Зграда Старе болнице у Ваљеву

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зградe Старе болнице у Ваљеву
Zgrada ratne bolnice Valjevo 003.jpg
Зграда Старе болнице
Опште информације
МестоВаљево
ОпштинаВаљево
Држава Србија
Време настанка1906.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеВаљево
АдресаМилована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт
Спомен плоча на згради

Ваљевска окружна цивилна болница је основана 1867. године и тада је била смештена у изнајмљеној приватној кући трговца Андоновића, у центру града, у новој чаршији, што је било привремено решење, до изградње наменски грађених објеката.

1885. године је довршена градња наменских објеката, на тадашњој периферији Ваљева, на почетку пута ка Шапцу. Тада су саграђене три зграде: управна административна зграда и два болесничка павиљона, женски и муушки, односно северни и јужни. Двадесетдве године касније, 1907, западно од ових објекат, саграђен је и трећи, хируршки павиљон. Он је подигнута према пројекту архитекте Јована Илкића, за оно време, савремено осмишљена грађевина специфичне намене.

Све зграде су биле приземне грађевине, павиљонског типа, издужене правоугаоне основе.

За време Првог светског рата овај комплекс је био једна од бројних болница Ваљева - града болнице (укупно 8, две сталне и 6 резервних, смештене у више од 30 различитих објеката).

Данас се у хируршком павиљону налаѕи депо Историјског архива Ваљево, док се управна зграда и јужни павиљон налаѕе у функцији војног санитета гарниѕона Ваљево. Северни павиљон је порушен приликом изградње новог војног стационара.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Кривошејев Владимир, СКИЦА ЗА ИСТОРИЈАТ ВАЉЕВСКЕ БОЛНИЦЕ – ИДЕНТИФИКАЦИЈА ПРВИХ НАМЕНСКИ ГРАЂЕНИХ БОЛНИЧКИХ ОБЈЕКАТА
  • Завод за заштиту споменика Ваљево: "Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа" . Ваљево: 2006. ISBN 978-86-904745-2-3. COBISS.SR 131307532

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]