Грб Новог Сада

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Нови Сад
Novi Sad Coat of Arms.svg
Детаљи
НосилацFlag of Novi Sad, Serbia.svg Град Нови Сад
Усвојен1. фебруар 1748.
Раније верзијеGrb-NoviSad.JPG
Употребагрб града из 1748.

Грб града Новог Сада је службени грб града од 1. фебруара 1748. године када је Нови Сад добио статус слободног краљевског града од Марије Терезије.

Изглед[уреди | уреди извор]

У елибертационој дипломи у члану 19, где се описивао печат је наведен и облик грба који ће бити на печату. - Да у печат свој тај грб метну: на плаву штиту стоје три сребрне, округле куле са настрешницом на врху и средини, свака кула за себе од тесана камена, горња страна настрешнице зубчаста капије затворене, а прозори за пуцање удешени и отворени. Стоје на обали Дунава, који тече таласајучи се преко зелене ливаде, поређене у реду једна поред друге, средња је нешто шира и виша, а над њом се лепрша тако звани Нојев голуб; около периферије штита иде натпис: „Печат краљевског слободног града Новог Сада“ (лат. Sigillum Regiae Liberaeque Civitatis Neoplantensis).

У Статуту града у члану 7се наводи: Грб Града представља штит барокне форме, у чијем се горњем плавом пољу налазе три округле куле сребрне - светлосиве боје, од којих сваку средином и одозго опасује надстрешница. Куле стоје одвојено, свака за себе, сазидане од неотесаног камена. Надстрешница горњег дела им је зупчаста, капије су им затворене, а прозори отворени. Средња кула је нешто виша и шира, а над њом бели голуб у лету са маслиновом гранчицом. У доњем зеленом пољу испод кула налази се таласаста сребрна трака.

Види још[уреди | уреди извор]