Жељко Комшић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жељко Комшић

Željko Komšić.jpg

Биографија
Датум рођења 20. јануар 1964.
Место рођења Сарајево (ФНРЈ)
Држављанство Застава Босне и Херцеговине Босна и Херцеговина
Диплома са Универзитет у Сарајеву
Мандат(и)
Хрватски члан Предсједништва БиХ
Претходник Иво Миро Јовић

Жељко Комшић (рођен 20. јануара 1964. године у Сарајеву) је хрватски политичар из Босне и Херцеговине. 1. октобра 2006. изабран је за члана Предсједништва БиХ у четворогодишњем мандату као кандидат Социјалдемократске партије БиХ.

Младост и рат у Босни и Херцеговини[уреди]

Студирао је на Универитету у Сарајеву, а касније у Едмунд Волш школи за иностране послове на Универзитету Џорџтаун у Вашингтону. Жељко Комшић је адвокат по професији.

Током рата у Босни, Комшић је служио у Армији БиХ, да би касније добио највише војно признање од босанске владе, Златног љиљана.

Политичка каријера[уреди]

После рата Комшић је започиње своју политичку каријеру као члан Социјалдемоктратске партије БиХ. Био је одборник општине Ново Сарајево, пре него што је изабран за начелника општине Ново Сарајево 2000. Такође је две године био заменик градоначелника Сарајева.

Када је коалиција Алијанса за демократске промене дошла на власт 1998, Комшић је 2001. именован за амбсадора у Савезној Републици Југославији. Поднео је оставку након избора 2002. када се СДП вратила у опозицију.

Један је од три потпредседника Социјалдемократске партије Босне и Херцеговине. Декларише се као Хрват и крштен је као католик, а свој матерњи језик најрадије назива босанским[1] и агностик је. Држављанин је само Босне и Херцеговине.

Општи избори 2006.[уреди]

Комшић је био кандидат Социјалдемоктратске партије за место у Предсједништву на општим изборима у Босни и Херцеговини 2006. Добио је 97.267 или 41% хрватских гласова, испред Ива Мира Јовића (25%), Боже Љубића (18%) и Младена Иванковић-Лијановића (9%). Инаугурисан је 1. октобра 2006.

Његова победа је приписана подели у Хрватској демократској заједници БиХ, у којој су две фракције, једна на челу са Јовићем, а друга на челу са Љубићем поделили њихово гласачко тело на два дела и омогућиле Социјалдемоктратској партији да стекне већину.

Изборне контроверзе[уреди]

ХДЗ оптужује да је Комшићева победа нелегитимна јер је изборни систем, који није заснован дуж етничких линија у Федерације БиХ, омогућио Бошњацима да искористе систем и гласају за Комшића.

Иво Миро Јовић је изјавио да ће одбити да преда свој положај Комшићу. За сада су ХДЗ1990 и Хрватска странка права, које су у коалицији, изјавиле да ће прихватити Комшића као легално изабраног хрватског представника ако служи хрватским интересима.

Комшић је преузео свој положај као хрватски члан Предсједништва. Од тада је примио бројне стране високе званичнике, укључујући и Јосипа Врбошића, амбасадора Републике Хрватске [2]

Референце[уреди]

  1. „Интервју са pincom.info 3. октобра 2006“. Pincom.info Приступљено 29. 7. 2012.  Archived март 12, 2007 at the Wayback Machine
  2. „Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio ambasadora Republike Hrvatske u BiH Josipa Vrbošića“. Predsjednistvobih.ba. 22. 11. 2006. Приступљено 29. 7. 2012.. 

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :