Арамбашића кућа у Шапцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Арамбашића кућа
Šabac, Cetar grada 030.jpg
Арамбашића кућа, Шабац
Опште информације
Место Шабац
Држава  Србија
Врста споменика Зграда
Време настанка крај 19. века
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Ваљево
Адреса Милована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт
Šabac, Cetar grada 031.jpg

Арамбашића кућа у Шапцу, налази се у улици Карађорђевој бр. 13. Кућу је за своје потребе подигао познати шабачки трговац Ђорђе Ђока Арамбашић, унук славног комаданта Станка Арамбашића, крајем 19. века. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Заједно са Крсмановића кућом била је доминантна у овом делу града, некада познатом као Велика пијаца. У приземном делу, лево и десно од централног улаза је по један локал намењен трговини. Таква намена је задржана и после Другог светског рата. У новије време зграда је припала Епархији шабачкој.[1]

Архитектура[уреди]

Репрезентативна спратна грађевина сазидана је у неоренесансном стилу. Има велики тимпанон изнад широко схваћеног ризалита који доминира централним делом здања и на коме се истиче конзолно постављен балкон са оградом од балустера. Натпрозорни тимпанони, као и централни, украшени су декоративном пластиком флоралне инспирације и иницијалима “Ђ. А.”, изведеним у штуку.

Изнад тимпанона, у врху атике, постављене су две слободне скулптуре. Зграда је скоро у целости сачувала првобитни изглед, углавном спратног дела.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Арамбашића кућа”. Архивирано из оригинала на датум 14. 12. 2014. Приступљено 23. 10. 2013. 

Литература[уреди]

  • Завод за заштиту споменика Ваљево: "Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа" , Ваљево. 2006. ISBN 86-904745-2-8. (COBISS.SR 131307532)

Спољашње везе[уреди]