитељи су наставак Маријине музичке каријере условљавали завршетком школе. [3]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]