Википедија:Реметилачко уређивање

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Реметилачко уређивање је образац уређивања који омета побољшање чланка или процес изградње енциклопедије. Овај уређивачки патерн може обухватати много чланака. Ометајуће уређивање није увек вандализам, иако је вандализам увек реметилачко уређивање. Сваки случај треба третирати независно, узимајући у обзир да ли радње крше политике и смернице Википедије. Ако уредник третира ситуације које нису очигледно вандалске као такве, тај уредник може наштетити енциклопедији отуђењем или терањем потенцијалних уредника.

Ометајуће уређивање није увек намерно. Уредници се могу случајно понашати реметилачки јер не разумеју како да правилно уређују или зато што им недостају друштвене вештине или компетенције неопходне за заједнички рад. Чињеница да се реметилачко уређивање десило у доброј намери не мења чињеницу да је штетан за Википедију.

Резиме

Википедија велики део свог успеха дугује својој отворености. Сама отвореност, међутим, понекад привлачи људе који настоје да искористе сајт као платформу за форсирање једне тачке гледишта, оригиналног истраживања, адвокатуре или самопромоције. Иако су значајна мишљења мањина добродошла када се могу проверити путем поузданих извора, а конструктивни уредници повремено праве грешке, понекад уредник Википедије ствара дугорочне проблеме упорним уређивањем странице или скупа страница са информацијама које се не могу проверити из поузданих извора или инсистирањем на давању непримерена тежина становишту мањине.

Колективно, реметилачки уредници штете Википедији тако што деградирају њену поузданост као референтног извора и/или исцрпљују стрпљење продуктивних уредника, који могу напустити пројекат у фрустрацији када уредник који ремети пројекат некажњено наставља са својим понашањем.

Измена која, изоловано, није ометајућа може и даље бити део обрасца уређивања тј. група ометајућих измена може бити урађено у ужем временском периоду или временски развучена; могу се све појавити на једној страници или на више страница; све могу бити веома слични, или површно сасвим различите.

Реметилачки уредници могу настојати да прикрију своје понашање као продуктивно уређивање, али их карактеристичне особине одвајају од продуктивних уредника. Када дискусија не успе да реши проблем и када се непристрасни консензус уредника изван спорне странице сложи (путем захтева за коментаре или сличним средствима), даље ометање је основа за блокирање и може довести до озбиљније дисциплинске мере кроз процес решавања спорова. У екстремним случајевима, ово може укључивати забрану сајта, било преко Арбитражног комитета или консензусом.

Правило три враћања, ако га поштују уредници који ремете пројекат, не треба тумачити као одбрану од акција предузетих да би се ова политика спровела против реметилачких уредника. Исто тако, уредници треба да имају у да правило три враћања не би требало да буде прекршено, чак ни ако уредници покушавају да спрече реметилачке измене. Док је вандализам увек ометајући, реметилачко уређивање није нужно вандализам.

Примери реметилачког уређивања

Реметилачки уредник је уредник који показује тенденције као што су следеће:

  1. Понаша се тенденциозно: наставља да уређује чланак или групу чланака са циљем да оствари своју поенту или изгура своје становиште дуже време, упркос противљењу других уредника. Тенденциозни уредници не само да додају материјал; неки се упуштају и у брисања која ометају, нпр. више пута уклањају поуздане изворе које постављају други уредници.
  2. Не жели или не може да задовољи Википедија:Проверљивост; не цитира изворе, цитира неенциклопедијске изворе, погрешно представља поуздане изворе или поставља оригинална истраживања.
  3. Бави се "ометајућим означавањем цитата" ; додаје неоправдане ознаке {{потребан цитат}} у чланак који користи поуздане изворе. Кроз такве ознаке реметилачки уредник настоји да сугерише да је садржај чланка правилног извора упитан.
  4. Не учествује у изградњи консензуса:
    1. више пута занемарује питања других уредника или захтеве за објашњења у вези са изменама или приговорима других уредника на измене;
    2. више пута занемарује објашњења других уредника за њихове измене.
  5. Одбија или игнорише допринос заједнице : опире се модерирању и/или захтевима за коментаре, настављајући да уређује у потрази за одређеном тачком упркос супротном консензусу непристрасних уредника.
  6. Врши кампању и агитовање за одстрањивање продуктивних сарадника: понашање у супротности са политикама и смерницама као што су Википедија:Учтивост, Википедија:Без личних напада или Википедија:Власништво над чланцима —или лутак, које можда не исцрпљују стрпљење опште заједнице, али и даље делују до краја исцрпљивања стрпљења продуктивних уредника који се придржавају правила о одређеним чланцима.

Поентирање

Када неко постане фрустриран начином на који се политика или смерница примењује, може бити примамљиво покушати да дискредитује правило или његово тумачење тако што ће га, по сопственом мишљењу, доследно примењивати. Понекад се то ради једноставно да би се доказала поента у одређеном спору. У другим случајевима, неко би могао покушати да примени правило на генерално непопуларан начин, са циљем да се оно промени.

Такве тактике веома ометају пројекат. Ако сматрате да је политика проблематична, страница за разговор о политици је право место да изнесете своју забринутост. Ако се једноставно не слажете са нечијим поступцима у чланку, дискутујте о томе на страници за разговор о чланку или сродним страницама.

Имајте на уму да неко може легитимно да направи поенту, без ометања Википедије да би то постигао.

Неуспех или одбијање да се схвати поента

Понекад уредници одржавају спорове држећи се навода или гледишта дуго након што је консензус заједнице одлучио да би прелазак на друге теме био продуктивнији. Такво понашање ремети Википедију.

је ровање да имате ваљану поенту не даје вам право да се понашате као да ваша поента мора бити прихваћена од стране заједнице када вам је речено да није прихваћена. Одбијање ваше идеје од стране заједнице није доказ да вас нису чули.

Покушаји да се избегне откривање

Реметилачки настројени уредници покушавају да избегну дисциплинске мере на неколико начина:

  • Њихове измене се дешавају током дугог временског периода, у којем случају ниједна појединачна измена није ометајућа, али цео образац уређивања очигледно јесте.
  • Њихове измене су углавном ограничене на странице за разговор; такво ометање можда неће директно штетити чланку, али често спречава друге уреднике да постигну консензус о томе како да га побољшају.
  • Њихови коментари могу да избегну нарушавање уљудности уздржавањем од личних напада, али и даље ометајући грађанско и колаборативно уређивање и дискусију.
  • Њихове измене су ограничене на мали број страница које мало људи чита или надгледа.
  • Насупрот томе, њихове измене се могу дистрибуирати на широк спектар чланака како би се смањила вероватноћа да било који корисник гледа довољан број чланака на које се то односи да би приметио поремећаје.

Блокирање и санкције

  • Реметилачко уређивање може да доведе до упозорења, а затим и до ескалације блокова, обично почевши од 24 сата.
  • Налози који се првенствено користе за ометање ће највероватније бити блокирани на неодређено време.

Први април

Све измене направљене на Дан шале морају и даље да буду у складу са свим примењивим политикама и смерницама Википедије, укључујући (али не ограничавајући се на) ратовање изменама, без личних напада и политику биографија живих особа.

Све измене које имају за циљ да буду духовите треба да буду ван чланака и потребно је посебно назначити да намера објаве има хумористичан карактер.