Пређи на садржај

Индекси

С Википедије, слободне енциклопедије
Индекси
Лого групе
Музички рад
Активни период1962—2001.
Оснивање1962. (Сарајево,  ФНР Југославија)
Жанрпрогресивни рок
, психоделични рок
психоделични фолк
Рок, фанк
Издавачка кућаЈуготон, Дискотон, ПГП РТС
Чланови
Бивши члановиДаворин Поповић
Слободан Ковачевић
Ђорђе Кисић
Фадил Реџић
Нено Јурин
Синан Алимановић
Шефко Акшамија
Недим Хаџихасановић
Алија Хафизовић
Слободан Мисаљевић
Исмет Арнауталић
Ђорђе Узелац
Владо Правдић
Корнелије Ковач
Ђорђе Новковић
Ранко Рихтман
Мирослав Мараус
Мирослав Шарановић
Милић Вукашиновић
Денис Лазендић

Индекси (у оригиналу Indexi) су били југословенска рок група из Сарајева. Група је основана 1962. у Сарајеву, а распала се 2001. када је преминуо певач Даворин Поповић.

Историја

[уреди | уреди извор]

Оснивање групе

[уреди | уреди извор]

Индекси су основани 1962. године у Сарајеву. Индексе је основала група студената, па отуда и сам назив групе. Њени оснивачи су ритам гитариста Исмет Арнауталић и бас-гитариста Шефко Акшамија. Састав су заједно с њима чинили: соло гитариста Слободан Мисаљевић, клавијатуриста Ђорђе Узелац и бубњар Недим Хаџихасановић. У почетку су свирали инструменталну музику, обраде светских хитова група као што су Шедоуз и Кинкс, али је с њима на игранкама у дворани „Слога“ повремено наступао певач Алија Хафизовић. 1963. уместо Неде Хаџихасановића за бубњеве долази Ђорђе Кисић.

На првој Гитаријади у Београду 1964. Индекси су освојили друго место и као награду добили могућност да сниме први сингл на коме су се нашле четири инструменталне теме. Одлучили су се за обраде тадашњих хитова “Седам величанствених” (тема из филма “Седам величанствених”), “Вечерас у граду младих” (“Teensville TonightЏонија и Харикена) и “Атлантида” (“Atlantis” Шедоуза), док је песму “Никада” компоновао Исмет Арнауталић.

Крајем 1964. Индексима се прикључује певач Даворин Поповић, који је до тада наступао с групом Пауци. Током 1965. наставља се осипање првобитне поставе. Групу напуштају Слободан Мисаљевић, Шефко Акшамија и Ђорђе Узелац, а из групе Луталице долазе гитариста Слободан Ковачевић и басиста Фадил Реџић.

Године 1967. Индекси наступају на првом сарајевском фестивалу „Ваш шлагер сезоне“, одржаном у априлу у дворани „Ђуро Ђаковић“, на којем су извели Ковачевићеву композицију “Око малих ствари свађамо се ми” коју је ПГП РТБ објавио на фестивалској плочи. На такмичењу за Песму Евровизије извели су Ковачевићеву композицију на стихове Николе Бороте “Пружам руке” и она је уз песме “Зашто је празан читав свијет”, “Наше доба” и обраду “Nowhere ManБитлса (у њиховом препеву “Једном смо се свађали”) комплетирала други сингл Индекса. Доласком оргуљаша и композитора Корнелија Ковача 1967. године, Индекси се све више оријентишу на сопствени материјал. Октобра 1967. године свирали су на фестивалу у Опатији и постали први вокално-инструментални састав који је учествовао на тој манифестацији. Извели су песме “Недјељом ујутро” и “Нећу бити самЂорђа Новковића. Те године су често на концертима и плочама пратили певачицу Зденку Вучковић. У новембру 1967. године отишли су на двомесечну турнеју по Совјетском Савезу. По повратку су наступили на фестивалу „Ваш шлагер сезоне '68" са песмом “Пустињак”, која је уз композиције других извођача забележена на албуму у издању ПГП РТБ-а.

У пролеће 1968. године бубњар Ђорђе Кисић напушта Индексе, а на његово место долази Мирослав Шарановић. На Опатијском фестивалу ’68 Индекси су са композицијом Петка КантарџијеваЈутро ће промијенити све” освојили трећу награду, а извели су и Корнелијеву “Ако једном будеш сама”. Те јесени Корнелије је прешао у Београд и основао Корни групу, а у поставу је уместо њега ушао нови клавијатуриста Ђорђе Новковић.

Златно раздобље Индекса

[уреди | уреди извор]

Следи историјски датум у каријери Индекса - 15. јануар 1969. Тог дана започело се снимање песме “Плима”, коју је компоновао Слободан Бодо Ковачевић, а текст написао Корнелије Ковач. Следећи једнако важан догађа се у истој години, 11. октобра, када је снимљена прва домаћа рок поема “Негдје на крају, у затишју”, прва југословенска рок песма која је трајала дуже од 10 минута. Мелодију је компоновао Слободан Ковачевић на стихове Желимира Алтарца Чичка.

У децембру 1969. године Исмет Арануталић је отишао у војску и неће се више вратити у Индексе. Касније је с Гораном Бреговићем и Зораном Реџићем основао састав Јутро, претечу Бијелог дугмета.

Омот албума Све ове године

Почетком 1970. године опет се догађа једна од бројних персоналних промјена за клавијатурама. Ђорђе Новковић се придружио групи Про Арте, а заменио га је Ранко Рихтман. На такмичарској рок вечери фестивала „Загреб '70", Индекси су наступили с песмом “Да сам ја нетко”, коју је компонирао Хрвоје Хегедушић, а текст је написала Маја Перфиљева и освојили су друго место, иза Корни групе. “Да сам ја нетко” уз “Свијет у коме живим” (музика Ковачевић-Реџић, текст Желимир Алтарац) објављена је на сингл плочи у издању загребачког Југотона. Следеће године, такође на рок вечери фестивала „Загреб '71", Индекси су извели амбициозну композицију “Извор” (музика Хегедушић, текст Перфиљева) и овај пут освојили прво мјесто, испред Корни групе. Нажалост, песма никада није снимљена и објављена на плочама. Из групе одлази Ранко Рихтман и нови оргуљаш је Владо Правдић (екс Вокинси, Амбасадори), али ће и он од јесени кренути даље (одлази у групу Јутро Горана Бреговића), па је клавијатурист Индекса постао Енцо Лесић (екс Далматини, Сплит). Исте године на фестивалу „Ваш шлагер сезоне“ Индекси су са песмом Милана Ђајића “Да ли постоји љубав” освојили су друго мјесто публике. У јануару 1972. године у музичкој емисији “Максиметар” ТВ Београд, Индекси промовишу песму Енца Лесића “Све ове године” која је постала мега-хит (1981. године песму је у ска форми обрадило Бијело дугме). Лесић је убрзо напустио Индексе и у Загребу основао групу Спектар. С Индексима је поново Владо Правдић који је у групи остао до 1973. године када је прешао у групу Јутро. У пролеће 1972. године Индекси наступају на првом БООМ фестивалу, одржаном у Љубљани, а концертни снимак песме “Хеј ти, младо момче” (музика Љупче Констатинов, текст Маја Перфиљева) забележен је на дуплом албуму с овог фестивала. Потом наступају на „Загреб фесту“ с песмом "Сањам" (Хрвоје Хегедушић, Маја Перфиљева), да би убрзо по повратку у Сарајево урадили и песму "Балада" (музика Фадил Реџић и Слободан Ковачевић, стихови Маја Перфиљева), која је уз “Сањам” објављена на још једном изузетно популарном синглу групе (Југотон, 21. јун 1972). Десетогодишњицу постојања прославили су у касну јесен 1972. године распроданим концертом у сарајевској „Скендерији“. У новембру исте године, са четворогодишњим закашњењем, напокон је објављен (макси) сингл с “Плимом”. Плоча је достигла висок тираж и постала евергрин у каријери Индекса.

Такође, 1972. године издавачка кућа РТВ Љубљана издала је први албум Индекса, који се састојао од седам песама из њихове прогресивне фазе, снимљених у периоду од 1969. до 1972. године. Међутим, неки овај албум посматрају као компилацију, уз образложење да су песме ипак снимане у дужем временском периоду и да је већ постојала њихова дистрибуција на магнетофонским тракама. Албум је издат само у облику касете и у моно техници, у врло малом тиражу и представља раритет међу колекционарима.[1]

Одустајање од рок израза

[уреди | уреди извор]

Почетком 1973. године дошло је до чудне музичке фузије са саставом Про арте. У то време Индекси су опет остали без оргуљаша, па су са Ђорђем Новковићем, чији је састав Про арте такође био у персоналној кризи, смислили необично решење - спајање две групе. Уз Новковића, групи је приступио и певач Владимир Савчић Чоби, па су деловали под именом Про арте - Индекси. На фестивалима су бирали име у зависности од тога са којим певачем су наступали. У тој постави су отишли на турнеју по Бугарској и снимак њиховог наступа је под именом „Индекси + Про Арте“ објавила издавачка кућа Балкантон.

У априлу 1973. године Индекси су освојили прво место на фестивалу „Ваш шлагер сезоне“ са песмом Александра КораћаПредај се срце”, која им је донела и први златни сингл. Ово је преломни тренутак у каријери Индекса, који све више напуштају авангардни рок израз и почињу се бавити тзв. лаганим нотама. У новембру 1973. године Ковачевић и Поповић су отишли у војску и група није радила годину дана. Паузу су попунили наступом на Опатијском фестивалу с песмом “Само су руже знале” као и сингловима које су снимили пре престанка рада. У то време је изашао њихов први ЛП албум, али не с новим песмама, него као компилација најуспешнијих композиција са синглова.

Крајем 1974. године група је наставила с радом. Уместо бубњара Мирослава Шарановића (који је прешао у Амбасадоре) за бубњевима је сада био Милић Вукашиновић (екс Чичак, Мића, Горан и Зоран), а клавијатуре је, уместо Новковића који се у међувремену преселио у Загреб, свирао професор музике Мирослав Мараус.

Уочи Нове 1975. године група је објавила сингл с песмама “Бацила је све низ ријеку” (музика Фадил Реџић, текст Кемал Монтено) и “Погрешан број”. На спектакуларном концерту који је 22. фебруара 1976. одржан у Скендерији, под називом “Повратак Индекса”, доживели су очекиван тријумф. После тог наступа кренули су на турнеју по Југославији, а предгрупа им је био нови састав Тешка индустрија, предвођен клавијатуристом Габором Ленђелом. Током турнеје из групе је отишао Мараус, а у групу се вратио Енцо Лесић. На „Опатији '75" Индекси су извели Ленђелову песму “Ти си ми била нај нај”, а на фестивалу „Ваш шлагер сезоне“ освојили су треће место по избору публике с песмом “Волим те” Александра Кораћа. На Сплитском фестивалу представили су се с песмом Ђорђи Перузовића “Обала пуста, обала врела”.

У другој половини 1975. године Даворин Поповић је реализовао соло албум “Свака је љубав иста (осим оне праве)” који су снимили комплетни Индекси. Плоча је промовисана великим концертом 21. фебруара 1976. године у Скендерији, а Даворина Поповића су и на концерту пратили Индекси и њихов нови клавијатуриста Ненад Јурин (екс Код).

Индекси су по обичају наступили на фестивалу „Ваш шлагер сезоне“, с Реџићевом песмом “Моја Хана”, а Даворин Поповић је добио награду за најбољу интерпретацију. На фестивалу Београдско пролеће с песмом “Стани мало злато моје” Александра Кораћа освојили су трећу награду публике.

У лето 1976. године Индекси су поновно отишли на турнеју по Совјетском Савезу, а затим су са Здравком Чолићем одсвирали турнеју по јадранској обали. Крајем 1976. године Милић Вукашиновић је прешао у Бијело дугме, а бубњеве су по потреби свирали Перица Стојановић (екс Амбасадори) и Ђорђе Кисић.

Амбициозни албум "Модра ријека" на стихове песника Мака Диздара из збирки “Камени спавач” и “Модра ријека” Индекси су објавили 1978. године и после дуго година вратили се јакој ауторској музици. ЛП су продуцирали Никола Борота и Индекси, материјал је миксован у Минхену, као гости су свирали Тихомир Поп Асановић и Ранко Рихтман, стихове је рецитовао глумац Фабијан Шоваговић, а омот плоче је ликовно опремио сликар Мерсад Бербер. Након овог изванредног албума, Индекси су наставили с извођењем хитова забавно-музичке оријентације нижући песме као што су "Испили смо златни пехар", "Позови ме на кафу", "310 пољубаца" и "Поздрави Соњу".

Године 1984. Даворин Поповић је на свом другом соло албуму “С тобом дијелим све” снимио је песме Кемала Монтена, Корнелија Ковача и Фадила Реџића. У студију су га пратили Индекси, а продукцију је радио Ненад Јурин.

Године 1986. Индекси су објавили четвороструку ЛП компилацију Све ове године на којој су заступљене како прогресивне и мање комерцијалне, тако и шлагери и поп рок песме које су извођене на фестивалима. На компилацији је неколико раније снимљених песама објављено по први пут, као и нова композиција Индекси '86, чији текст представља комбинацију наслова њихових најпознатијих песама. Ова компилација је својевремено била далеко најлуксузније урађена у дотадашњој југословенској дискографији, са великим бројем фотографија, додатним биографијама и текстовима.[2] Нешто измењен материјал објављен је 1991. године и на двоструком CD-у.

Уз Корни групу, Тајм, Ју групу, Р. М. Точак бенд и Драга Млинарца, Индекси су наступили на концерту одржаном у Загребу 22. маја 1987. у великој дворани Дома спортова. На дуплом живом албуму "ЈУ рок легенде” (Југотон 1987), снимљеном на том наступу, нашле су се и њихове песме “Све ове године”, “Балада”, “Плима” и “Бацила је све низ ријеку”. Нешто касније исти концерт је поновљен у Београду. У оквиру музике за филм Кудуз коју је припремио Горан Бреговић, Даворин Поповић је отпевао обраду старе севдалинке "Вољело се двоје младих" која је под именом “Жуте дуње” објављена на плочи “Кудуз” (Дискотон 1989).

Последње године

[уреди | уреди извор]

Током рата у Босни и Херцеговини група Индекси није радила, али су снимили песму „Улица пркоса“. Даворин Поповић, Ђорђе Кисић и Фадил Реџић су све време били у Сарајеву, Бодо Ковачевић је био у Прагу, а Ранко Рихтман у Израелу. Даворин Поповић је 1995. године с песмом “XXI вијек” Златана Фазлића представљао Босну и Херцеговину на Песми Евровизије у Даблину. Она је, уз девет других песама, објављена на трећем Давориновом соло албуму “С тобом дијелим све” (куриозитет: исти назив као и другог албума), а потписана је као Даворин Поповић и Индекси. Уз старе материјале песме су компонирали Златан Арсланагић, Кемал Монтено, браћа Мулахалиловић (екс Хари Мата Хари), те Златан Реџић. Током 1995. године Индекси су званично обновили рад. Уз Поповића и Ковачевића састав су чинили бубњар Пецо Петеј, басиста Давор Чрнигој и клавијатуриста Синан Алимановић, који је својевремено био члан групе Косовски божури из Приштине, а од средине деведесетих постао је директор музичке продукције РТВ БиХ. Три пута су наступали у Лондону, а били су чести гости и у другим европским престоницама. Јануара 1996. године свирали су пет узастопних концерата у загребачкој дворани „Ватрослав Лисински“. Крајем априла одржали су три распродана концерта у београдском Сава центру и један у новосадском СПЕНС-у. Публика их је дочекала с одушевљењем. Као гости на њиховим београдским наступима учествовали су Корнелије Ковач, Ненад Милосављевић (Галија) и Владимир Савчић Чоби, а најавио их је Душан Прелевић. На концерту у Новом Саду добродошлицу им је пожелио Ђорђе Балашевић.

Године 1999. Индекси су објавили албум Камени цвјетови, на којеу су се вратили свом изворном рок звуку, који се највише огледао у третману гитара и оргуља. Као гости на снимању су учествовали Екатерина Аверианова (чело), Жељка Катавић, Ален Мустафић и Драгољуб Савић (пратећи вокали). Аутори музике су Слободан Ковачевић и Ранко Рихтман, текстова Маја Перфиљева и Абдулах Сидран, а на плочи се нашла обрада севдалинке "Снијег паде на бехар на воће". Снимак последњег наступа Индекса у сарајевској "Зетри", одржаног 1. октобра 1999. године објављен је на дуплом диску Последњи концерт у Сарајеву 2002. године. Те вечери са њима су као гости наступали Корнелије Ковач, Горан Бреговић, Милић Вукашиновић, Хари Варешановић, Младен Војичић Тифа и чланови сарајевске групе Севен ап.

Концерт „Индекси и пријатељи“ у Сплиту 2007.

Последњи концерт Индекса догодио се у Бањој Луци, у дворани Борик, 5. маја 2001. године. Даворин Поповић је умро 18. јуна 2001. године, а чланови групе су одлучили да престану с радом. У Босни и Херцеговини је установљена годишња Награда Даворин која се додељује најуспешнијим музичарима. На прву годишњицу Поповићеве смрти музичка продукција РТВ БиХ објавила је CD сингл „Пјесма за Давора“, коју је написао Златан Фазлић Фазла, а уз њега су певали Дадо Топић, Аки Рахимовски и Младен Војичић Тифа.

Бодо Ковачевић је умро 22. марта 2004. године, бубњар Ђорђе Кисић је умро 25. новембра 2005. године, а први бубњар групе Недо Хаџихасановић 3. фебруара 2006. године. Ђорђе Новковић је умро 6. маја 2007. године, а Енцо Лесић 29. јула 2013. године

Чланови Индекса

[уреди | уреди извор]

Дискографија

[уреди | уреди извор]

Концертни албуми

[уреди | уреди извор]
 • Последњи концерт у Сарајеву (Комуна 2002.)

Синглови

[уреди | уреди извор]
 • Седам величанствених / Никада / Вечерас у граду младих / Атлантис (ПГП РТБ 1964.)
 • Наше доба / Пружам руке / Зашто је празан читав свијет / Једном смо се свађали (ПГП РТБ 1967.)
 • Други човјек / Ако једном будеш сама / Јутро ће промијенити све (ПГП РТБ 1968.)
 • Не желим твоју љубав / Шабн-дабн-шабн-ду-бајо (Југотон 1969.)
 • Свијет у коме живим / Да сам ја нетко (Југотон 1971.)
 • Кривац си ти / Све ове године (Југотон 1972.)
 • Сањам / Балада (Југотон 1972.)
 • Плима / Угасила је пламен / Повратак Џека Трбосјека и осталог зла (Југотон 1972.)
 • Предај се срце / Буди као море (Југотон 1973.)
 • Једина моја / И твоје ће проћи (Дискотон 1973.)
 • Само су руже знале / Самоћо, љубави моја (Дискотон 1974.)
 • Динг-да-да / Да л’ смо људи (Дискотон 1974.)
 • Бацила је све низ ријеку / Погрешан број (Дискотон 1974.)
 • Волим те / Ти си ми била нај, нај (Дискотон 1975.)
 • Обала пуста, обала врела / Прва љубав (Дискотон 1975.)
 • Моја Хана / Ноћни сусрети / Стани мало, злато моје / Путови (Дискотон 1976.)
 • И ми и нас двоје / Кад се хоће, све се може (Дискотон 1976.)
 • Само једном / Купала се цура једна у потоку под планином (Југотон 1977.)
 • У једним плавим очима / Ана (Дискотон 1977.)
 • Вољела је сјај у трави / Покажи ми длан (Југотон 1977.)
 • Испили смо златни пехар / Свиђаш ми се (Дискотон 1978.)
 • Позови ме на кафу / Слово о човјеку (Југотон 1978.)
 • 310 пољубаца / Било је лијепо (Југотон 1978.)
 • Живјела Југославија / Празне ноћи а бескрајни дани (Дискотон 1979.)
 • Њене очи, усне, руке / Ој, Неретво (Југотон 1980.)
 • Бетонска брана / Да л’ облак зна (Југотон 1981.)
 • Поздрави Соњу / На свој начин / Добар дан, туго (Дискотон 1983.)

Компилације

[уреди | уреди извор]
 • Индекси (Југотон 1974.)
 • Индекси (Дискотон 1977.)
 • Све ове године (Дискотон 1986, четвороструки)
 • Индекси (Дискотон 1991.)
 • Све ове године (Croatia Records 1994.)
 • Best of Indexi (Комуна 2001. 2 ЦД)
 • У инат годинама (1964-1999) (Croatia Records 2007.)
 • Наше доба (ПГП РТС 2007.)

Фестивали

[уреди | уреди извор]

Ваш шлагер сезоне, Сарајево:

 • Око малих ствари свађамо се ми, '67
 • Пустињак, '68
 • Свијет за тебе / Најљепше ствари, '69
 • Прошли дани, '70
 • Да ли постоји љубав, друга награда публике, '71
 • Сваки други дан, '72
 • Предај се срце, победничка песма и награда за најбољу интерпретацију, '73
 • Само су руже знале, '74
 • Волим те, трећа награда публике, '75
 • Моја Хана, награда за најбољу интерпретацију и награда стручног жирија Савеза композитора Југославије, '76
 • У једним плавим очима, победничка песма, '77
 • Испијмо златни пехар, друга награда публике, '78
 • Празне ноћи, а бескрајни дани / Живјела Југославија, '79
 • Њене очи, усне, руке, '80
 • Бетонска брана, награда за аранжман, '81
 • Моја мала Ана, треће место, '82
 • Поздрави Соњу, '83
 • Имаш ме на души, '87

Опатија:

Београдско пролеће:

 • Стани мало, злато моје, трећа награда публике, '76
 • Позови ме на кафу, '78
 • 310 пољубаца, '79

Сплит:

 • Обала пуста, обала врела, '75

Скопље:

 • Еј ти момче младо, '71

Загреб:

 • Не желим твоју љубав, '69
 • Да сам ја нетко (Вече рок музике), друга награда публике, '70
 • Извор (Вече рок музике), победничка песма, '71
 • Сањам, '72
 • И ми и нас двоје, награда за најбољи текст, '76
 • Вољела је сјај у трави, '77
 • У улици Карађоз-бега, '87

Омладина, Суботица:

 • Мјесто под сунцем, '69
 • Ја одлазим сутра, '70

МЕСАМ:

 • Ја ти вјерујем све, '84
 • Црни сватови, награда за текст, '87

Југословенски избор за Евросонг:

 • Пружам руке, пето место, Љубљана '67
 • Заборав, Загреб '69
 • То се тражи, девето место, Љубљана '82
 • На свој начин, пето место, Нови Сад '83
 • Била једном љубав једна, осмо место, Београд '87

Југословенски фестивал револуционарне и родољубиве песме:

 • Југославија, '77
 • Ој, Неретво, '78

Бум поп фестивал, Љубљана:

 • Хеј ти, '72

Даворин Поповић соло

[уреди | уреди извор]

Самостални наступи на фестивалима

 • 1976 - Хит парада - Ја сам увијек хтио, људима да дам
 • 1981 - Сплит - Стави главу на блазињу
 • 1982 - Ваш шлагер сезоне - Заувијек Лили
 • 1982 - Београдско пролеће - Бојим се
 • 1995 - Евросонг - XXI вијек
 • Ја сам увијек хтио људима да дам / Црвено светло (ПГП РТБ 1976.)
 • Свака је љубав иста (осим оне праве)” (Дискотон 1976.)
 • С тобом дијелим све” (Дискотон 1984.)
 • С тобом дијелим све“ (Кроација Рекордс, 1995)
 • За вашу душу (Пелекс 1995.)
 • XXI вијек (Пелекс 1995.)

Литература

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]
 1. ^ Živanović, Goran (2023-03-17). „Priče o pesmama: Kako su neke kompozicije grupe Indexi bile "na čekanju" više godina, pa čak i decenija”. Telegraf.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-05-22. 
 2. ^ Živanović, Goran (2023-03-17). „Priče o pesmama: Kako su neke kompozicije grupe Indexi bile "na čekanju" više godina, pa čak i decenija”. Telegraf.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-05-22.