Црква Светог пророка Јеремије у Врбовцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Пророка Јеремије у Врбовцу
Црква Светог Пророка Јеремије
Опште информације
МестоВрбовац
ОпштинаСмедерево
Држава Србија
Време настанка1939.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе Смедерево

Црква Светог Пророка Јеремије у Врбовцу, месту на територији града Смедерева, подигнута је 1939. године и као непокретно културно добро има статус споменика културе.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Црква у Врбовцу је посвећена Светом пророку Јеремији, сазидана је као спомен црква са костурницом у коју су пренети земни остаци ратника 11. пука Шумадијске дивизије I позива, палих у борбама на Врбовачким косама и Церјаку октобра 1915. године. Историјске околности су условиле да она не буде само трајна меморија на изгинуле ратнике у бици на Врбовачким косама и Церјаку, већ и на људе и догађаје у ратовима 1912-1918. године о чему сведоче и три спомен плоче од црног мермера. Спомен-црква је освећена 14. маја 1939.[2]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Црква је изграђена у духу моравске школе српске средњовековне архитектуре. У основи је триконхална грађевина сажетог типа са једном куполом, добијена тако што су правоугаоној основи, у коју је уписан крст, додате три апсиде са источне, јужне и северне стране. На тај начин је створена компактна целина са олтарским простором на истоку, наосом са куполом и двема певницама са северне и јужне стране и припратом на западу над којом су галерија и звоник са куполом. Испод олтарског простора, налази се спомен костурница. Реч је о малој просторији полукружне основе у габаритима олтарске апсиде у коју се улази преко отвора у поду наоса. Црква је зидана опеком у кречном малтеру, малтерисана и окречена белом бојом уз употребу црвене за наглашавање појединих архитектонских и декоративних елемената. Декоративна обрада фасада заснована је на узорима традиционалне средњовековне архитектуре моравске стилске групе (хоризонтална и верикална елевација, полихромија, декоративна пластика).

Зидно сликарство и иконе на иконостасној прегради врбовачке цркве рад су руског академског сликара Андреја Биценка, који је био ангажован на њеном осликавању током 1938. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Лела Марковић: „Споменик који опомиње на грех заборава”, стр. 59-64, Православни мисионар, свеска 364, новембар/децембар 2018, ISSN 0555-0122.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]