Бачко Подунавље

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Резерват биосфере „Бачко Подунавље”
Gornje Podunavlje.jpg
Мјесто Србија
Најближи градБездан, Бачки Моноштор, Сомбор, Апатин Оџаци, Бач, Бачка Паланка
Површина176.635 ha
Основано2017. године
Управљачко тијелоЈП „Војводинашуме”

Бачко Подунавље је резерват биосфере и налази се на северозападу АП Војводине у Србији и чине га остаци некада пространих плавних предела Подунавља.

Положај[уреди]

Резерват биосфере „Бачко Подунавље” простире дуж леве обале Дунава се на површини од 176.635 хектара у општинама Сомбор, Апатин, Оџаци, Бач и Бачка Паланка. У оквиру резервата налазе се четири заштићена подручја међу којима су и Специјални резервати природе Горње Подунавље и Карађорђево, али и површине којима управља ЈПВојводинашуме”.

Јутро код Колута
Пешчана подручја Бачког Подунавља
Локвањ код Бездана

Одлике[уреди]

Подунавље је јединствени предео изузетне биолошке разноврсности са природним стаништима као што су простране плавне ливаде и шуме, аде, рукавци и пешчане речне обале. Неке од ретких врста које овде живе су и орлови белорепани, црне роде, патка њорка, дивље мачке, видре и највећа популација јелена у Србији.

Заштита[уреди]

Дана 14. 6. 2017. године Међународни координациони савет УНЕСКО програма Човек и биосфера одлучио је да Резерват биосфере „Бачко Подунавље” упише у Светску листу резервата биосфере (енгл. World Network of Biosphere Reserves).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]