Пређи на садржај

Јастреб (птица)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Јастреб кокошар)

Јастреб
Accipiter gentilis
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Accipitriformes
Породица: Accipitridae
Род: Accipiter
Врста:
A. gentilis
Биномно име
Accipiter gentilis
(Linnaeus, 1758)
Подврсте

Accipiter gentilis albidus
Accipiter gentilis apache
Accipiter gentilis arrigonii
Accipiter gentilis atricapillus
Accipiter gentilis buteoides
Accipiter gentilis fujiyamae
Accipiter gentilis gentilis
Accipiter gentilis laingi
Accipiter gentilis marginatus
Accipiter gentilis schvedowi
[2]

Ареал јастреба кокошара
  У току лета у време гнежђења
  У току целе године
  У току зиме

Јастреб или јастреб кокошар (лат. Accipiter gentilis), је врста птица грабљивица из породице јастребова (лат. Accipitridae). Средње је величина и настањује умјерена подручја сјеверне хемисфере. Углавном је станарица, али птице из сјеверне Азије и Канаде се селе на југ. Ову врсту је први пут описао Карл фон Лине 1758. године у дјелу „Системи природе“ (лат. Systema Naturæ).

Јастреб се налази на застави Азора. Азорска острва су добила име по португалској ријечи за јастреба (порт. açor), јер су истраживачи који су први открили ова острва мислили да су птице грабљивице које су видјели на острву јастребови, касније се испоставило да су те птице заправо мишари.

Опис[уреди | уреди извор]

Јастреб кокошар је највећи припадник рода правих јастребова (лат. Accipiter). Има карактеристична кратка и широка крила, као и дуг реп, што му омогућава лако маневрисање у шумама у којима живи. Мужијак је плавосив са сивим пругама, просјечне дужине 49-52 cm са распоном крила 93-105 cm. Женке су много веће и потпуно сиве, просјечне дужине 58-64 cm са распоном крила 108-127 cm. Мужјаци мањих подврста могу имати масу и од 630 g, а женке већих подврста и до 2 kg.

Ова врста лови мање птице и сисаре у шумама, ослањајући се на своју способност брзог лета кроз густе крошње. Најчешћи плијен је срење величине (вране, голубови, дроздови, чворци, вјеверице и сл.), али може да ухвати и плијен до величине тетријеба. Понекад лови пловуше до величине дивље патке. Плијен је углавном мањи од јастреба, али ове птице су у стању да лове и много веће животиње, као што је зец.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Јаја јастреба

У прољећној сезони парења јастребови изводе спектакуларне летове удварања. У ово вријеме се понекад може чути њихово оглашавање слично галебовима. Одрасле јединке се враћају у своје станиште у марту и априлу, а јаја носе у априлу или мају. Обично се гнијезде у крошњама великих и старих дрвећа. Лијежу између два и четири јајета, а инкубација траје од 28 до 38 дана. Млади напуштају гнијезде након 35 дана и током сљедећих 10 дана почну летјети. Могу остати на родитељској територији још годину дана. Одрасле једнинке бране територију веома агресивно, па нису ријетки напади и на људе.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]