Еленор Рузвелт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Еленор Рузвелт
Anna Eleanor Roosevelt.png
Портрет Еленор Рузвелт
Биографија
Пуно име Ана Еленор Рузвелт
Датум рођења (1884-10-11)11. октобар 1884.
Место рођења Њујорк
САД
Датум смрти 7. новембар 1962.(1962-11-07) (78 год.)
Место смрти Њујорк
САД
Политичка
партија
Демократска странка
Потпис Eleanor Roosevelt Signature-.svg
Претходник Лу Хенри Хувер
Наследник Бес Труман

Ана Еленор Рузвелт (енглески: Anna Eleanor Roosevelt; Њујорк, 11. октобар 1884Њујорк, 7. новембар 1962) је била америчка политичарка и хуманитарна радница. Била је борац за људска права и за равноправност црнаца и белаца. Она је била супруга бившег председника САД Френклин Делано Рузвелта, односно прва дама САД од 1933. до 1945. године.

Еленора Рузвелт је рођена 11. октобра 1884. године у Њујорку као ћерка Елиота и Ане Рузвелт. Била је нећака потоњег председника САД Теодора Рузвелта. Имала је два рођена брата Елиота млађег, Хала и полубрата Елиота Мана. Рузвелтова је одрастала одмалена у изобиљу, јер је њена породица била веома богата и моћна. Рано је остала без родитеља, мајка јој је умрла када је имала осам година, а отац, алкохоличар, када је имала десет година.

У почетку Еленору су школовали приватни учитељи да би са петнаест година била послата на Академију Аленсвуд у Лондону у Енглеској. Године 1902. Еленора се враћа у Америку. Те исте године упознаје двадесетогодишњег Френклина Делана Рузвелта, свог даљег рођака. Наредне године на пријему у Белој кући, који је организовао њен стриц тадашњи председник САД Теодор Рузвелт, Еленора и Френклин су се почели зближавати. На послетку су Еленора и Френклин венчали 17. марта 1905. године, на Дан светог Патрика. У браку су имали шесторо деце.

Њихов брак је био скоро пред распадом 1918, када је Еленора сазнала да Френклин има љубавницу. Иако јој је било веома тешко да преко тога пређе Еленора није тражила развод брака како због деце тако и због Френклинове политичке каријере која је била у успону. Током 1920. године Еленора је постала утицајан члан Демократске странке. Те исте године Еленора је почела да предаје књижевност и Америчку историју на учитељској школи за девојчице у Њујорку. Године 1921. постала је члан разних удружења која су се борила за једнакост међу људима.

У августу 1921. године, њен муж френклин је почео да обољева од дечје парализе. Али, захваљујући Еленориној подршци Френклин се вратио активном животу.

Дана 4. марта 1933. Еленора Рузвелт постала је прва дама САД, након што је њен супруг победио на изборима. Као ни једна прва дама пре ње Еленора је активно учествовала у пружању подршке америчком народу који је био погођен Великом депресијом. За време Другог светског рата учествовала је у организовању кампања које су имале за циљ прикупљања новца америчкој војсци. Често је обилазила и војне базе у којима би бодрила америчке војнике који су ишли у рат. Била је против одвођења америчких грађана, који су имали јапанско порекло у војне логоре, које је спровођено по наредби њеног мужа.

Елонора са Титом на Брионима, приликом посете Југославији, 1953.

Након смрти свога мужа 12. априла 1945. Еленора је била позвана од стране новог председника САД Харија Трумана, да буде представник Америке у ОУН. Од априла 1946. године била је председник Одбора ОУН за права човека, на чијем челу је остала све до усвајања универзалне повеље људских права 10. децембра 1948. године. И након усвајања повеље Рузвелтова је остала да ради у Уједињеним нацијама све док на чело САД није ступио Двајт Ајзенхауер. Еленора је била поново активирана као један од представника САД у ОУН 1961. године када је на чело САД дошао Џон Кенеди. Међутим, Еленорино здравље се почело погоршавати и она је на послетку умрла 7. новембра 1962. године у Њујорку.

Спољашње везе[уреди]