Акихито

Из Википедије, слободне енциклопедије
Акихито

Акихито
Акихито

Датум рођења 23. децембар 1933.
Место рођења Токио (Јапанско царство)
Период 7. јануар 1989-данас
Претходник/ци Хирохито
Порекло и породица
Династија Јамато
Отац Хирохито
Мајка Нагако Куни
Супружник/ци Царица Мичико
Потомство Престолонаследник Нарухито
Принц Акишино
Принцеза Нори

Акихито (јапански: 明仁; рођен23. децембра 1933. године) је цар Јапана. Он је једина особа на свету која носи титулу цара. На власт је дошао 7. јануара 1989. године, наследивши на том месту свога оца Хирохита и поставши тако 125. цар Јапана.

Детињство и младост[уреди]

Акихито је рођен као пето по реду дете, али уједно и најстарији син цара Хирохита и царице Нагако. Његово име у детињству било је Tsugu-no-miya Akihito, а титула Принц Тсонгу (継宮, Tsugu no Miya). У раном детињству Акихита су васпитавали приватни учитељи, а од 1940. до 1952. похађао је Племићку школу Током америчког бомбардовања Токија принчеви Акихито и Масахито су били евакусани из града. После рата, у време америчке окупације Јапана, принц Акихито је добијао часове енглеског језика и западне културе од американке Елизабет Греј Вининг. По захтеву цара Хирохита, Акихито није служио војску што је био преседан у дугој историји Јапана. Једно време је студирао привреду и политичке науке, али никада није дипломирао. Године 1952. Акихито је званично добио титулу престолонаследника. У јуну 1953. Акихито је присуствовао крунисању британске краљице Елизабете II.

Брак[уреди]

Оженио се 10. априла 1959. са Мичико Шода и тако постао први члан царске породице који се није оженио женом плаве крви. Цар и царица имају троје деце:

  • Престолонаследник Нарухито (рођен 1960)
  • Принц Акишино (рођен 1965)
  • Принцеза Нори (рођена 1969)

Владавина[уреди]

Цар Акихито је наследио свог оца Хирохита који је умро 7. јануара 1989. Свечана церемонија крунисања обављена је 12. новембра 1990. Цар је након доласка на престо више пута упутио извињења азијским државама које су биле под јапанском окупацијом. Прво извињење је упутио Кини у априлу 1989. године. Цар је 2001. године изразио забринутост због односа Северне и Јужне Кореје и жаљење због тензија између Јапана и Корејског полуострва. Цар и царица су званично посетили 18 држава. У јуну 2006. царски пар је посетио америчко острво Сајпан, поприште велике битке у Другом светском рату од 15. јуна до 9. јула 1944. То је био први обилазак места неке битке ван Јапана. Том приликом цар се помолио за душе свих који су страдали у тој бици. Ова посета је цару донела велику популарност у земљи и свету. Цару је у јануару 2003. оперисан рак простате. Прво мушко унуче добио је 6. септембра 2006. То је први мушки члан породице рођен после 41 године и његовим рођење је решена криза наслеђа јапанског престола. Цар се бави ихтиологијом и у научним часописима објављује чланке из ове области.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :