Лариса (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Округ Лариса
Περιφερειακή ενότητα Λάρισα
Положај
Држава Грчка
ПериферијаТесалија
Админ. центарЛариса
Површина5.381 km2
Становништво2005.
 — број ст.282.447
 — густина ст.52,49 ст./km2
 — ISO 3166-2GR-42
Поштански број40x xx — 41x xx
Регистарске таблицеΡΙ
Обласна ознака235x0
Број општина5
http://www.larissa.gr/

Префектура Лариса (грч. Περιφερειακή ενότητα Λάρισα) је округ у периферији Тесалији и истоименој историјској покрајини, у средишњем делу Грчке. Управно средиште округа је истоимени град Лариса, а значајни су и градови Тирнавос, Фарсала и Еласона.

Округ Лариса је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Округ Лариса је други по пространству у целој Грчкој, а највећи у Периферији Тесалија. Самим тим префектура има дуге границе и много суседних округа. На северу се граничи са окрузима Пијерија и Козани, на западу са окрузима Гревена и Трикала, на југозападу са округом |Кардица, а на југу су окрузи Фтиотида и Магнезија. Источна граница је обала Егејског мора.

Најважнији део округа је средишњи, Тесалијска равница (тзв. „Житница Грчке"), коју гради река Пинејос, а где се налази и град Лариса. Равница се на истоку сужава у долину Темпе, познати природни резерват у држави. Преко ње воде путеви ка узаној приморској равници, познатој као Олимпијска обала, чији најјужнији део припада овом округу. Северни, источни и јужни део префектуре је планински и махом покривен шумама. На северу префектуре смештена је јужна половина планине Олимп, најпознатије планине у Грчке. На истоку је приобална планина Мавровуни.

Клима у округу Лариса је средоземна у приморском делу, да би ка западу и унутрашњости прешла у њену оштрију варијанту, а на већим висинама у планинску. Седиште округа, град Лариса познат је као један од најтоплијих грчких градова лети.

Историја[уреди | уреди извор]

Подела округа на 7 општина: 1 — Лариса, 2 — Аја, 3 — Еласона, 4 — Килелер, 5 — Темпи, 6 — Тирнавос, 7 — Фарсала

Први становници подручја данашњег округа Лариса били су Пелазги. У доба антике ова област је била прва област освојена при ширењу античке Македоније. У каснијим епохама долази владавина Римљана, затим Византинаца и на крају Османлија. Иако су месни Грци били веома активни током Грчког устанка 1821. г, ово подручје поново постало део савремене Грчке тек 1881. г., а северни део префектуре тек 1913. г. 1947. године префектура Лариса је успостављена у данас непромењеним границама. Положај префектуре, а данас округа, на главном грчком путу Солун-Атина омогућило је брз послератни развој.

Становништво[уреди | уреди извор]

Темпе долина

По последњим проценама из 2005. године округ Лариса је имао око 280.000 становника, од чега око 50% живи у седишту округа, граду Лариси.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци, а последњих година овде се населио и омањи број насељеника из целог света.

Густина насељености је нешто преко 50 ст./км2, што је осетно мање од просека Грчке (око 80 ст./км2). Равничарски део је много боље насељен него планинско залеђе на истоку и југу.

Управна подела и насеља[уреди | уреди извор]

Град Лариса, седиште округа

Округ Лариса се дели на 7 општина:

  1. Аја
  2. Еласона
  3. Килелер
  4. Лариса
  5. Темпи
  6. Тирнавос
  7. Фарсала

Лариса је највеће насеље и седиште округа, а од значајнијих градова (> 10.000 ст.) у округу су и Тирнавос, Фарсала и Еласона.

Привреда[уреди | уреди извор]

Префектура Лариса, као и цела Тесалија, познат је пољопривредни крај — гајење жита, воћа и поврћа. Индустрија се почела развијати током протеклих стотинак година, а њеном развоју погодује добра саобраћајна повезаност са Атином и Солуном.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]