Грб општине Жагубица

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Жагубица
Veliki grb Žagubice.png
Верзије
Zagubica srednji grb.jpg
Средњи грб општине Жагубица
Grb Žagubice.png
Мали грб општине Жагубица
Детаљи
НосилацОпштина Жагубица

Грб општиине има три нивоа: основни, средњи и велики грб.

Блазон основног грба гласи: Штит оперважен златном, раздељен двема дијагоналним златним гредама у облику ћириличног слова Х,образујући 4 поља, у врху црвене боје, лево и десно плаве боје и у основи сребрне боје, са два сребрна крста у левом и десном пољу и три таласасте греде плаве боје у доњем пољу.

Блазон Средњег грба гласи: Основни грб надвишен сребрном бедемском круном са три видљива мерлона. Испод грба исписано је на плавој траци белом бојом име општине.

Блазон Великог грба гласи: Основни грб надвишен сребрном бедемском круном са три видљива мерлона. Леви и десни чувар штита је бели пропети вук, окренут главом од штита. Између чувара и штита о тло су ослоњена златом окована копља са којих се у поље вију златно ресама оперважене заставе и то: десно народна застава Републике Србије, а лево застава општине Жагубица (раздељен у двема дијагоналним златним гредама у облику ћириличног слова Х, образујући 4 поља, у врху црвене боје, лево и десно плаве боје и доле сребрне боје оперважен златном). Испод грба исписано је на плавој траци белим словима име општине. [1]

Референце[уреди | уреди извор]