Демонстрације у Београду 1999.

С Википедије, слободне енциклопедије
Демонстрације у Београду 1999.
Део Протеста против Слободана Милошевића
Датум19. август30. септембар 1999.
Локација
Београд и петнаестак градова широм Србије
РезултиралоПротести брутално угушени;
Стране у цивилном сукобу
Водеће фигуре
Број
40 до 80 хиљада грађана

Више хиљада полицајаца

Жртве
Преко 100 повређених демонстраната
више од 200 ухапшених
14 повређених полицајаца

Неколико демонстрација против режима Слободана Милошевића је одржано у Београду, главном граду Србије, 1999. године после НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Митинг опозиције на Преображење[уреди | уреди извор]

19. августа 1999. је испред Савезне скупштине одржан митинг опозиције на Преображење. На првом великом скупу опозиције у Београду после рата дошло је очигледног размимоилажења између лидера два опозициона блока - Вука Драшковића и Зорана Ђинђића, које се манифестовало чак и тучом обезбеђења на бини.

Протести Савеза за промене[уреди | уреди извор]

Након 50 митинга широм Србије, од 21. септембра 1999. године Савез за промене и Савез демократских партија започели су у петнаестак градова свакодневне протесте против режима Слободана Милошевића. У Београду су, као и у време протеста 1996/97. године организоване протестне шетње.

29. септембра са Трге Републике кренуло је према Дедињу, према разним проценама, између 30 и 80 хиљада грађана. На углу Немањине улице демонстранте је сачекао четвороструки кордон полиције иза којег су се налазили водени топови и оклопна возила. Након разговора са припадницима МУП-а, лидери СЗП позвали су грађане да седну на асфалт.

Полицајци су почели да туку демонстранте и потискују их низ Немањину улицу. Грађани су почели су да беже назад ка раскрсници Лондон и према Железничкој станици. Биланс полицијске интервенције био је шездесетак повређених демонстраната и пет полицајаца.

Следећег дана, 30. септембра, полиција је интервенисала против мирних демонстрација. На Бранковом мосту, с новобеоградске стране кордон полиције сачекао је више од 40 хиљада демонстраната у шетњи према Палати федерације, и брутално интервенисао, пре него што су присталице СЗП успеле да се повуку. Батине су добили и лидери СЗП, разбијена је камера Студија Б, а двадесетак људи је повређено. Полиција је поново тукла људе који су остали да леже на земљи, а након интервенције на мосту упали су у околне кафане и претукли госте који су тамо седели.