Пређи на садржај

Википедија:Категорије, спискови и навигациони шаблони

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Википедија нуди неколико начина за груписање чланака: категорије, чланке у форми листи (укључујући листе ставки, као и тематске појмовнике, индексе, оквире и чланке на временској линији), друге листе укључујући уграђене листе и шаблоне за навигацију (од којих су оквири серије чланака један подтип). Груписање чланака по једном методу не захтева нити забрањује коришћење других метода за исто информативно груписање. Уместо тога, сваки метод организовања информација има своје предности и недостатке, и примењује се највећим делом независно од других метода пратећи смернице и стандарде који су еволуирали на Википедији за сваки од ових система.

Сходно томе, ове методе не треба сматрати у супротности једна са другом. Уместо тога, они су синергијски, сваки допуњујући друге. На пример, пошто се уредници разликују по стилу, неки фаворизују листе изградње, док други фаворизују категорије грађења, омогућавајући прикупљање веза на два различита начина, при чему листе често прелазе категорије и обрнуто. Овај приступ је резултирао са два главна система навигације на Википедији заснована на линковима. Погледајте мени за навигацију на врху Википедија:Садржај и погледајте Категорија:Категорије Википедије. Многи корисници више воле да прегледају Википедију кроз листе, док други више воле да се крећу по категоријама; а листе су приступачније почетницима, који можда неће одмах открити систем категорија. Према томе, „табор категорија“ не би требало да брише или раставља Википедијине листе, а „табор за листе“ не би требало да руши Википедијин систем категорија — на тај начин се троше вредни ресурси. Уместо тога, треба користити обе.

Истовремено, могу постојати околности у којима се консензусом утврди да је једна или више метода представљања информација неприкладна за Википедију. Постоје случајеви где су листе прикладне, а категорије можда нису (нпр. Листа необичних мерних јединица постоји као листа, али не и као категорија).

Кроз представљање појма или области у виду категорија, спискова, навигационих шаблона, шири се простор на којем се тема представља на Википедији.

Категорије, листе и навигациони шаблони који се преклапају, не сматрају се дупликатима[уреди | уреди извор]

Није ни неприкладно ни неуобичајено да истовремено имате категорију, листу и навигациони шаблон који покривају исту тему. Сматра се да су ови системи организовања информација комплементарни, а не неприкладно дуплирани. Штавише, тврдња да категорија дуплира листу (или обрнуто) на дискусији о брисању није ваљан разлог за брисање и треба га избегавати. Преусмеравања чланака са листе на категорије се веома обесхрабрује: чланци са листе треба да заузму место преусмеравања.

Узмите у обзир да листе могу укључивати својства које нису доступне категоријама, а прављење рудиментарне листе веза је користан корак у побољшању листе. Брисање ових рудиментарних листа је губљење ових градивних блокова и непотребно врши притисак на креаторе листа да обезбеде већу почетну посвећеност напора кад год желе да направе нову листу, што се може имати дестимулативан ефекат. Када одлучујете да ли да направите или избегнете листу, постојање категорије на исту тему је небитно.

Испод је поређење како ове технике групишу информације и предности и недостатке сваке од њих.

Категорије[уреди | уреди извор]

У поређењу са листом, категорија може имати и предности и недостатке.

Пример странице категорије. Свака страница у именском простору чланка треба да има најмање једну категорију. Категорије би требало да буду о главним темама које ће вероватно бити корисне некоме ко чита чланак.

Чланак: Мајкл Џексон
Корисна категорија: Категорија:Амерички поп певачи
Није корисна: Категорија: Музичари чије име почиње на М

Категорија је вероватно неприкладна ако је одговор на следећа питања „не“:

 • Да ли је могуће написати неколико пасуса или више на тему категорије, објашњавајући је?
 • Ако пређете на чланак из категорије, да ли ће бити очигледно зашто је ту? Да ли је тема категорије проминентно разматрана у чланку?

Чланак ће често бити категорисан у неколико категорија. Међутим, треба бити уздржан при категоризацији — категорије постају мање ефикасне што их је више на датом чланку.

Чланак обично не би требало да буде и у категорији и у њеној поткатегорији, нпр Microsoft Office је у Категорија:Софтвер компаније Мајкрософт, тако да не би требало да буде и у Категорија:Софтвер — осим када чланак дефинише категорију као и да је у вишој категорији, нпр. Охајо се налази и у категорији Категорија:Државе САД и у категорији:Охајо (добар начин да се разуме овај изузетак је да ако чланак постоји, а затим се направи категорија на исту тему као и чланак, то не би требало да буде разлог због којег је чланак уклоњен из било које припадајуће категорије).

Такође треба узети у обзир изузетке када предмет чланка има релевантност за надређену категорију која није изражена дефиницијом поткатегорије. На пример, ако је Категорија:Људи погубљени гиљотином током Француске револуције била једина поткатегорија Категорија:Људи Француске револуције, не би имало смисла уклањати главне личности Француске револуције само због начина њихове смрти.

Категорије се појављују без напомена, па водите рачуна о неутралној тачки гледишта када креирате или попуњавате категорије.

Изузетак од горњих правила је Категорија:одржавање Википедије, која садржи категорије привременог карактера.

Свака категорија треба да буде поткатегорија неке друге категорије. Можете почети од врха хијерархије категорија чланака у Категорија: Класификација по главним темама.

Категорије имају кључеве за сортирање као и друге странице, иако се користе на флексибилнији начин. Погледајте ВП:СОРТКИЈ за техничка разматрања.

За чланке без икакве стабилне категорије, ознака {{Uncategorized}} се може користити да скрене пажња на такво стање.

Предности категорија[уреди | уреди извор]

 1. Аутоматско повезивање. Направите везу до категорије на страници чланка, а одговарајућа веза до тог чланка ће бити видљива на страници категорије.
 2. Вишесмерна навигација. Категорија може да садржи више поткатегорија, а може бити и део неколико категорија. Категорије су организоване у оквиру Википедије у мрежу знања која почиње са Категорија:Категорије Википедије.
 3. Добре су за истраживачко прегледавање Википедије.
 4. Мање су подложне неадекватним спољним везама од других врста страница, јер само чланци на Википедији могу бити у категорији.
 5. Релативно су ненаметљиве јер углавном не одвлаче пажњу од тока чланка.
 6. Претрага може да користи параметар incategory да искључи или укључи све странице у тој категорији. Поткатегорије нису укључене, али се може додати више термина.

Недостаци категорија[уреди | уреди извор]

 1. Не могу се директно уређивати ради додавања или уклањања уноса. Ово се мора урадити на дну сваког чланка.
 2. Не даје контекст за било који конкретан унос, нити било какву разраду; наводи се само назив чланка.
 3. Не постоји одредба за референцирање, како би се потврдило да тема испуњава критеријуме за укључивање категорије.
 4. Уноси су распоређени само по абецедном реду (иако можете да контролишете абецедни ред). Не могу се организовати у одељке и пододељке на једној страници, сваки са својим описним уводом.
 5. Може бити тешко за одржавање:
  1. Категорија са стотинама ставки се не може преместити осим уређивањем стотина чланака (иако бот може помоћи)
  2. Праћење промена у категорији је тешко јер се историја уређивања категорије не приказује када су уноси додани или уклоњени из категорије. Дакле, не постоји једноставан начин да се утврди када је чланак уклоњен из категорије – он једноставно нестане без назнака да је икада био тамо. Википедијина функција листе посматрања омогућава кориснику да гледа категорију за промене чланства у категорији.
 6. Не подржава друге облике праћења, као што је додавање црвених веза. (Црвене везе су корисне као индикатори недостатака и као подсетници на задатке за креирање тих чланака.)
 7. Алтернативни називи за исту ставку могу бити укључени само укључивањем преусмеравања у категорију.
 8. Новим корисницима није очигледно да категорије постоје, како да им додају ставке, како да повежу нове категорије у постојеће шеме, нити како да се носе са проблематиком тачке гледишта (POV).
 9. Категорије се не приказују у приказу за мобилне уређаје.
 10. Приказ ставки у категорији је ограничен на 200 на страници. Да бисте видели цео садржај категорије са више чланова од ове, потребно је прегледати више страница.

У поређењу са категоријом, листа може имати и предности и недостатке.

Пример листе: Списак раса паса.

Листе, односно спискове, не треба почињати реченицама као што су „Следи списак“, „Ово је списак“ или „У овом чланку дат је списак“, већ их започети као и обични чланак тако да се схвата тема о којој се пише, на пример: „Списак српских владара обухвата српске владаре (жупане, кнезове, деспоте, краљеве и цареве)“ или „Списак градова у Словачкој обухвата насељена места у Словачкој која према законима Словачке Републике имају статус града“.

Предности листе[уреди | уреди извор]

 1. Добре су за истраживачко прегледање Википедије.
 2. Често су свеобухватније јер се свака одржава са централизоване локације (на самој страници).
 3. Може се форматирати на много различитих начина, како би се побољшала презентација садржаја листе.
  • На пример, неколико нивоа хијерархије може бити укључено у листу, или листа може имати више колона, од којих свака може бити основа за корисника да сортира листу.
 4. Може се направити и одржавати уређивањем једне странице, док попуњавање категорије захтева уређивање више страница.
 5. Може се улепшати напоменама (више детаља).
  • На пример, листа фудбалских тимова за светско првенство може да садржи уз сваки унос када је свако првенство освојено, кога су шампиони победили, ко им је био тренер итд.
 6. Укључене су у претраге на Википедији. Будући да су у главном именском простору, листе су подразумевано укључене у претраге на Википедији. Њихов садржај такође претражују Гугл и други претраживачи.
 7. Може се референцирати да би се оправдало укључивање наведених чланака.
 8. Може укључивати неповезане ставке.
 9. Ставке листе могу се ручно сортирати користећи различите методе. Чланак се може појавити неколико пута или на различите начине на истој листи.
 10. Ставке листе могу бити повезане са одређеним одељцима чланака .
 11. Може да садржи невидљиве везе ка страницама за дискусију, тако да ће клик на „сродне промене“ укључити и оне (Формат: [[Разговор:Омфалологија| ]] ); сама листа се такође може укључити повезивањем са собом, нпр. повезивањем подебљане фразе у уводној реченици.
 12. Може се лакше уређивати од стране почетника који су мање упознати са правилима и праксама уређивања.
 13. Слике могу бити разбацане по целој листи.
 14. Шаблони (као што су оквири за навигацију) могу бити укључени као делови листе.
 15. Уграђена листа, она која је уграђена у чланак о некој теми, може укључивати уносе који нису довољно уочљиви да заслужују сопствене чланке, а ипак могу бити довољно уочљиви да се укључе у листу. Штавише, пошто је праг уочљивости за помињање мањи од оног за цео чланак, можете лако да додате помињање на листу унутар чланка, а да не морате да доносите одлуку о значају коју бисте морали да извршите ако бисте додати цео чланак—ако неко други сматра да је довољно значајан, увек може да повеже помињање и ипак направи чланак.

Недостаци листе[уреди | уреди извор]

 1. Нема аутоматског повезивања. Сваки чланак се повезује са својим категоријама на доследан начин, али листе може бити теже открити зато што се сваки чланак на листи не везује за њега и сваки може изабрати да се повеже на њега на другачији начин. Покушај да се наметну унакрсне везе из чланака у категорији подложан је грешкама, чини уређивање листе опорезивим и супротставља се лакоћи уређивања листа погодности које иначе уживају.
 2. Мање свеобухватна хијерархија. Систем категорија има опсежну и детаљну хијерархију како би се олакшало претраживање повећањем специјализације, док су листе листа релативно ретке и нису дубоко угнежђене.
 3. Комплексна аутоматизована обрада. Листе је теже аутоматски обрадити коришћењем ботова, јер могу да садрже прозу која садржи везе до ставки које се не налазе на самој листи, а потребно је рашчланити викитекст странице да бисте издвојили наведене ставке уместо да користите специјализовани АПИ као што то чине категорије.
 4. Нема аутоматског сортирања. Уредници морају ручно да одреде где унос припада и да га тамо додају. Често уредници једноставно додају нове ставке на дно листе, смањујући ефикасност листе. Овај недостатак се може превазићи постављањем листе у табелу која се може сортирати.
 5. Може се загушити са уносима који се не могу поуздано пронаћи и који не испуњавају услове за укључивање у енциклопедију.
 6. Неке теме су толико широке да би листа била неиздрживо дуга и практично неодржива.
  • На пример, списак свих људи из одређене земље који имају чланке на Википедији

Навигациони шаблони[уреди | уреди извор]

Навигациони шаблони су груписање веза које се користи у више сродних чланака како би се олакшала навигација између тих чланака на Википедији. Навигациони шаблони ју су генерално представљени у једном од два формата:

 • Хоризонтални, постављени на дну чланака и такође се називају навигационим кутијама
 • Вертикални, често се налази у горњем десном углу чланака и називају се бочним тракама

Вики документација за означавање навигационих шаблона на различитим нивоима специфичности укључује Template:Navbox/doc, Template:Sidebar/doc, и, на врху или дну шаблона, Template:Navbar/do.

Сваки линк би требало да буде јасно препознатљив као такав за наше читаоце. Генерално, боје текста треба да буду у складу са подразумеваним бојама текста на Википедији, тако да везе треба да буду плаве; мртве везе треба да буду црвене; а црвена и плава не би требало да се користе за други текст (без везе).

Навигациони шаблони су посебно корисни за малу, добро дефинисану групу чланака; шаблони са великим бројем веза нису забрањени, али могу изгледати препуњено и тешко их је читати и користити. Добри навигациони углавном прате већину или све ове смернице:

 1. Сви чланци у оквиру шаблона односе се на једну, кохерентну тему.
 2. Предмет шаблона треба навести у сваком чланку.
 3. Чланци треба да се односе једни на друге, у разумној мери.
 4. Требало би да постоји чланак на Википедији на тему шаблона.
 5. Да није шаблона за навигацију, уредник би био склон да повеже многе од ових чланака у одељцима чланака Види још.

Ако збирка чланака не испуњава ове критеријуме, чланци су вероватно слабо повезани. Листа, категорија или ниједно од тога може бити прикладније.

Немојте се ослањати само на навигационе кутије за везе до чланака који су веома релевантни за одређени чланак, нити заобилазите поље „имаге=" да бисте илустровали нешто из чланка. Навбоксови се не приказују на мобилној веб страници Википедије, коју користи око половина читалаца.

Шаблоне за навигацију који се налазе у горњем десном углу чланака (понекад се називају шаблоном „бочна трака“ или „део серије“) треба третирати са посебном пажњом, јер су тако видљиво приказани читаоцима. Збирка чланака у шаблону бочне траке треба да буде прилично тесно повезана, а шаблон треба да испуњава већину или све претходне смернице. Ако чланци нису уско повезани, можда ће бити прикладнији шаблон за подножје или навигациони оквир који се налази на дну чланка. Обесхрабрује се постављање бочних трака у наслову чланка (иако то може бити дозвољено од случаја до случаја).

Везе чланака у шаблону за навигацију треба да буду груписане у групе, по теми или по ери, и слично. Абецедни редослед не даје никакву додатну вредност категорији која садржи исте линкове на чланак. На пример, погледајте Шаблон:Општа физика који има чланке груписане у повезане подтеме.

Сваки чланак који укључује дато навигационо сандуче би нормално требало да буде укључено и као веза у навигационом сандучету, тако да је навигација двосмерна.

Употреба шаблона за навигацију није обавезна нити забрањена за било који чланак. Википројекти често предлажу да ли треба укључити навигационе кутије и које треба укључити, али се на крају одређује кроз дискусију и консензус међу уредницима у сваком појединачном чланку. Према горенаведеном принципу двосмерности, ово такође може утицати на укључивање одређеног чланка у шаблон за навигацију. Ако дође до неслагања, молимо вас да централизујете дискусију на страници за разговор о чланку, а не о шаблону (који може бити на листи за гледање углавном само од стране кодера шаблона).

Избегавајте додавање наступа забављача у навигационе кутије за продукције у којима су се појавили, или чланова екипе у навигационе кутије за продукције на којима су радили. Ово укључује, али није ограничено на глумце/глумице, комичаре, телевизијске/радио водитеље, писце, композиторе итд. Овим се избегава претерано ширење шаблона за навигацију на дну чланака извођача и избегава се давање ВП:УНДУЕ тежине одређеним перформансама забављача у односу на друге.

Филмографије (и сличне) појединаца такође не би требало да буду укључене у навигационе кутије, осим ако се дотични појединац може сматрати примарним креатором дотичног материјала. Овим се избегава претерано ширење навигационих кутија појединаца на сваком производном чланку и избегава се давање непотребне тежине доприносима одређених појединаца у односу на друге.

Коначно, спољне везе не би требало да буду укључене у шаблоне за навигацију. Извори могу бити укључени у документацију шаблона (одељак који је видљив само након прегледа самог шаблона, али не и након његовог преношења).

Предности[уреди | уреди извор]

 1. Пружа доследан изглед и систем навигације за сродне чланке.
 2. Брже за навигацију од категорије.
 3. Даје тренутне информације еквивалентним елементима
 4. За представљање серије чланака хронолошким редом, шаблон је често најприкладнији. За веома дуге хронолошке серије, пожељно је користити оквире за сукцесију, који приказују само елементе серије који непосредно претходе и следе чланак.
 5. Они пружају организовани ресурс за читаоце који су прошли кроз чланак у некој широкој теми како би пронашли друге чланке о истој широкој теми, уместо да те читаоце натерају да „иду на пецање“ за чланке који су повезани на вики у тексту или у одељку „Погледајте такође“.
 6. Ублажава велике „Види такође“ одељке, потенцијално дуплиране и несинхронизоване међу сродним чланцима

Недостаци[уреди | уреди извор]

 1. Не приказује се читаоцима који користе мобилну веб локацију.
 2. Не пружа доследан изглед и систем навигације између различитих тема – не постоји јединствен формат за све шаблоне за навигацију.
 3. Ако је једноставно, често се може заменити категоријом. Такође може бити тешко дати више детаља него што категорија може дати, а да кутија не постане неиздрживо велика.
 4. Може постати ружно или изгледати бесмислено, нпр. због ружних шема боја, величине, броја на истој страници, итд. Из тог разлога оквири серије чланака морају бити очигледни, док не могу садржати много текста за дефиниције или објашњења.
 5. Укључивање линкова или пододељења чланака у шаблон може ненамерно да подстакне тачку гледишта . Такође може погрешно да сугерише да је један аспект теме или повезаног примера од веће, мање или једнаке важности за друге ; користити за оглашавање нејасних тема на истакнутим местима; или потврдити власништво над пројектом. Шаблони могу да иду на Википедија:Шаблони за дискусију ако се чини да гурају ПОВ. Покушај да се ово поправи додавањем више шаблона може довести до недостатка описаног у претходној тачки.
 6. С друге стране, можда неће дати читаоцу довољно назнака о томе које су везе најрелевантније или најважније када то не би било контроверзно
 7. Може заузети превише простора за информације које су само тангенцијално повезане
 8. Укључује пуну листу веза у сваком чланку, иако често многе везе нису корисне у одређеним чланцима
 9. Због величине, употреба више шаблона за навигацију може заузети превише простора на једном чланку, што би могло да доведе до опредељивања према тачки гледишта уредника о томе шта да се укључи. Ово се може свести на минимум постављањем свих или већине шаблона на страници да се аутоматски скупљају, скривајући већину њиховог садржаја док се не активирају.
 10. Шаблони нису подразумевано укључени у резултате претраге, што читаоцима и уредницима отежава њихово проналажење.
 11. Они имплицитно претпостављају да ће читаоци који су прошли кроз чланак у некој широкој теми желети да читају друге чланке о истој широкој теми, пре него чланке који су повезани на вики у тексту или у одељку „Види такође“.

Бочне траке (сајдбар) имају неке специфичне проблеме и треба их третирати са посебном пажњом, јер су веома истакнуте читаоцима:

 1. Велики део веома видљивог простора на екрану би се могао боље искористити за слике или битне информације.
 2. Они би се могли схватити као ограђивање предмета као „територије“ одређене научне области.
 3. Скуп чланака у шаблону бочне траке треба да буде прилично тесно повезана, а шаблон треба да испуњава већину или све претходне смернице. Ако чланци нису уско повезани, навигациона кутија би могла бити прикладнија.