Бачко Подунавље

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Бачко Подунавље је резерват биосфере и налази се на северозападу АП Војводине у Србији и чине га остаци некада пространих плавних предела Подунавља.

Положај[уреди]

Резерват биосфере „Бачко Подунавље” простире дуж леве обале Дунава се на површини од 176635 хектара у општинама Сомбор, Апатин, Оџаци, Бач и Бачка Паланка. У оквиру резервата налазе се четири заштићена подручја међу којима су и Специјални резервати природе Горње Подунавље и Карађорђево, али и површине којима управља ЈПВојводинашуме”.

Одлике[уреди]

Подунавље је јединствени предео изузетне биолошке разноврсности са природним стаништима као што су простране плавне ливаде и шуме, аде, рукавци и пешчане речне обале. Неке од ретких врста које овде живе су и орлови белорепани, црне роде, патка њорка, дивље мачке, видре и највећа популација јелена у Србији.

Заштита[уреди]

Дана 14. 6. 2017. године Међународни координациони савет УНЕСКО програма Човек и биосфера одлучио је да Резерват биосфере „Бачко Подунавље” упише у Светску листу резервата биосфере (енгл. World Network of Biosphere Reserves).

Спољашње везе[уреди]