Матраки

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 39° 46'  С., 19° 31'  И.

Матраки
Сателитски снимак
Сателитски снимак
Географија
Координате 39°46′01″N 19°31′01″E / 39.767, 19.517


Матраки (грч. Μαθράκι) је мало грчко острво које припада групи Јонских острва, а са осталим мањим острвима чини малу острвску групу Отонска острва. Његова површина је релативно мала и износи свега 3 km². Од сјеверозападне обале великог острва Крф удаљено је око 10 km. На острву живи не више од 100 становника, а својом површином представља најмање насељено острво отонске групе острва.

Координате острва: 39° 46' Сгш; 19° 31' Игд

Дужина острва у смјеру сјевер-југ износи 4 km, а ширина острва сеже до 1,5 km.

Географски положај

Становништво углавном живи у два мала села. Мало село на сјеверном дијелу острва се назива Като матраки, а сеоце у јужном дијелу острва носи име Ано Матраки. Најзначајниј привредна дјелатност на острву која доноси приходе становништву је пољопривреда (производња маслине), али такође и туризам, који на овом острву није много развијен. Значајан број становника овог острва се налазе у иностранству, па није занемарив проценат становника острва који примају финансијску помоћ од родбине из иностранства.

Највиша тачка на острву је узвишење „Вуно“ или „Самотраки“, а висина му износи 150 метара.

Бродска веза постоји са главним градом Крфа, али је доста зависна од временских прилика, а у љетним мјесецима постоји и бродска веза са туристичким мјестима на сјеверној обали Крфа.

На овом острву постоји једна прелијепа плажа за купање, у близини мјеста гдје се везују бродови. Туристи најчешће остају на острву свега неколико сати, па се враћају на Крф. Такође, за освјежење на располагању стоји пар таверни.

Види још[уреди]