Седиште бригаде

С Википедије, слободне енциклопедије
Седиште бригаде
Данашња зграда Музеја Срема
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанкадруга половина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
Фотографија зграде

Седиште бригаде је зграда у Сремској Митровици, подигнута у другој половини 18. века и првобитно је служила за смештај команде Петроварадинског деветог граничарског пука. Изградњом новог објекта суда, почетком осамдесетих година 20. века, ово здање је уступљено Музеју Срема.

Историјат[уреди | уреди извор]

С обзиром на своју основну намену, поседовао је све препознатљиве одлике војнограничарске архитектуре – строгост, симетрију, сведену декорацију. Године 1881. Митровица је стекла статус слободног градског комунитета, а недуго потом, 1886. године, промовисана је у седиште Врховног суда за читаво подручје Срема и источне Славоније. За потребе новооснованог Судбеног стола спољашњост и основа објекта су око 1900. године делимично измењени доградњом спрата и уклањањем приступног дела главног улаза.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Грађевина је складних и мирних пропорција, строге симетрије и изведена је у стилу неокласицизма са извесним ренесансним елементима. Главно прочеље, окренуто према западу, има у приземљу и на првом спрату истакнут средњи ризалит који је уједно и и декоративно најбогатије обрађен део фасаде. Надвисује га тимпанон у чијем средишњем делу је, током конзерваторско-рестаураторских радова из 2003. године, испод наслага малтера, откривен и реконструисан грб Краљевине Југославије. Посебно обележје у обради фасада дају и две слободно стојеће скулптуре античких богиња Мудрости (Минерва) и Правде (Јустиција).

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]