Енигматски савез Србије

С Википедије, слободне енциклопедије

Енигматски савез Србије (ЕСС) је удружење српских енигмата. Основано је 21. септембра 1985. године у Ваљеву на 17. Сусретима загонетача Југославије. Оснивачи овог Савеза били су: Енигматски клуб „Београд“, Енигматско друштво „Загонетка“ из Београда, Ваљевски енигматски клуб „Бранковина“, Енигматски клуб „Гњилане“, Енигматски клуб „Бор“ и Енигматска секција РКУД „Вискоза“ из Лознице. Основни документи који су усвојени на Оснивачкој скупштини били су: Самоуправни споразум о удруживању у Енигматски савез Србије и Статут Енигматског савеза Србије. Статут је више пута касније мењан и прилагођаван насталим ситуацијама и потребама. Задњим изменама омогућено је да чланови Савеза могу бити и енигмати – појединци, као и енигматски издавачи и редакције.

Енигматски савез Србије је друштвена организација основана у циљу ширења и популаризације енигматике, као и подстицања, развијања и координације рада енигматских удружења, друштава, клубова и секција на подручју Србије. Прво седиште Савеза било је у Ваљеву, да би од 20. фебруара 1988. године оно било премештено у Београд.

Етички кодекс ЕСС усвојен је 1. фебруара 2006. године. На годишњој скупштини ЕСС у Вршцу, 11. октобра 2009. године усвојено је да Дан енигмата Србије буде 21. фебруар. На тај дан 1820. године, на црквени празник Загонетну суботу је Димитрије Давидовић у Бечу објавио алманах „Забавник“ са 22 класичне загонетке непознатог српског аутора.

Активности ЕСС[уреди | уреди извор]

Оснивање нових клубова[уреди | уреди извор]

Једна од главних активности ЕСС од оснивања је пружање помоћи при оснивању нових енигматских клубова. У протеклом периоду, уз помоћ Савеза оформљени су: Удружење енигмата „Вук Караџић“, Београд; Енигматски клуб „Пирамида“, Нови Сад; Енигматско друштво „Др Ђорђе Натошевић“, Сомбор; Енигматски клуб „Србија“, Аранђеловац; Енигматски клуб „Браничево“, Пожаревац; Енигматски клуб „Крушевац“; Енигматски клуб „Линија“, Ваљево; Енигматски клуб „Нова загонетка“, Београд и Енигматски клуб „Ниш“.

Годишњи сусрети енигмата Србије[уреди | уреди извор]

Од 1988. године Енигматски савез Србије организује годишње сусрете увек у другом месту, са богатим садржајима као што су такмичења у састављању и решавању загонетака, трибине са актуелним темама из енигматике и шире, обилажење историјских и културних знаменитости, пригодне изложбе итд. Прекид је био 1999. и 2000. године. На Сусретима се увек одржи и Годишња конференција ЕСС по питањима организације, планова, анализе рада итд. До сада је одржано деветнаест сусрета и то:

Издавачка активност[уреди | уреди извор]

Један од основних задатака ЕСС је штампање енигматских књига и речника. Од националне ISBN агенције, при Народној библиотеци Србије, ЕСС је као издавач добио Међународни стандардни број књиге, (енгл. International standard of book numbers) те је тако укључен у ISBN систем са матичном ознаком 978-86-912077 и уписан у регистар централне базе у Лондону.

Гласило Енигматског савеза Србије[уреди | уреди извор]

Од децембра 1996. године Савез штампа информативно–теоријски лист „Гласник“ и до 1. јануара 2018. године публиковано је 37 бројева овог гласила. У овој публикацији, поред нормативних аката и одлука органа Савеза, објављују се и други прилози везани за активности енигмата и чланица Савеза, као и написи везани за актуелне догађаје, историју и теорију енигматике.

Извори[уреди | уреди извор]