Валтер Гропијус

С Википедије, слободне енциклопедије
Валтер Гропијус
Walter Gropius Foto 1920.jpg
Валтер Гропијус, 1920
Лични подаци
Датум рођења(1883-05-18)18. мај 1883.
Место рођењаБерлин, Немачко царство
Датум смрти5. јул 1969.(1969-07-05) (86 год.)
Место смртиБостон, САД

Валтер Адолф Георг Гропијус (нем. Walter Adolph Georg Gropius; Берлин 18. мај 1883. — Бостон 5. јул 1969), немачки архитекта и оснивач Баухауса,[1] који се заједно са Алваром Алтом, Лудвигом Мис ван дер Роеом, Ле Корбизјеом и Френком Лојд Рајтом сматра једним од пионирских мајстора модерне архитектуре. Гропијус је исто тако био водећи архитекта интернационалног стила.[2]

Биографија[уреди | уреди извор]

Берлински Гропиус- град у делу Берлина Нојкелн.

Гропијус је студирао архитектуру у Минхену и Берлину. Година 1907—1910. радио је у архитектонској радионици Петера Беренса, где су радили и други великани архитектуре, као Лудвиг Миес ван дер Рое и, касније, Ле Корбизје.

Гропијус је био архитекта, као и његов отац, међутим, никад није научио да добро црта, тако да је за израду нацрта увек морао да се ослања на друге. Био је један од оснивача и пропагатора модернистичког покрета у архитектури. Основао је Баухаус, школу дизајна у којој су се студенти учили како да користе модерне и иновативне материјале за креирање оригиналног намештаја и грађевина.

Гропијус се оженио својом љубавницом Алмом Шиндлер после смрти њеног мужа, Густава Малера. Брак није трајао дуго и Алма се преудала за Франца Верфела.

Гропијус је напустио Немачку 1934. услед раста моћи нацистичког покрета, и радио на више пројеката у Уједињеном Краљевству и САД. Предавао је на Универзитету Харвард и основао пројектантску фирму ТАЦ. Умро је 1969. у Бостону, америчка држава Масачусетс.

Гропијусова архитектура[уреди | уреди извор]

Већ пре Првог светског рата пројектовао је фабрике и стамбена насеља, која се одликују функционалношћу и применом нових грађевних материјала. У Вејмару је 1919. основао Баухаус, високу школу за архитектуру и дизајн. Гропијус је 1923. дизајнирао славну кваку за врата која се и дан данас сматра једним од најбоље дизајнираних предмета из Баухауса.

Небодер Пан Ам (данас МетЛифе у Њујорку

У свом берлинском атељеу је од 1928. године пројектовао је многе стамбене зграде, радничка насеља, јавне зграде, сва су та дела обележена строгом једноставношћу. Након доласка нациста на власт и забране даљњег рада Баухауса уз помоћ пријатеља енглеског архитекте Максвела Фраја, емигрирао је 1934. године у Лондон, ту је заједно са Фрајом радио у његовој групи Исокон. Али је већ 1937, емигрирао у Америку. У граду Линколну, у Масачусетсу, подигао је властиту кућу, која је данас позната као Кућа Гропијус, то је био први објект интернационалног функционализма у Америци и извршио је велик утицај на америчке архитекте. Гропијус се скромно бранио рекавши да је он подигао кућу у складу са традицијама Нове Енглеске која је успут требало да задовољи његове основне животне потребе.[3]

Гропијус и његов баухауски колега и миљеник Марцел Бреуер добили су заједничку шансу да предају архитектуру и дизајн на Универзитету Харвард у Кембриџу и пројектују за компанију Pittsburgh Reduction Company која је производила алуминијске прозоре и врата, велики огледни пројект Алуминијумскг град Теранс у Њу Кенсингтону, Пенсилванија. У разради тог пројекта су се и посвадили и заувек разишли. Гропијус је 1944, добио америчко држављанство, након тога је 1945, заједно с колегама основао у Кембриџу пројектну компанију - The Architects' Collaborative (акроним TAC). Током његовог живота то је био један од најцењених пројектих бироа на свету, али је након његове смрти је банкротирао 1995.

Позно дело и значај[уреди | уреди извор]

Промене у позном Гропијусовом делу показују да је он прешао ка функционализму. Спорно је да ли је овај нови поглед одговарао Гропиусовом стварном менталитету. Сигурно је да за Гропиуса остаје типично стваралаштво из прве половине 20. века и управо у њој је главни допринос којим је тако значајном мером утицао на светску историју архитектуре.[4]

Значајне грађевине[уреди | уреди извор]

Слике[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Bauhaus Архивирано на сајту Wayback Machine (28. март 2017), The Tate Collection, retrieved 18 May 2008
  2. ^ „International Style | architecture”. Encyclopedia Britannica (на језику: енглески). Приступљено 17. 09. 2018. 
  3. ^ Gropius House by Walter Gropius
  4. ^ Architektura ČSR 1970/3 Felix Haas Walter Gropius 1970.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]