Црква Светог Николе у Крчмару

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Николе у Крчмару
Crkva Sv. Nikole, Krčmar 012.jpg
Црква Светог Николе у Крчмару
Опште информације
МестоКрчмар
ОпштинаМионица
Држава Србија
Време настанка14. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеВаљево
АдресаМилована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт

Црква Светог Николе у Крчмару, општина Мионица, у литератури се први пут помиње 1736. године. Убраја се у споменике културе од великог значаја.[1]

Историјат[уреди]

Цркву у Крчмару народно предање везује за Краљевић Марка. Прво писано помињање се везује за манастир који је обновљен. као и многе цркве ваљевског краја за време Кочине крајине и она је горела 1788. године.

Данашња грађевина је добила свој изглед 1793. године, када је храму призидано кубе. ктитори ових обимних радова на грађевини били су чланови породицу Грбовић, браћа Никола и Милован, познате војводе из Првог српског устанка.

Изглед цркве[уреди]

Црква је скромна по својој величини, има основу правоугаоника са полукружном олтарском апсидом и куполом која је ослоњена само на четири стуба. Припрата која је дозидана током 19. века је од опеке, док је главна грађевина зидана каменом. У то време дрвени кров са шиндром као покривачем је замењен бибер црепом. У куполи је сачуван живопис који је 1802. године насликао Петар Николајевић Молер. Ово сликарство је једно од ретких примера сачуваног живописа из предустаничке Србије.

Црква у Крчмару је утврђена за непокретно културно доброспоменик културе 1967. године.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Завод за заштиту споменика Ваљево: "Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа" . Ваљево: 2006. ISBN 978-86-904745-2-3. COBISS.SR 131307532

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://vaza.co.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2013110510010149.