Пређи на садржај

Википедија:Стилски приручник/Приступачност

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Веб приступачност је прилагођавање веб страница тако да навигација и читање буду лакши и приступачнији свим корисницима. Ово је првенствено намењено да помогне особама са различитим степенима инвалидитета, али може бити од помоћи свима. Циљ нам је да се придржавамо Смерница за приступачност веб садржаја 2.1[а] на којима се заснивају следећи предлози. Оне странице које се придржавају овога је много лакше читати и уређивати.

Управни одбор Фондације Викимедија је 14. јануара 2006. године донео следећу резолуцију о недискриминацији:

Фондација Викимедија забрањује дискриминацију садашњих или будућих корисника и запослених на основу расе, боје коже, пола, вере, националног порекла, старости, инвалидитета, сексуалне оријентације или било које друге законом заштићене карактеристике. Фондација Викимедија се обавезује на принцип једнаких могућности, посебно у свим аспектима односа запослених, укључујући запошљавање, администрацију плата, развој запослених, унапређење и трансфер.

Фондација налаже да се ова политика „не сме игнорисати, занемаривати или умањивати од стране руководиоца или службеника Фондације, нити у локалним смерницама било ког пројекта Викимедије”.

Структура чланка

[уреди | уреди извор]

Стандардизована структура чланака побољшава приступачност, јер омогућава корисницима да знају где могу да очекују да се садржај који их занима налази. На пример, ако корисник који је слеп или слабовид тражи везе за разјашњавање, вишезначне одреднице или кратак опис и не пронађе ниједну на врху странице, знаће да их нема и не морају да читају целу страницу да би то открили.

Наслови одељака

[уреди | уреди извор]

Наслови треба да буду дескриптивни и у доследном редоследу како је дефинисано у Стилском приручнику.

Угнездите наслове редом по нивоима, почевши од нивоа 2 ( == ), затим ниво 3 ( === ) и тако даље. (Ниво 1 је аутоматски генерисани наслов странице). Не прескачите делове секвенце, као што је избор нивоа за истицање текста; ово није сврха наслова.

У сврху читљивости за уреднике са слабим видом – само у изворном уређивачу – може се додати један празан ред испод сваког наслова, али не више од једног; више од једног празног реда испод наслова одељка ће проузроковати да се на приказаној страници види додатни простор. Такође треба узети у обзир како се једна празна бела линија испод наслова одељака може појавити на малом екрану за одређени чланак, јер многи уредници користе мобилне уређаје за уређивање, а само један празан ред испод заглавља заправо може умањити читљивост за ове уреднике, за неке чланке.

Примери исправне и неисправне употребе угнежђених наслова
Исправно Насумично/хаотично Прескакање нивоа

[Уводник чланка]
==Наслов== [ниво 2]
===Поднаслов=== [3]
==Наслов== [2]
===Поднаслов=== [3]
====Под-поднаслов==== [4]
==Наслов== [2]

[Уводник чланка]
====Под-поднаслов?==== [4]
===Поднаслов?=== [3]
==Наслов?== [2]
==Наслов?== [2]
====Под-поднаслов?==== [4]
===Поднаслов?=== [3]

[Уводник чланка]
[Недостаје наслов другог нивоа]
===Поднаслов?=== [3]
==Наслов== [2]
[Недостаје наслов трећег нивоа]
====Под-поднаслов?==== [4]
==Наслов== [2]

Не правите псеудо-наслове злоупотребљавајући тачку-зарез (резервисано за листе описа) и покушајте да избегнете коришћење подебљаних ознака. Читачи екрана и друге помоћне технологије могу да користе само наслове који имају ознаке наслова за навигацију. Ако желите да смањите величину табеле садржаја (TOC), уместо тога користите {{TOC limit}}. У случајевима када се {{TOC limit}} не може користити због наслова нижег нивоа на другим местима у чланку, онда коришћење подебљаног текста за под-под-поднаслове изазива најмање сметње за кориснике читача екрана. Ако уопште користите псеудо наслов значи да сте исцрпили све друге опције. То значи да је обу опцију треба веома ретко користити.

Примери прихватљиве и нетачне употребе псеудонаслова и описних листа
Прихватљиво Неисправно

[Уводник чланка]
==Наслов== [ниво 2]
===Поднаслов=== [3]
'''Псеудо-наслов'''
==Наслов== [2]
===Поднаслов=== [3]
====Под-поднаслов==== [4]
;Назив који прати:
:барем једна дефиниција или листа описа
:и још опционалних ставки, правећи листу

[Уводник чланка]
==Наслов== [ниво 2]
===Поднаслов=== [3]
'''Псеудо-наслов'''
==Наслов== [2]
===Поднаслов=== [3]
<small>==Под-поднаслов==</small> [2]

Плутајући елементи

[уреди | уреди извор]

У викикоду, плутајуће елементе (укључујући слике) треба поставити у одељак којем припадају; не стављајте слику на крај претходног одељка како би се појавила у следећем. (У зависности од платформе, ређање неколико слика поред релативно мале количине текста може довести до тога да одређена слика буде гурнута надоле у следећи одељак. Ипак, ово није проблем приступачности, пошто читачи екрана увек читају alt= сваке слике на месту где је слика кодирана).

Резолуција

[уреди | уреди извор]

Чланци на Википедији треба да буду доступни читаоцима који користе уређаје са малим екранима као што су мобилни уређаји или читаоцима који користе мониторе ниске резолуције. На десктопу, ово је понекад проблем у чланцима са више слика на обе стране екрана; иако ће ниже резолуције имати тенденцију да растежу пасусе вертикално, померајући слике у том правцу, пазите да не додајете слике или други лебдећи садржај на обе стране екрана истовремено. Велике табеле и слике такође могу створити проблеме; понекад је хоризонтално померање неизбежно, али узмите у обзир реструктурирање широких табела како би се прошириле вертикално, а не хоризонтално.

Подразумевано, већина читача екрана не означава атрибуте презентацијског текста (подебљано, курзив, подвучено, моноспаце, прецртано) или чак семантичке атрибуте текста (нагласак, важност, брисање текста), тако да се прецртани текст чита нормално заједно са било којим другим текстом. (Уредницима који користе читаче екрана који учествују у Википедијиним политикама и дебатама о брисању саветује се да укључе обавештења о атрибутима текста када то раде, пошто је прецртани текст веома чест у интерним дискусијама Википедије).

Пошто читачи екрана обично игноришу прецртавање текста, његова ретка употреба у чланцима (нпр. за приказивање промена у текстуалној анализи) ће изазвати проблеме приступачности и потпуну конфузију ако је то једина индикација која се користи. Ово се односи и на елементе <s> и <del> (заједно са њиховим одговарајућим <ins>, који се обично визуелно приказују као подвучени), као и на шаблоне који их користе. Немојте користити прецртавање да бисте приговорили садржају за који мислите да је неприкладан или нетачан. Уместо тога, коментаришите га са <!-- и --> (тј. заградама за коментаре), уклоните га у потпуности или користите уграђени шаблон за чишћење/оспоравање и поставите питање на страници за разговор.

 1. Не користити потенцијално нечитљиве симболе као на пример ♥ (симбол срца); уместо тога користите слике са алт текстом.[1]
 2. Симболи који могу да изазову проблеме за читаче екрана можда већ имају шаблоне који производе слику и алт текст. Пример је симбол бодежа ({{}}).

Редослед знакова мора бити довољан да пренесе семантичке аспекте текста (и, по могућности, друге сличне облике садржаја); ослањање на прилагођене „специјалне симболе“ које се разликују само по својствима CSS-а или вики ознакама није прихватљиво. На пример, не сме се користити латинично C уместо ћириличног С.

Немојте користити технике које захтевају интеракцију да би се добиле информације, као што су описи алата или било који други текст који „лебди“. Скраћенице су изузете од ових захтева, тако да се шаблон {{abbr}} (омотач за <abbr> елемент) може користити за означавање дугачког облика скраћенице (укључујући акроним или иницијализам).

Немојте уметати преломе редова унутар реченице, јер то отежава уређивање помоћу читача екрана. Прелом једног реда може да долази после реченице, што може помоћи неким уредницима.

Величина фонта

[уреди | уреди извор]

Смањен или увећан фонт треба да се користи штедљиво и обично се користи кроз аутоматске елемената странице као што су наслови, заглавља табеле и стандардизовани шаблони. Промене величине су наведене као проценат оригиналне величине фонта, а не као апсолутна величина у пикселима. Релативне величине повећавају приступачност за кориснике са оштећеним видом тако што им омогућавају да поставе подразумевану (велику) величину фонта у подешавањима прегледача. Апсолутне величине ускраћују корисницима такву могућност.

Избегавајте коришћење мањих величина фонта у елементима странице који већ користе мању величину фонта, као што је већина текста у инфокутијама, навигационим кутијама и одељцима са референцама.[б] То значи да ознаке <small>...</small> и шаблони као што су {{small}} и {{smalldiv}}, не треба да се примењују на обичан текст унутар тих елемената. Ни у ком случају резултирајућа величина фонта било ког текста не би требало да падне испод око 85% подразумеване величине фонта странице. Имајте на уму да HTML <small>...</small> ознака има семантичко значење ситног слова или бочних коментара;[2] не користите га за стилске промене.

Други језици

[уреди | уреди извор]

Речи или фразе које нису на српском треба да буду затворене у {{lang}}, који користи кодове језика ISO 639, на следећи начин:

{{Јез|fr|Assemblée nationale}}

што се приказује као:

Assemblée nationale

или {{Јез-fr|Assemblée nationale}}

што се приказује као:

фр. Assemblée nationale.

Разлог: {{јез}} дозвољава алаткама за читање текста да текст прочитају на тачном језику.[3]

Није неопходно нити пожељно умотавати ове конструкције у курзив; шаблони {{Јез}} и {{Јез-xx}} су већ аутоматски курзиви. Ако текст не треба да се исписује у курзиву — као што су имена бендова — могуће је додати |искошено=не да бисте заменили подразумевано понашање.[в]

Имајте на уму да транслитерације треба да користе {{Трансл}}, а изговори треба да користе {{IPA}}, {{Respell}} или сродни шаблон. {{PIE}} је за протоиндоевропски језик.

Википедија има низ шаблона специфичних за неке језике као што су {{lang-zh}} и {{nihongo}}, који корисницима пружају параметре шаблона специфичне за језик, као што су опције за унос различитих метода транслитерације. Иако нема сваки језик свој шаблон, понекад је боље користити ове шаблоне за поједностављење викитекста, уместо да се ниже неколико инстанци {{Јез}} и {{Трансл}}.

 1. Направите добре описе веза, посебно за спољне везе (избегавајте везе у стилу „кликни овде !“ или „ ово“).[4][5]
 2. Немојте користити Уникод знакове као иконе; уместо тога користите слику са алтернативним текстом. На пример, неки читачи екрана не могу да репродукују знак попут „→“ (стрелице на десно) у користан текст.
Два скриншота са интерфејсовима пуним текста. Скриншот на врху користи црвену, зелену и плаву, док онај на дну користи скоро исту жуту боју за црвену и зелену, тако да је текст једва читљив.
Скриншотови који приказују утицај црвено-зеленог далтонизма

Боје се најчешће налазе у чланцима Википедије у оквиру шаблона и табела.

Чланци (и друге странице) који користе боју треба да имају на уму доступност, по следећим смерницама:

 • Побрините се да боја није једини метод преношења битних информација. Нарочито, не користите обојен текст или позадине осим ако се не користи и други метод преношења информације као што су приступачни симболи који су и у легенди или футноте. Без тога, слепим корисницима или корисницима који користе иштампану страницу или уређај без боја информације неће бити пренесене;
 • Линкови треба да буду јасно препознатљиви читаоцима. Немојте да бојите текст плаво како би сакрили линкове;
 • Неки читаоци су делимично или потпуно далтонисти. Побрините се да је контраст текста и позадине барем на барем на АА нивоу Смерница за приступ веб садржају (WCAG 2.0), док је пожељан ААА ниво;
  • Можете користити пар онлајн алатки за ово, као што су WebAIM-ов проверавач констраста или WhoCanUse сајт, или Снуков проверавач контраста;
   • Постоје и друге алатке, али проверите да ли су ажуриране пре коришћења. Неке алатке су засноване на WCAG 1.0 алгоритму, док је сада стандард WCAG 2.0. Ако алатка не помиње да је заснована на WCAG 2.0, претпоставите да је застарела;

Блок елементи

[уреди | уреди извор]

Спискови

[уреди | уреди извор]

Немојте раздвајати ставке листа користећи празне редове или преломе колона табеле између њих. Ово укључује ставке у листи описа (листа направљена са почетном тачком-зарезом или двотачком, што је такође начин на који је већина дискусија на страници за разговор) или уређена листа или неуређена листа. Листе су намењене груписању елемената који припадају заједно, али MediaWiki ће протумачити празан ред као крај једне листе и започеће нову листу. Прекомерни дупли преломи измеђи редова такође ометају читаче екрана, који ће објавити више листа када је корисник хтео да направи само једну и стога ти преломи могу да доведу у заблуду или збуне кориснике ових програма. Такво неправилно форматирање такође може вишеструко повећати време које им је потребно да прочитају списак.

Немојте мењати тип обележивача иницијалне листе (двотачке, звездице или хеш знакова) у једној листи. Када увлачите током одговарања на неку објаву који почиње било којом мешавином двотачка и звездица и понекад хеш знакова, потребно је копирати било коју серију тих знакова која је горе коришћена и додати још један такав знак. Алтернативно, једноставно увуците ред и започните нову дискусију (тј. нову HTML листу).

На пример, у дискусији, ДаY ово је најбоља пракса:

* Подршка. Свиђа ми се ова идеја. —Корисник:Пример1 
** Имам питање: Шта ти се свиђа код ове идеје? —Корисник:Пример2
*** Чини ми се да је у духу Википедије. —Корисник:Пример1

или ДаY, у дискусији без набрајања:

: Подршка. Свиђа ми се ова идеја. —Корисник:Пример1 
:: Имам питање: Шта ти се свиђа код ове идеје? —Корисник:Пример2
::: Чини ми се да је у духу Википедије. —Корисник:Пример1

Ово ДаY је такође прихватљива пракса (да се потисне звездица на почетак одговора):

* Подршка. Свиђа ми се ова идеја. —Корисник:Пример1 
*: Имам питање: Шта ти се свиђа код ове идеје? —Корисник:Пример2
*:: Чини ми се да је у духу Википедије. —Корисник:Пример1

Али не радите ово (не пребацујте тип са листе за набрајање у листу описа):

* Подршка. Свиђа ми се ова идеја. —Корисник:Пример1 
:: Имам питање: Шта ти се свиђа код ове идеје? —Корисник:Пример2
*** Чини ми се да је у духу Википедије. —Корисник:Пример1

нити ово (не пребацујте тип са списка за набрајање у скисак описа):

* Подршка. Свиђа ми се ова идеја. —Корисник:Пример1 
:* Имам питање: Шта ти се свиђа код ове идеје? —Корисник:Пример2

нити ово (не остављајте празне редове између ставки списка):

* Подршка. Свиђа ми се ова идеја. —Корисник:Пример1 

** Имам питање: Шта ти се свиђа код ове идеје? —Корисник:Пример2

нити ово (не скачите преко више од једног нивоа):

* Подршка. Свиђа ми се ова идеја. —Корисник:Пример1 
*** Имам питање: Шта ти се свиђа код ове идеје? —Корисник:Пример2

Ово се углавном обесхрабрује:

: Подршка. Свиђа ми се ова идеја. —Корисник:Пример1 
:* Имам питање: Шта ти се свиђа код ове идеје? —Корисник:Пример2

Уметање звездице непотребно повећава сложеност листе и чини да је већа вероватноћа да ће људи користити погрешне нивое увлачења у својим одговорима. У овом случају, боље је користити само две тачке.

Више пасуса унутар ставки листе

[уреди | уреди извор]

Нормалне ознаке MediaWiki листе су нажалост некомпатибилне са нормалним означавањем параграфа MediaWiki.

Да бисте ставили више пасуса у исту ставку листе, ДаY одвојите их са {{pb}}:

* Ово је једна ставка.{{pb}}Ово је друга ставка
* Ово је још једна ставка.

Ово се такође може урадити ДаY са експлицитним HTML ознакама за пасусе (обратите пажњу на завршну ознаку </p>):

* Ово је једна ставка.<p>Ово је нови параграф у истој ставци.</p>
* Ово је друга ставка.

У оба случаја то се мора урадити ДаY на једној линији кода. Међутим, опционо можете користити трик умотавања прелома линије кода у HTML коментар (који га потискује као прелом излазне линије), да бисте боље одвојили пасусе у приказу кода:

* Ово је једна ставка.<!--
--><p>Ово је нови параграф у истој ставки.</p>
* Ово је друга ставка.

Ова техника се може користити ДаY за различите облике укључивања блокова унутар ставке листе (јер су ставке листе технички блок елементи, који могу да садрже друге блок елементе):

* Ово је једна ставка.<!--
--><p>Ово је нови параграф унутар ове ставке и сада ћемо цитирати некога:</p><!--
-->{{talk quote block|Замислите свет у коме свака особа има слободан приступ целокупном људском знању.|Џимбо}}<!--
--><p>Ово је затварајући параграф у истој ставки листе.</p>
* Ово је друга ставка.

Имајте на уму да се сваки фенси шаблон не може користити на овај начин (нпр. неки украсни шаблони цитата су засновани на табели, а MediaWiki парсер неће третирати такве ознаке као да су унутар ставке листе).


Немојте користи преломе редова за симулацију пасуса, јер имају различиту семантику:

* Ово је једна ставка.<br>Ово је исти параграф са преломом реда пре њега.
* Ово је друга ставка.

Код за ломљење реда ( <br> ) је за коришћење унутар параграфа, као нпр. за стихове песме или блокова изворног кода.

Дефинитивно немојте покушавати да користите двотачку да би сте изједначили нивое увлачења, пошто (као што је горе поменуто) то производи три одвојене листе:

* Ово је једна ставка прве листе.
: Ово је потпуно друга листа
* Ово је трећа листа

Алтернативно, можете ДаY користите један од шаблона HTML листе да бисте гарантовали груписање. Ово је најкорисније за укључивање блок елемената, као што је форматирани код, у листе:

{{bulleted list
|1=Ово је једна ставка:
<pre>
Ово је неки код.
</pre>
Ово је још увек иста ставка.
|2=Ово је друга ставка.
}}

Али ова техника се не користи на страницама за разговор.

Увлачење

[уреди | уреди извор]

Приступачан приступ увлачењу је шаблон {{block indent}} за садржај у више редова; користи CSS за увлачење материјала. За појединачне редове постоје различити шаблони, укључујући {{in5}} (универзални шаблон, са истим именом на свим Викимедијиним сајтовима); ове увлаке са различитим размацима. Немојте злоупотребљавати <blockquote>...</blockquote> елемент или шаблоне који га користе (као што је {{blockquote}} AKA {{quote}} ) за визуелно увлачење; они су само за директно цитирани материјал. Генеричка алтернатива {{block indent}} је креирана за такве случајеве без наводника, па је користите.

Двотачка ( : ) на почетку реда означава тај ред у MediaWiki парсеру као <dd> део HTML листе описа (<dl>).[г] Визуелни ефекат у већини веб прегледача је увлачење линије. Ово се користи, на пример, за означавање одговора у низу дискусија на страницама за разговор. Међутим, само овој ознаци недостаје тражени <dt> (терм) елемент листе описа, на који се односи <dd> (опис/дефиниција). Као што се може видети прегледом кода послатог претраживачу, ово доводи до поквареног HTML-а (тј. не успева валидација[6] ). Резултат је да ће помоћна технологија, као што су читачи екрана, објавити листу описа која не постоји, што је збуњујуће за сваког посетиоца који не користи оштећене ознаке Википедије. Ово није идеално за приступачност, семантику или поновну употребу, али се тренутно често користи, упркос проблемима које изазива корисницима читача екрана.

Не треба остављати празне редове у увученим листама., нарочито у чланцима. Софтвер ће ово читати као крај једне и почетак друге листе. Ако је потребан простор, постоје два приступа која ће имати различите резултате за читаче екрана:

Први је да додате празан ред са истим бројем двотачака као и они који претходе тексту изнад и испод празног реда. Ово је прикладно када два уредника дају коментаре одмах један иза другог на истом нивоу увлачења. На пример:

: Потпуно се слажем. —Корисник:Пример
:
: Баш ми и није јасно. Јел има неки други извор за ово? —Корисник:Пример2

Ово ће читачу екрана рећи да су ово две ставке листе (линија са две тачке без текста ће бити занемарена). Други приступ, када је материјал замишљен да буде један коментар (или друга ставка листе, нпр. у тексту чланка) је да се користе ознаке новог пасуса на истој излазној линији (погледајте претходни одељак за напредне технике у овом, да бисте укључили сложени блокови садржаја):

: Текст овде.{{pb}}Још текста. —Корисник:Пример10

Да бисте приказали математичку формулу или израз на сопственој линији, препоручује се да <math display="block">1 + 1 = 2</math> користи уместо :<math>1 + 1 = 2</math>.

Вертикалне листе

[уреди | уреди извор]
Вертикалне листе са звездицама
[уреди | уреди извор]

Проблем са празним редовима је у томе што, ако су ставке листе одвојене са више од једног прелома реда, HTML листа ће бити завршена пре прелома реда, а друга HTML листа ће бити отворена након прелома реда. Ово ефективно разбија оно што се види као једна листа на неколико мањих листа за оне који користе читаче екрана. На пример, за кодирање:

* Бела ружа
* Жута ружа

* Ружичаста ружа

* Црвена ружа

софтвер делимично потискује размаке између редова и стога изгледа овако:

 • Бела ружа
 • Жута ружа
 • Ружичаста ружа
 • Црвена ружа

али ће га читач екрана прочитати као: „Листа од 2 ставке: (звездица) Бела ружа, (звездица) Жута ружа, крај листе. Листа од 1 ставке: (звездица) Ружичаста ружа, крај листе. Листа од 1 ставке: (звездица) Црвена ружа, крај листе."

Не раздвајајте ставке листе преломима редова (<br />). Користите {{plainlist}} / {{unbulleted list}} ако листа треба да остане вертикална; или размотрите {{flatlist}} / {{hlist}} ако би се листа могла боље приказати хоризонтално (инлине) као што је описано у следећа два одељка.

Неозначене вертикалне листе
[уреди | уреди извор]

За листе без набрајања које се крећу низ страницу, доступни су шаблони {{plainlist}} и {{unbulleted list}}, да би се побољшала приступачност и семантичка смисленост означавањем онога што је јасно листа уместо укључивања <br /> преломи редова, који не би требало да се користе—погледајте горе. Разликују се само по вики ознакама које се користе за креирање листе. Имајте на уму да пошто су ово шаблони, текст сваке ставке листе не може садржати симбол вертикалне траке ( | ) осим ако није замењен са {{!}} или се налази у ознакама <nowiki>...</nowiki>. Слично томе, не може да садржи знак једнакости ( = ), осим ако није замењен са {{=}} или садржан у оквиру <nowiki>...</nowiki>, мада ово можете заобићи тако што ћете дати називе параметрима ( |1=, |2= итд. ). Ако ово постане превелика гњаважа, можда ћете моћи да користите варијанту користећи {{endplainlist}} уместо тога. Унутар референце, можда ће вам требати {{unbulleted list citebundle}}.

Пример обичне листе
Викитекст Приказује се као
{{plainlist |
* Бела ружа
* Жута ружа
* Ружичаста ружа
* Црвена ружа
}}
 • Бела ружа
 • Жута ружа
 • Ружичаста ружа
 • Црвена ружа
Пример листе без набрајања
Викитекст Приказује се као
{{unbulleted list
| Бела ружа
| Жута ружа
| Ружичаста ружа
| Црвена ружа
}}
 • Бела ружа
 • Жута ружа
 • Ружичаста ружа
 • Црвена ружа

Алтернативно, у шаблонима као што су навигациони сандучићи и слично, или било који одговарајући контејнер, такве листе могу бити стилизоване класом „ plainlist “, на овај начин:

 • | listclass = plainlist or
 • | bodyclass = plainlist

У инфокутијама :

 • | rowclass = plainlist or
 • | bodyclass = plainlist

могу се користити.

Хоризонталне листе

[уреди | уреди извор]

За листе које се крећу преко странице и у појединачним редовима у инфокутијама и другим табелама, шаблони {{flatlist}} и {{hlist}} (за хоризоналну листу) су доступни за побољшање приступачности и семантичког смисла. Ова функција користи исправне HTML ознаке за сваку ставку листе, уместо да укључује знакове за набрајање које се, на пример, читају (нпр. "тачка мачка тачка пас тачка коњ тачка...") помоћним софтвером који користе људи који су слепи. Шаблони се разликују само по вики-ознакама које се користе за креирање листе. Имајте на уму да када се текст прослеђује овим (или било којим другим) шаблонима, знак вертикалне траке ( | ) треба да буде приказан са {{!}} {{!}}.

Пример flatlist-е
Викитекст Приказује се као
{{flatlist |
* Бела ружа
* Црвена ружа
** Ружичаста ружа
* Жута ружа
}}
 • Бела ружа
 • Црвена ружа
  • Ружичаста ружа
 • Жута ружа
Пример hlist-е
Викитекст Приказује се као
{{hlist
| Бела ружа
| Црвена ружа
| Ружичаста ружа
| Жута ружа
}}
 • Бела ружа
 • Црвена ружа
 • Ружичаста ружа
 • Жута ружа

Алтернативно, у шаблонима као што су навигациони сандучићи и слично, или било ком одговарајућем контејнеру, такве листе могу бити стилизоване класом hlist, на овај начин:

 • | listclass = hlist or
 • | bodyclass = hlist

У инфокутијама :

 • | rowclass = hlist or
 • | bodyclass = hlist

могу се користити.

Наслови листе

[уреди | уреди извор]

Неправилно коришћење тачке-зареза да би се направило лажно заглавље листе може да створи рупу у листи. Уместо тога, можете да користите ознаке наслова.

1. Неисправан
; Племенити гасови
* Хелијум
* Неон
* Аргон
* Криптон
* Ксенон
* Радон
ДаY 2. Наслов
== Племенити гасови ==
* Хелијум
* Неон
* Аргон
* Криптон
* Ксенон
* Радон

Читачи екрана и други алати за прегледање веба користе специфичне ознаке табеле како би помогли корисницима да се крећу кроз податке садржане у њима.

Користите исправну викитабле синтаксу цеви да бисте искористили све доступне функције. Погледајте мета:Помоћ:Табеле за више информација о посебној синтакси која се користи за табеле. Немојте користити само форматирање, било из CSS-а или чврсто кодираних стилова, за стварање семантичког значења (нпр. промена боје позадине).

Многи навигациони сандучићи, шаблони серија и инфокутије су направљени помоћу табела.

Избегавајте коришћење <br /> или <hr /> ознаке у суседним ћелијама да емулирају визуелни ред који се не одражава у структури HTML табеле. Ово је проблем за кориснике читача екрана који читају табеле ћелију по ћелију, HTML ред по HTML ред, а не визуелни ред по визуелни ред.

Табеле података

[уреди | уреди извор]
{|
|+ [Опис табеле]
|-
! scope="col" | [Заглавље колоне 1]
! scope="col" | [Заглавље колоне 2]
! scope="col" | [Заглавље колоне 3]
|-
! scope="row" | [Заглавље реда 1]
| [Ћелија 1,2] || [Ћелија 1,3]
|-
! scope="row" | [Заглавље реда 2]
| [Ћелија 2,2] || [Ћелија 2,3]
...
|}
Наслов ( |+ )
Наслов је наслов табеле, који описује њену природу.[7] Табеле са подацима увек треба да садрже наслов.
Заглавља редова и колона ( ! )
Као и натпис, они помажу посетиоцима да представе информације у логичној структури.[8] Заглавља помажу читачима екрана да прикажу информације заглавља о ћелијама података. На пример, информације заглавља се изговарају пре података ћелије, или се информације заглавља дају на захтев.[9] Пошто се заглавље реда и колоне могу изговорити пре података у свакој ћелији када се крећете у режиму табеле, неопходно је да заглавља колоне и заглавља редова на јединствен начин идентификују колону, односно ред.[10]
Опсег заглавља ( ! scope="col" | и ! scope="row" | )
Ово јасно идентификује заглавља као заглавља редова или заглавља колона. Заглавља се сада могу повезати са одговарајућим ћелијама.[11]

Википедија:Приручник за стил/приступачност/табеле са подацима пружа детаљне захтеве о:

 1. Исправни наслови табела
 2. Исправна структура заглавља
 3. Сложене табеле
 4. Слике и боја
 5. Избегавање угнежђених табела

Табеле распореда

[уреди | уреди извор]

Избегавајте коришћење табела за визуелно позиционирање нетабеларног садржаја. Табеле података пружају додатне информације и методе навигације које могу бити збуњујуће када садржају недостају логички односи између редова и колона. Уместо тога, користите семантички одговарајуће елементе или < div > с и атрибуте style.

Када користите табелу за позиционирање нетабеларног садржаја, помозите читачима екрана да га идентификују као табелу изгледа, а не табелу са подацима. Поставите атрибут role="presentation" на табелу и немојте постављати ниједан атрибут summary. Немојте користити елементе < caption > или < th > унутар табеле или унутар било које угнежђене табеле. У означавању вики табеле, то значи да не користите |+ или ! префикси. Уверите се да је редослед читања садржаја исправан. Визуелни ефекти, као што су центрирање или подебљано писмо, могу се постићи помоћу стилских листова или семантичких елемената. На пример:

{| role="presentation" class="toccolors" style="width:94%"
|-
| colspan="2" style="text-align: center; background-color: #ccf;" | <strong>Важан текст</strong>
|-
| Туре буре || гура
|-
| Була буре || ваља.
|}
 1. Слике и иконе које нису искључиво декоративне треба да садрже алт атрибут који служи као замена за слику за слепе читаоце, паукове претраге и друге не-визуелне кориснике. Ако се дода додатни алтернативни текст, треба да буде сажет или да упути читаоца на наслов или суседни текст.
 2. Избегавајте да користите слике уместо табела и графикона. Где је то могуће, сви графикони и дијаграми би требало да имају текстуални еквивалент или да буду добро описане како би корисници који не могу да виде слику могли да разумеју концепт.
 3. Избегавајте стављање слика на леву страну екрана пошто конзистентна лева маргина чини читање лакшим.
 4. Избегавајте сендичовање текста између 2 слике.
 5. Иделно, чланак не би требало да има више од 100 слика.
 6. Избегавајте да у тексту не упућујете на слику лево или десно. Место на ком се слика налази се можда разликује на мобилним верзијама сајта, а такоже је и бесмислено за кориснике којима чланке чита софтвер за читање. Користите описе за идентификације слика.
 7. Детаљни описи слика, где нису погодни за чланак, треба да се налазе на страници слике, са напоменом да ће слика преусмерити на детаљнији опис.
 8. Слике треба да се налазе у делу чланка за који су везани, а не у заглављу чланка или неком другом делу. Ово осигурава да ће се слике приказивати на мобилним уређајима и (њихови описи) читати кроз читаче екрана на местима на којима треба.
 9. Не стављати слике у заглавље чланка.

Анимације, видео и аудио садржаји

[уреди | уреди извор]

Анимације

[уреди | уреди извор]

Да би била доступна, анимација (ГИФ – Формат за размену графике) треба да:

 • Не буде дужи од пет секунди (што га чини чисто декоративним елементом)[12] или
 • Буде опремљен контролним функцијама (заустављање, пауза, репродукција)[13]

Ово захтева да ГИФ-ови са анимацијама дужим од пет секунди буду конвертовани у видео (да бисте сазнали како, погледајте водич за претварање анимираних ГИФ-ова у Theora OGG).

Анимације не смеју да имају више од три блица у било ком периоду од једне секунде. Познато је да садржај који трепери више од три пута у секунди изазива нападе.[14]

Видео записима се могу додати титлови у временски ограниченом текстуалном формату. Постоји одговарајућа страница помоћи на Commons:Видео#Субтитлови и титлови. Титлови су намењени за транскрипцију говора.

Постоји потреба за титловима за особе са оштећеним слухом. Од новембра 2012. то није могуће, али се ова функција може лако додати и захтевана је у bugzilla:41694. Затворени титлови су намењени за гледање уместо титлова. Затворени титлови пружају текстуалну верзију свих важних информација које се пружају путем звука. Може укључивати дијалоге, звукове (природне и вештачке), окружење и позадину, радње и изразе људи и животиња, текст или графику.[15] Требало би консултовати водиче ван Википедије да бисте сазнали како да направите титлове.[16]

Текстуална верзија видеа је неопходна за слепе, али од новембра 2012. не постоји погодан начин да се обезбеди алтернативни текст за видео снимке.

Титлови за говор, текстове, дијалоге итд.[17] се лако могу додати аудио датотекама. Метод је сличан оном за видее: Комонс:Видео#Субтитлови и титлови.

Стилови и опције означавања

[уреди | уреди извор]

Најбоља пракса: Користите вики ознаке и CSS класе радије него алтернативе

[уреди | уреди извор]

Генерално, стилове за табеле и друге елементе на нивоу блока треба поставити помоћу CSS класа, а не помоћу инлине атрибута стила. CSS за читав сајт у MediaWiki:Common.css је пажљивије тестиран да би се обезбедила приступачност (нпр. довољан контраст боја) и компатибилност са широким спектром претраживача. Штавише, омогућава корисницима са врло специфичним потребама да мењају шеме боја у сопственој табели стилова (Special:MyPage/skin.css, или стилска листа њиховог претраживача). На пример, листа стилова на Википедија:Стилски листови за кориснике са оштећеним видом обезбеђује већи контраст позадине за навигационе кутије. Проблем је у томе што када се заобиђу подразумеване класе на целој локацији, појединцу је много теже да одабере сопствену тему.

Такође ствара већи степен професионализма тако што обезбеђује доследан изглед између чланака и усклађеност са стилским водичем.

Што се тиче приступачности, одступања од стандардних конвенција се могу толерисати све док су приступачне. Чланови пројекта приступачности су обезбедили да подразумевани стил буде доступан. Ако неки шаблон или специфична шема боја одступа од стандарда, његови аутори треба да се постарају да испуњава захтеве приступачности као што је пружање довољног контраста боја. На пример, инфокутија и навигациона кутија који се односе на спортски тим могу користити жуту и црвену шему боја, како би се повезали са бојама тима. У овом случају, тамноцрвене везе на светло жутој дају довољан контраст боја, па би биле доступне, док беле на жутој или црне на црвеној не би.

Уопштено говорећи, чланци би требало да користе вики ознаке, а не ограничени скуп дозвољених HTML елемената. Посебно немојте користити елементе HTML стила <i> и <b> за форматирање текста; пожељно је користити Вики-ознаке '' или ''' за чисто типографски курзив и подебљање, респективно, и користити шаблоне или елементе семантичког означавања за значајније разлике. Елемент <font> такође треба избегавати у тексту чланка; користите {{em}}, {{code}}, {{var}} и друге наше шаблоне семантичких ознака по потреби, да нагласите логичке разлике не само визуелне. Користите шаблоне {{resize}}, {{small}} и {{big}} да бисте променили величину фонта, уместо да је експлицитно подешавате помоћу атрибута ЦСС стила као што су font-size или застарели елементи стила као што је <big>. Наравно, постоје природни изузеци; на пример, може бити корисно користити елемент <u>...</u> да би се назначило нешто попут примера везе на коју се заиста не може кликнути, али се подвлачење иначе генерално не користи у тексту чланка.

Корисници са ограниченом подршком за CSS или JavaScript

[уреди | уреди извор]

Аутоматски скупљени (претходно скупљени) елементи не би требало да се користе за сакривање садржаја у главном делу чланка.

Чланци Википедије би требало да буду доступни читаоцима који користе прегледаче и уређаје који имају ограничену или никакву подршку за JavaScript или каскадне табеле стилова, што се у веб развоју назива „прогресивно побољшање“. Запамтите да се садржај Википедије може слободно поново користити на начине које не можемо да предвидимо, као и да се може приступити директно преко старијих прегледача. У исто време, препознато је да је немогуће обезбедити исти квалитет изгледа таквим корисницима без непотребног избегавања функција које би користиле корисницима са способнијим претраживачима. Као такве, не смеју се користити функције које би проузроковале сакривање или оштећење садржаја када CSS или JavaScript нису доступни. Имајте на уму да мобилне верзије веб-сајтова не подржавају сажимање, тако да ће сав садржај који се може склопити аутоматски бити отворен.

Да бисте удовољили овим разматрањима, тестирајте све потенцијално ометајуће промене са онемогућеним JavaScript или CSS У Фирефок-у или Цхроме-у, ово се може лако урадити са екстензијом Веб Девелопер; JavaScript се може онемогућити у другим прегледачима на екрану „Опције“. Будите посебно опрезни са уграђеним CSS ефектима, које не подржава неколико претраживача, медија и КСХТМЛ верзија.

У 2016, око 7% посетилаца Википедије није захтевало JavaScript ресурсе.[18]

Напомене

[уреди | уреди извор]
 1. ^ Претходна верзија, WCAG 2.0, је такође ISO стандард — ISO/IEC 40500:2012.
 2. ^ Уопштено, инфокутије и навигационе кутије приказују текст на 88% величине која је уобичајена. Величина у референцама је на 90% величине. Остале вредности се могу пронаћи на MediaWiki:Common.css.
 3. ^ Више детаља је доступно на документацији шаблона {{Јез}}.
 4. ^ HTML листе описа су се раније звале листе дефниција и листе асоцијација. Структура кода је иста, само се име променило између верзија HTML-а.

Референце

[уреди | уреди извор]
 1. ^ „F26: Failure of Success Criterion 1.3.3 due to using a graphical symbol alone to convey information”. Techniques for WCAG 2.0. World Wide Web Consortium. Приступљено 1. 1. 2011. 
 2. ^ https://html.spec.whatwg.org/multipage/text-level-semantics.html#the-small-element
 3. ^ H58: Using language attributes to identify changes in the human language, Techniques for WCAG 2.0, W3C, accessibility level: AA.
 4. ^ „G91: Providing link text that describes the purpose of a link”. Techniques for WCAG 2.0. World Wide Web Consortium. Приступљено 1. 1. 2011. 
 5. ^ „F84: Failure of Success Criterion 2.4.9 due to using a non-specific link such as "click here" or "more" without a mechanism to change the link text to specific text”. Techniques for WCAG 2.0. World Wide Web Consortium. Приступљено 1. 1. 2011. 
 6. ^ „Markup Validation Service: Check the markup (HTML, XHTML, …) of Web documents”. validator.w3.org. World Wide Web Consortium. 2017. Приступљено 13. 12. 2017.  The validator failure reported is "Error: Element dl is missing a required child element."
 7. ^ H39: Using caption elements to associate data table captions with data tables, A accessibility level.
 8. ^ „H51: Using table markup to present tabular information”. World Wide Web Consortium. Приступљено 1. 1. 2011. 
 9. ^ „Table cells: The TH and TD elements”. Techniques for WCAG 2.0. World Wide Web Consortium. Приступљено 1. 1. 2011. 
 10. ^ „Tables with JAWS”. Freedom Scientific. Приступљено 18. 2. 2021. 
 11. ^ „H63: Using the scope attribute to associate header cells and data cells in data tables”. Techniques for WCAG 2.0. World Wide Web Consortium. Приступљено 1. 1. 2011. 
 12. ^ „Setting animated gif images to stop blinking after n cycles (within 5 seconds)”. Techniques for WCAG 2.0. World Wide Web Consortium. Приступљено 1. 1. 2011. 
 13. ^ „Allowing the content to be paused and restarted from where it was paused”. Techniques for WCAG 2.0. World Wide Web Consortium. Приступљено 1. 1. 2011. 
 14. ^ „Guideline 2.3 Seizures: Do not design content in a way that is known to cause seizures.”. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0. World Wide Web Consortium. 11. 12. 2008. Приступљено 28. 5. 2015. 
 15. ^ „Providing an alternative for time based media”. Techniques for WCAG 2.0. W3C. Приступљено 1. 1. 2011. 
 16. ^ Please see: A quick and basic reference for closed captions, a detailed reference (PDF) and a list of best practices for closed captions.
 17. ^ „Providing an alternative for time-based media for audio-only content”. Techniques for WCAG 2.0. World Wide Web Consortium. Приступљено 1. 1. 2011. 
 18. ^ File:Browsers, Geography, and JavaScript Support on Wikipedia Portal.pdf and File:Analysis of Wikipedia Portal Traffic and JavaScript Support.pdf.