Откриће Америке

Из Википедије, слободне енциклопедије

Откриће Америке се приписује следећим људима и народима, у зависности од контекста и дефиниције:

Путовања Викинга[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Нордијска колонизација Америке
Wiki letter w.svg Овај чланак, или један његов део, треба још да се прошири.
Погледајте страну за разговор за разлог. Када се побољшавање заврши, можете склонити ово обавештење.

Колумбова путовања[уреди]

Escudo de España (mazonado).svg

Овај чланак је део серије о
историји Шпаније

Праисторија
Пиринејског полуострва
Иберија
Хиспанија
Визиготска Хиспанија
Ал Андалуз
Реконкиста
Откриће Америке
Шпанска империја
Бурбонска Шпанија
Просветитељство у Шпанији
Шпански рат за независност
Шпанија под
француском окупацијом
Рестаурација
апсолутизма у Шпанији
Период владавине
Изабеле II у Шпанији
Славна револуција
Прва шпанска република
Рестаурација владавине
Бурбона у Шпанији
Друга шпанска република
Шпански грађански рат
Шпанија
Хронологија
Устави Шпаније
Владари
Председници владе

Пре него што су Португалци стигли до свог циља, ђеновљански мореопловац Кристифор Колумбо је на свим странама тражио материјална средства да оствари свој план који је сажет у речима „тражи ти исток преко запада и идући на запад стићи ћеш у земље где се рађају зачини“.

Поред чврстог уверења да земља има облик лопте, Кристофер се ослањао и на карту фирентинског географа Тосканелија која је била доста нетачна јер су обале Јапана биле нацртане на удаљености од једне трећине Земљиног обима. Због тога је пут изгледао упола краћи но што је у ствари био. Колумбо је најозбиљбније схваћен у Шпанији, успео је да одбрани свој план пред универзитетом у Саламанки, па је краљица Изабела I од Кастиље пристала да га помогне. Међутим, рат против Мавара одложио је остварење плана све до 1492.

Тада је краљица дала највећи део потребног новца, други део је уложио богати бродовласник Пинзон, који је учествовао у путовању, а један мало део уложио је сам Колумбо од свог скромног иметка. Експедиција која је довела до открића Америке била је организована у облику трговачког друштва.

У пролеће 1492. три каравеле „Пинта“, „Ниња“ и „Санта Марија“ са око 90 чланова посаде испловиле су из шпанске луке Палос. На Канарским острвима је извршена поправка једног брода, а затим је настављена пловидба ка западу.

Колумбо се искрцава на острво Гванахани

После два месеца су се појавили охрабрујући знаци, биљке на воденој површини и птице као весници блиског копна. Коначно 12. октобра 1492. године измучени морепловци су стали на чврсто тло и то на острву Гванахани, које је Колумбо назвао Сан Салвадор (Свети Спаситељ).

Откривене су ускоро и обале Кубе, Хаитија, али од очекиваног изобиља зачина, сребра и злата ни трага.

У Шпанији је Колумбо доживео прави тријумф, тврдећи да је открио Индију, те се у Европи одомаћио израз Индијанци за становнике Америчког континента. Колумбо је предузео још три путовања. При томе је наишао на Јамајку, затим на обале Средње Америке. Због лошег стања у тим насеобинама он је оптужен и у ланцима је одведен у Шпанију после трећег путовања. Умро је две године након повратка са трећег путовања 1506. године.

Он је у свом путопису изразио претпоставку да је у питању до тада непознати део света. Овај путопис дао је повод европским географима да нови континент назову Terra America (Америчка земља). Представе о новом континетну постале су јасније када је Васко Нуњез де Балбоа 1513. године открио Тихи океан прешавши Панамски превлаку, што представља почетак процеса колонизације америчког континента.

Спољашње везе[уреди]