Дик Чејни

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Дик Чејни
Richard Cheney 2005 official portrait.jpg
Дик Чејни
Биографија
Пуно име Ричард Брус „Дик“ Чејни
Датум рођења (1941-01-30)30. јануар 1941.(77 год.)
Место рођења Линколн
САД
Држављанство  САД
Супружник Лин Винсент
Политичка
партија
Републиканска странка
46. потпредседник САД
20. јануар 2001. — 20. јануар 2009.
Председник Џорџ В. Буш
Претходник Ал Гор
Наследник Џо Бајден

Ричард Брус „Дик“ Чејни (енгл. Richard Bruce "Dick" Cheney) је 46-ти потпредседник САД, у време Џорџа В. Буша од 2001. до 2009. Рођен је 30. јануара 1941. Члан је Републиканске странке.

Младост и породица[уреди]

Чејни је рођен у Линколну у држави Небраска. Родитељи су му Ричард и Мерџори Чејни. Одрастао је у Касперу у Вајомингу где је упознао своју садашњу жену Лин Винсент. Радио је у министарству пољопривреде.

Чејни се истицао и као ученик и као спортиста у средњој школи. Био је изабран за председника старије класе своје средње школе, представљао је школу на државним скуповима и био је члан рагби тима. Након завршетка средње школе радио је на електричним водовима и био је члан међународног братства електричара.

Након женидбе са Лин 1964, добио је две ћерке Елизабет и Мери. Данас има четири унучета. Елизабет је рођена 1966, ожењена је и има четири детета. Дипломирала је на Правном факултету у Чикагу и радила је као међународни адвокат, саветник а сада ради у одељену за Блиски исток Стејт Дипартмента. Мери живи у Денверу у држави Колорадо и једна је од најближих очевих помоћника. Појавиле су се сумње о њеним сексуалним склоностима након подршке њеног оца амандману на државни закон о браку који не би дозволио Мери да се венча са партнером истог пола.

Дик Чејни је 1995. имао кратку улогу у филму Бруса Вилиса Умри мушки 3 где је играо званичника Њујорка.

Образовање[уреди]

Након средње школе, Чејни је добио стипендију и похађао је универзитет Јејл. Након три семестра одлучио је да на неко време напусти Јејл. Сакупио је довољно новца и вратио се на студије али је већ у следећем семестру напустио факултет због лоших оцена.

Када је имао 21 годину, 1962, два пута се изјасниокривим за вожњу у пијаном стању у Вајомингу. Касније је изјавио да су га ова хапшења натерала да размисли којим путем иде. Како је сам рекао, био је на лошем путу и тако би се и наставило да није престао са пићем.

Поново се фокусирао на студије. Ишао је у Каспер Колеџ 1963. а након тога и на Универзитет у Вајомингу где је добио и диплому из политичких наука.

Похађао је Универзитет Висконсин-Медисон као докторанд. Напустио је студије и ушао у политичке воде пре докторирања.

Рат у Вијетнаму[уреди]

Током рата у Вијетнаму од 1959. до 1966, Чејни је добио укупно 5 одлагања војне обавезе. Четири су била типа С-2 који су добијали студенти због обавеза према универзитету и једно одлагање типа 3-А које је добио 1966. када је његова жена затруднела.

Политичка каријера[уреди]

Ранији ангажман у Белој кући[уреди]

Његова каријера у државној служби почела је са радом у администрацији Никсона 1969. Био је на многим позицијама у већу за одређивање вредности потрошачке корпе, као помоћник Доналда Рамсфелда у државној канцеларији за економске могућности и у Белој кући. Код председника Џералда Форда, Чејни је постао помоћник председника и шеф особља. Био је менаџер Фордове председничке кампање 1976. док је председник кампање био Џејмс Бејкер.

Конгрес[уреди]

Федерална зграда Дика Чејнија, Каспер, Вајоминг

Године 1978. изабран је за представника Вајоминга у Представничком дому Конгреса. Чејни је поново биран пет пута служећи до 1989. Био је председник комитета за политику Републиканске странке од 1981. до 1987. Изабран је за председника конференције Републиканске странке 1989. Током своје службе у доњем дому конгреса гласао је против проглашавања дана рођења Мартина Лутера Кинга за национални празник. Као представник Вајоминга радио је на одбрани њеног посла везаног за нафту и угаљ. Федерална зграда у Касперу, регионалном пословном центру, названа је у његову част и рад у Конгресу.

Влада[уреди]

Чејни је радио као Секретар одбране у влади председника Џорџа Буша старијег Руководио је војним операцијама у Панами и на Блиском истоку. Награђен је председничком медаљом слободе због „очувања америчке сигурности у време великих промена у свету“.

Био је председник компаније Халибартон, а такође био је члан председништва Проктер и Гембла, Јунион Пацифика и ЕДС-а.

Заједо са Доналдом Рамсфелдом 1997, основао је непрофитну образовну организацију која је зове Пројекат за Нови Амерички Век чији је циљ промовисање глобалног америчког вођства.

Потпредседник[уреди]

Спољашње везе[уреди]