Википедија:Откривање плаћеног доприношења

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Плаћени допринос је онај који укључује допринос Википедији у замену за новац или друге подстицаје. То укључује додавање или уклањање садржаја са било које странице, укључујући чланке и странице за разговор.

Ако примате, или очекујете да ћете добити надокнаду за своје доприносе Википедији, морате открити ко вас плаћа за уређивање (ваш „послодавац“), ко је клијент и било коју другу релевантну улогу или однос који остварујете. Није битно да ли вас плаћа директно клијент или индиректно плаћа послодавац у име клијента. Уредници који примају плаћање за своје измене или радње на енглеској Википедији морају да се придржавају Услова коришћења Викимедијине фондације и локалних политика и смерница енглеске Википедије.

Корисници који добију надокнаду за било какав публицитет у вези њиховог доприноса на Википедији, сматрају се плаћеним уредницима, без обзира на то да ли су добили накнаду посебно за уређивање Википедије.

Стажисти се сматрају запосленима за ову сврху. Ако су упућени или се од њих очекује да уређују Википедију као део стажирања, морају да открију.

Плаћени уредници не смеју да рекламирају или промовишу своје услуге на Википедији. Откривања која се захтевају условима коришћења не сматрају се рекламама или промоцијом.

Како навести да је допринос плаћен[уреди | уреди извор]

Уредници навођење плаћеног уређивања које обављају мора да ураде на својој главној корисничкој страници, или на страници за разговор која прати све плаћене прилоге, или у описима измена.

Плаћеним уредницима који не могу да открију свог послодавца, клијента и везе забрањено је уређивање. Уговори о неоткривању не поништавају овај захтев. Не постоји поверљивост за послодавца, клијента или афилијације.

Нема разлике да ли плаћени уредник пише садржај ван сајта или у песку а затим други уредник премешта материјал у главни простор у њихово име. Оба уредника су обавезна да обелодане природу свог рада.

Администратори[уреди | уреди извор]

Администратори који врше плаћене измене подлежу истим захтевима за откривање података као и сви други корисници и није им дозвољено да користе посебне привилегије за плаћено уређивање.

Пријављивање плаћених уредника[уреди | уреди извор]

Ако сматрате да уредник врши неоткривено плаћено уређивање као што је дефинисано овом политиком, пријавите то на администраторској табли.

Такође можете директно да пошаљете е-поруку члану тима проверавача. Ако нисте сигурни да ли су информације приватне, прво користите један од контаката за е-пошту.