Манастир Привина Глава

Из Википедије, слободне енциклопедије
Црква светих арханђела Михаила и Гаврила

Привина (Прибина) Глава је најзападније смештен манастир од свих 16 Фрушкогорских манастира. Манастир се налази у крајње западном делу Фрушке горе, у општини Шид, покрајина Војводина.

Манастир је послвећен Сабору Светих Арханђела.

Положај[уреди]

Манастир Привина Глава налази се око 5 километара североисточно од града Шид, а поред истоименог села Привина Глава, некадашњег прњавора, у чијем се хатару данас налази.

Историја[уреди]

Овај манастир је добио је име по оснивачу властелину Приви (Приби) из 12. века. Обновљен је вероватно 1496. године од стране Јована И владика Максима Бранковића, али се према турским документима његово оснивање или обнова везује за средину 16. века. Привина глава се спомиње у 17. веку поводом обнове илуминираног рукописа из 14. века, познатијег као "Минхенски псалтир". Према овом рукопису, манастир Ковиљ основали су монаси Привине Главе на свом имању.

На крају турско-аустријских ратова манастир је опустео због честих немира, па су се монаси у манастир вратили тек после закључења Карловачког мира 1699. године. На месту старије цркве из касног средњег века 1741. године саграђена је нова црква, посвећена Св. Арханђелима Гаврилу и Михајлу, двоспратни конаци са јужне и источне стране.

Монахе су из манастира протерале усташе 1941. године, исти су опљачкали, али на срећу нису разарали манастир. Захваљујући томе реконструкцијом манастира, започетом 1987. године, брзо је враћен у првобитно стање, чак се данас раде и нови објекти. Највећа пажња поклоњена је рестаурацији и конзервацији иконостаса.

Данашње стање[уреди]

Храм има триконхалну основу са куполом на слободним ступцима. Припрата је посебна просторна јединица, а на њену западну фасаду крајем 18. века дозидан је барокни звоник. Осликавање иконостаса, икона на стубовима пред олтаром и икона на престолима, као и зидне слике у цркви извео је 1786/91. године Кузман Коларић.

Спољашње везе[уреди]