Зграда СУП-а у Сремској Митровици

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда СУП-а у Сремској Митровици
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанка1877.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Зграда СУП-а у Сремској Митровици, данас на Тргу Ћире Милекића, а раније на Тргу Браће Радића, подигнута је 1877. године, првобитно за потребе Петроварадинске имовне општине. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Архитектура зграде[уреди | уреди извор]

Зграда је саграђена као једноспратна тротрактна угаона неокласицистичка грађевинанеокласицистичком стилу), богате пластичне декорације. Академски је компонована, еклектичних архитектонских облика заснованих на принципима ренесансе. Хоризонтална подела фасада добијена је профилисаним кордонским венцем, а вертикална ритмичност различито изведеним пиластрима приземља и спрата. Приземље, обрађено квадерима, је рустично, док богата геометријска и флорална пластична декорација украшава спрат (потпрозорници, троугласти и лучни тимпанони, конзоле, капители на пиластрима, уоквирени делови зидног платна изнад профилисаних троугластих или лучних тимпанона, кровни венац).

Посебно је наглашена симетрично решена угаона фасада пирамидалним куполама са стране, са ветроказима и три окулуса, декоративно украшена. Дворишне фасаде су без декоративних елемената. Канцеларије су окренуте према улици, а ходници према дворишту. На спрат води камено степениште са балустрадом у северном, а у јужном крилу уско дрвено. Из дворишта је грађевина дограђена на неодговарајући начин, без поштовања конзерваторских принципа.

Конзерваторски радови су извођени 1976–79. и 1993. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.