Српско-црногорски унионизам

Из Википедије, слободне енциклопедије

Српско-црногорски унионизам је политичка идеологија која је настала током и након црногорског референдума о независности у 2006. промовисан је у Црној Гори и залаже се за унију Србије и Црне Горе.

Историја[уреди]

Пријатељство између Црне Горе и Србије је дугогодишње.

Године 1878, Црна Гора и Србија су оствариле независност заједно са Румунијом од Турака. Деле сва битна искуства, они су се борили у оквиру Балканског савеза; за време Првог балканског рата, и они су се борили једни поред других против Аустроугарске и Немачког царства за време Првог светског рата. Планови два краљевства да се споје имали су плод 1918. године. Међутим, Краљевина Црна Гора је припојена од стране Краљевине Србије и, иако име Црна Гора је остало, њен статус је смањен на церемонијални у оквиру ширег српског краљевства.

Када је Југославија срушена током Други светски рат, Црна Гора је добила статус републике поред српског ентитета смањен у величини. Када су 1991. и 1992, преостале југословенске републике гласале за независност, Црна Гора је изабрала у референдуму 1992. да настави пан-словенску унију са Србијом у СРЈ. После 1997, Црна Гора, на челу са бившим унионистом Милом Ђукановићем, који је обрнуо смер и почео предузимање мера да се дистанцира интерно од Србије.

Овај осећај који је израстао међу црногорским народом на крају довело до референдума 2006. године у којем Црногорци су изгласали противно Унији. Иако је добар део становништва (44.5%) остало противно независности.

Идеологија[уреди]

Српско-црногорски унионизам се разликује од великосрпског национализма. Из српске тачке гледишта, она у потпуности признаје Црну Гору као равноправног партнера, а Црногорце као нација једнаке Србима. Он исповеда блискости српског и црногорског народа, потребу за јединством због присуства Срба у Црној Гори и, у мањој мери, Црногораца у Србији. Главне странке које заговарају политичке заједнице су Нова српска демократија, Социјалистичка народна партија, Демократска српска странка као и Народна странка, Странка српског јединства и иако у ширем погледу српски радикали.