Вила Митинац у Смедереву

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Вила Митинац у Смедереву
Vila Mitinac u Smederevu.jpg
Вила Митинац
Опште информације
МестоСмедерево
ОпштинаСмедерево
Држава Србија
Врста споменикаспоменик културе
Време настанка1900.
Тип културног добразаштићен споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе Смедерево
СедиштеСмедерево
АдресаДеспота Ђурђа 37 11300
Званични веб-сајт

Вила Митинац у Смедереву је подигнута је 1900. године као породична кућа за одмор у природном окружењу винограда и воћњака. Вилу ја саградио смедеревски трговац Димитрије - Мита Стефановић и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1][2]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Вила је подигнута на падини, на десној обали Дунава, у делу Смедерева који се зове Плавинац. Правоугаоне је основе са једним делом укопаним приземљем, због косине терена и спратом. Више пута је претрпела измене, али без битног нарушавања изгледа. Године 1925. дограђен је велики дрвени трем уз источни зид, као и једно мање стамбено крило уз северни зид. У приземљу су ходник, кухиња, купатило и дневна соба, а на спрату су салон, већа спаваћа и три мање собе. Главна фасада зграде симетрично је решена, тако да је у приземљу у централном делу улазни трем са великим лучним отвором, а са обе стране улаза налази се по један лучно засведен прозор. На спрату су троја двокрилна врата са наглашеним лучним завршецима и балкон са оградом од кованог гвожђа.

Разноврсност декоративних архитектонских елемената, посебно колористички нијансирана фасадна декорација у малтеру и дрвени елементи који украшавају кровни венац и трем по угледу на швајцарске виле издвајају је од осталих кућа за одмор у овом крају. Као вероватан узор за изглед ове виле био је Летњиковац краља Александра Обреновића који се налази недалеко од овог објекта.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]