Википедија:Стилски приручник/Обликовање

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Овај водич приказује типично обликовање чланака на Википедији, укључујући које секције има типичан чланак, њихов редослед, као и типографски начин обликовања елемената чланка. За помоћ са начином означавања на Википедији, види Помоћ:Уређивање; за генерална упутства за стил чланка, види стилски приручник.

Редослед одељака[уреди | уреди извор]

Једноставан чланак, или клица, треба да има најмање (а) увод или основне информације и (б) изворе. У даљем тексту дајемо додатне стандардне секције чланка. Комплетан чланак не мора да има све ове елементе, чак ни већину њих.

1. Пре текста чланка[уреди | уреди извор]

  1. Мета директиве за контролу пресловљавања наслова чланка
    • __БЕЗКН__ — спречава аутоматско пресловљавање наслова чланка из ћирилице у латиницу.
    • -{T|sr:...;sr-Cyrl:...;sr-Latn:...}- — Пуно прилагођавање приказа наслова зависно од изабраног писма корисничког интерфејса. Користи се понекад код чланака који имају наслове са мешавином ћирилице и латинице.
      • sr:... — приказ наслова када корисник није изабрао жељено писмо.
      • sr-Cyrl:... — приказ наслова када je корисник изабрао да чита Википедију на ћирилици.
      • sr-Latn:... — приказ наслова када je корисник изабрао да чита Википедију на латиници.
  2. Шаблони за контролу приказа наслова чланка: {{DISPLAYTITLE}}, {{искоси наслов}}, {{искоси наслов после}}.
    • Поједине инфокутије могу садржати ко̑д који мења приказ наслова чланка. У том случају, ови шаблони се могу уметнути након инфокутије.
  3. Уводне белешке (енгл. hatnotes)
  4. Ознаке за брисање чланака: {{брисање}}, {{брзо брисање}}
  5. Ознаке за одржавање чланака
  6. Ознаке за означавање изговора чланка[а]
  7. Инфокутија
  8. Једна слика за илустрацију целог чланка, ако нема инфокутије
  9. Вертикална навигациона кутија

2. Текст чланка[уреди | уреди извор]

  1. Увод
  2. Садржај
  3. Разрада

3. Додаци, референце и напомене[уреди | уреди извор]

  1. Награде које је особа добила
  2. Радови или публикације особе која је субјект чланка
  3. Галерија слика
  4. Одељак „Види још“
  5. Напомене
  6. Референце
  7. Литература
  8. Додатна литература
  9. Спољашње везе

4. Закључна секција[уреди | уреди извор]

  1. Низови сукцесије
  2. Навигациони шаблони
  3. Таксон бар
  4. Нормативна контрола
  5. Портал бар или Subject bar
  6. {{изабрани списак}}, {{сјајан чланак}} или {{добар чланак}}, где је одговарајуће.
  7. Географске координате, ако нису дате у инфокутији[б]
  8. Шаблони за клице
  9. Подразумевани ред сортирањa
  10. Категорије

Сегменти[уреди | уреди извор]

Чланци дужи од клица се генерално деле на одељке, а делови одређене дужине су генерално подељени на пасусе: ове поделе побољшавају читљивост чланка. Препоручени називи и редослед наслова одељака могу се разликовати у зависности од предмета, иако чланци и даље треба да прате добре организационе и принципе писања у вези са одељцима и параграфима.

Наслови прате хијерархију од шест нивоа, почевши од 1. и завршавајући на 6. Ниво наслова је дефинисан бројем знакова једнакости на свакој страни наслова. Наслов 1 (= Heading 1 =) се аутоматски генерише као наслов чланка и никада није прикладан за употребу у телу чланка. Секције почињу на другом нивоу (== Heading 2 ==), са пододељцима на трећем нивоу (=== Heading 3 ===), и додатни нивои пододељака на четвртом нивоу (==== Heading 4 ====), пети ниво и шести ниво. Одељци треба да буду узастопни, тако да не прескачу нивое од секција до пододељака; тачна методологија је део смерница за приступачност. Између секција треба да постоји single празан ред: више празних редова у прозору за уређивање ствара превише белог простора у чланку. Нема потребе да стављате празан ред између наслова и поднаслова. Када мењате или уклањате наслов, размислите о додавању шаблона сидра са оригиналним именом наслова како бисте обезбедили долазне спољне везе и вики везе (пожељно је да користите {{subst:anchor}} уместо да користите {{anchor}}.

Стандардни додаци и подножја[уреди | уреди извор]

Наслови[уреди | уреди извор]

Када се користе одељци додатака, они би требало да се појављују на дну чланка, са == Наслов другог нивоа==, праћеним различитим поднасловима. Када је корисно поделити ове одељке (на пример, да бисте одвојили листу чланака часописа од листе књига), то би требало да се уради коришћењем наслова нивоа 3 ( ===Књиге=== ) уместо наслова листе дефиниција (;Књиге), као што је објашњено у смерницама за приступачност.

Награде[уреди | уреди извор]

Списак награда и других почасти које је особа или организација добила за свој рад, треба ићи при дну текста чланка, изнад списка књижевних или других тела, филмографије, театрографије и другог.

Радови или публикације[уреди | уреди извор]

Садржај: Листа са набрајањем, обично поређана хронолошки, дела насталих од стране предмета чланка.

Називи наслова: Користе се многи различити наслови, у зависности од предмета. „Дела“ или „Одабрана дела“ су пожељни када листа укључује ставке које нису писане публикације (нпр. музика, филмови, слике, кореографије или архитектонски дизајни), или ако је укључено више врста дела. „Публикације“, „Дискографија“ или „Филмографија“ се повремено користе где је то прикладно; међутим, „Библиографија“ није добар избор јер није јасно да ли је ограничена на дела која су предмета чланка и да ли обухвата целовиту библиографију особе, која неретко износи неколико десетина или стотина различитих публикација. „Дела“ или „Публикације“ треба да буду у множини, чак и ако се наводи само једна ставка.

Галерија[уреди | уреди извор]

Уколико чланак садржи галерију слика или фотографија, сегмент Галерија би требао да буде последњи у чланку.

Одељак „Види још“[уреди | уреди извор]

Одељак „Види још“ је користан начин да организујете интерне везе до сродних или упоредивих чланака. Међутим, сам одељак није неопходан; многи висококвалитетни и свеобухватни чланци не садрже овај одељак. Одељак треба да буде листа са набрајањем, поређана или логички (на пример, по предмету), хронолошки или по абецедном реду. Размислите о коришћењу {{Columns-list}} или {{Div col}} ако је листа дугачка.

Садржај: Везе у овом одељку треба да буду релевантне и ограничене на разуман број. Да ли веза припада одељку „Види још“ је на питање уредничке анализе и здравог разума. Једна од сврха веза „Види још“ је да омогући читаоцима да истраже тангенцијално повезане теме; међутим, чланци повезани треба да буду повезани са темом чланка или да буду у истој категорији. На пример, чланак о Исусу може да садржи везу до листе људи за које се тврди да су Исус јер је повезан са темом, али није другачије повезан у чланку. Чланак о Васиној торти би могао укључити друге примере јела из српске кухиње

Одељак „Види још“ не треба да садржи црвене везе, везе ка страницама са вишезначним одредницама (осим ако се не користе на страници са вишезначним одредницама за даље разјашњење) или спољне везе (укључујући везе ка страницама у оквиру Викимедијиних сестринских пројеката). Као опште правило, одељак „Види још“ не би требало да понавља везе које се појављују у телу чланка.

Уредници требају да додају опис када релевантност везе није одмах очигледна, када значење термина можда није опште познато или када је термин двосмислен. На пример:

Додатна литература[уреди | уреди извор]

Садржај: Опциона листа са набрајањем, обично по абецедном реду, разумног броја публикација која би помогла заинтересованим читаоцима да сазнају више о теми чланка. Уредници могу укључити кратке напомене. Публикације наведене у даљем читању форматиране су у истом стилу цитирања који се користи у остатку чланка. Одељак за даље читање не би требало да дуплира садржај одељка Спољне везе и нормално не би требало да дуплира садржај одељка Референце, осим ако је одељак Референце предугачак да би га читалац могао да користи као део опште листе за читање. Овај одељак није намењен као магацин за опште референце или пуне цитате који су коришћени за креирање садржаја чланка. Све везе ка спољним веб локацијама које су укључене у „Даље читање“ подлежу смерницама описаним на Википедија:Спољашње везе.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Садржај: Листа препоручених релевантних веб локација, свака праћена кратким описом. Ове хипервезе не би требало да се појављују у тексту чланка, нити везе које се користе као референце обично треба да буду дуплиране у овом одељку. „Спољашње везе“ треба да буду у множини, чак и ако наводи само једну ставку. [lower-alpha 10] У зависности од природе садржаја везе, овај одељак може бити пропраћен или замењен одељком „Додатна литература“.

Везе ка Викимедијиним сестринским пројектима би генерално требало да се појављују у „Спољашњим везама“, а не под „Види још“. Ако чланак нема одељак „Спољашње везе“, поставите сестринске везе у нови одељак „Спољашње везе“ користећи постојеће шаблоне. Ако постоји више од једне сестринске везе, може се користити комбинација шаблона типа кутије и „уметнутих“ шаблона, све док одељак садржи најмање један „инлајн“ шаблон.

  • Шаблони типа оквира (као што је {{Commons category}}, приказани десно) морају да се ставе на почетак одељка „Спољашње везе“ у чланку тако да се оквири појављују поред, а не испод, ставки листе . (Не правите одељак чији су једини садржај шаблони типа кутије.)
  • „Инлајн“ шаблони се користе када шаблони типа оквира нису добри, било зато што резултирају дугачким низом десно поравнатих оквира који виси са дна чланка, или зато што не постоје спољне везе осим оних сестринског пројекта. „Инлајн“ шаблони, као што је {{Commons category-inline}}, креирају везе до сестринских пројеката који се појављују као ставке листе, попут ове:

Навигациони шаблони[уреди | уреди извор]

Чланак може да се завршава навигационим шаблонима и навигационим кутијама у подножју, као што су поља за сукцесију и географска поља (на пример, {{Geographic location}}). Већина навигационих кутија се не појављује у штампаним верзијама чланака на Википедији нити се приказује на мобилној верзији.

Форматирање[уреди | уреди извор]

Слике[уреди | уреди извор]

Свака слика би у идеалном случају требало да се налази у одељку за који је најрелевантнија, а већина би требало да има објашњење. Покушајте да ускладите величине слика на датој страници како бисте одржали визуелну кохерентност.

Користите |upright=scaling factor за подешавање величине слика; на пример, |upright=1.3 приказује слику 30% већу од подразумеване, и |upright=0.60 приказује га 40% мање. Уводна слика обично не би требало да буду већа од |upright=1.35 .

Избегавајте текст чланка који се односи на слике лево, десно, изнад или испод, јер се положај слике разликује у зависности од платформе (посебно мобилних платформи) и величине екрана, и бесмислен је за људе који користе читаче екрана; уместо тога, користите натписе да бисте идентификовали слике.

Колапсибилни садржај[уреди | уреди извор]

Као што је објашњено у ВП:СП, ограничите употребу {{Collapse top}} / {{Collapse bottom}} и сличних шаблона у чланцима. Међутим, они могу бити корисни на страницама за разговор.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Тренутно немамо шаблоне за ове ознаке, али би можда требали, по узору на шаблон {{Use X English}} на енглеској Википедији.
  2. ^ Питање је да ли то требамо да имамо овде, или да увек иде у наслов (display=title)?