Велики и Мали Штрбац

С Википедије, слободне енциклопедије

Велики и Мали Штрбац је предео посебних природних одлика у режиму заштите I степена, површине 2.492,41ha.

Одликује га шумовито-каменити комплекс са приобалним деловима око Дунава, разноврсност станишта биљних заједница реликтног типа, богатог и мешовитог састава и врло сложене структуре. У оквиру се налазе Трајанова табла и пешачка стаза Велики и Мали Штрбац. Комплекс изузетне природне лепоте, са два видиковца, део је јединствене целине Ђердапске клисуре.

Посебну вредност представљају најзаступљеније и веома добро очуване заједнице са мечјом леском. Заступљене су и многе друге ретке и ендемичне врсте као што су тиса, копривић, маклен (Acer monspessulanum), руј и јоргован. Присутне су ниске шуме и шибљаци на сувом крашком терену, као и високе састојине букве у чистом и мешовитом саставу са грабом и храстом китњаком.

Као редак и јединствен пример ниско распрострањених букових шума издваја се локалитет Хајдучка чесма, уз саму обалу Дунава на 100 м.н.в., где се налази термофилна заједница брдске букве и шумског вијука (Festuco drymeiae - Fagetum submontanum).

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Више аутора (2015). Лексикони националних паркова Србије - Ђердап. Београд: ЈП Службени гласник - Географски институт "Јован Цвијић" САНУ. стр. 49. ISBN 978-86-519-1799-1. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]