Црква Светог Вазнесења у Старом Селу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Вазнесења у Старом Селу
Crkva-Svetog-Vaznesenja-u-Starom-Selu-(1) 1385139454.jpg
Црква Светог Вазнесења
Опште информације
МестоСтаро Село
ОпштинаОпштина Велика Плана
Држава Србија
Време настанка1882./1886.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе Смедерево

Црква Светог Вазнесења у Старом Селу, у општини Велика Плана, подигнута је 1882/1883. године и сврстава се у непокретна културна добра као споменик културе. [1]

Архитектура[уреди]

Црква у Старом Селу је саграђена духу ханзенатике по пројекту архитекте Светозара Ивачковића као једнокуполна грађевина основе слободног крста. Просторно је подељена на споља тространу изнутра полукружну олтарску апсиду на истоку, наос са правоугаоним певничким просторима и малу припрату на западу. Засведена је полуобличастим сводовима на чијем је пресеку над наосом конструисана купола. Дух Ханзенове школе очитава се у обради фасада почев од блоковитости и транспарентности спољних површина на које се рефлектује унутрашња подела простора до карактеристичних прозорских отвора у виду монофора, бифора и квадрифора.

Иконостас[уреди]

Изузетно вредну уметничку целину представљају иконе на иконостасу, које је 1885. године осликао један од највећих представника српског реалистичког сликарства Ђорђе Крстић. Црква поседује лепе и вредне примере икона, богослужбених књига и сасуда као и комада црквеног мобилијара. У њеној порти постављен је 1933. године споменик у знак сећања на пале ратнике у Првом светском рату из овог краја.

Реконструкција[уреди]

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево изводио је радове на цркви и звонику у периоду 2002-2004. године. Пројекат конзервације иконостаса израдио је Републички завод за заштиту споменика културе Београд 2002. године, али до данас нису обезбеђена средства за извођење радова.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]