Грб општине Нова Црња

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Нова Црња
Opstina Nova Crnja srednji.png
Верзије
Opstina Nova Crnja mali.png
Мали грб Општине Нова Црња
Детаљи
НосилацНова Црња
Усвојен2013. год.
Челенказлатна бедемска круна без грудобрана
МотоОпштина Нова Црња

Званични симбол општине Нова Црња састављен је из четири кантона који су међусобно испреплетани у центру како би показали њихово окупљање у упштину као територијалну организацију. Боја позадине или штита грба је црвена боја која је национална боја Срба као и Мађара, две главне заједнице у општини, као и основна боја државног грба Републике Србије и дела тренутног грба АП Војводине посвећеног Банату, у хералдици се узима као боја борбе и истрајности. Грбом доминира шест прутова или пруга које престављају шест насељених места која се испреплићу на средини грба чиме престављају њихово окупљање у једну целину, односно Општину, такође чине крстолики објекат што је додатна повезаност са српским али и мађарским крстом.

У горњем, почасном, кантону на грбу стоји златни лав са сабљом кривошијом што је историјски део ознаке за Банат у ком је општина, такође тренутно на грбу АП Војводине. Такав лав такође, попут црвене боје, симболизује борбу, ратнички карактер и истрајност али је и симбол моралности, као владар копнених животиња у заједничком систему вредности симбола народа Европе. Три класа пшенице окренутих ка центру симболизују пољопривредну делатност али служе и као показатељ досељавања и сеоба на просторе општине, јер показују на центар грба који је по својом дизајнерском изгледу централни симбол савремене Општине.

Средњи грб такође има златну бедемску круну као симбол општине са одређеним бројем становника у Републици Србији. Као венац служе по три стабљике пшенице златне са обе стране, такође симбол главне привредне делатности и укупног броја села у општини. На траци или ленти као мото или гесло грба стоји ОПШТИНА НОВА ЦРЊА на службеном језику државе.

На седници која је одржана 26.02.2013. године, Скупштина општине Нова Црње усвојила је одлуку о изради симбола општине Нова Црња чиме су грб и застава постали званични симболи општине спремни за употребу.

Грбови општинских месних заједница[уреди | уреди извор]

Месна заједница Грб
Александрово

Aleksandrovo Grb.png

Војвода Степа

Vojvoda Stepa Mali Grb.png

Српска Црња

Srpska Crnja Grb.png

Радојево
Тоба

Coat of arms of Toba.png

Нова Црња

Види још[уреди | уреди извор]

Грб МЗ Војвода Степа

Спољашње везе[уреди | уреди извор]