Конак Радића у Малом Борку

С Википедије, слободне енциклопедије
Конак Радића у Малом Борку
Конак Радића после пресељења
Опште информације
МестоМали БоракЛајковац
ОпштинаЛајковац
Држава Србија
Врста споменикакућа
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.vaza.co.rs

Конак Радића се налазио у Малом Борку, на територији општине Лајковац, грађен крајем 19. века. Због ширења површинског копа рудника Колубара и исељења места, конак је, заједно са конаком Брене Михајловић пресељен у Лајковац. Конак представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1][2]

Изглед конака[уреди | уреди извор]

То је двоетажна зграда правоугаоне основе, димензија 9,40х12,32m, са четвороводним кровом и бибер црепом као покривачем. Етаже су на фасадама одвојене профилисаним венцима, а изражајним, више профилисаним венцима завршавају се зидне површине. Конак је зидан опеком, као и сводови међуспратне конструкције. на ослонцима сводова уграђени су челични носачи. Таванска и кровна конструкција су дрвене.

Двокрилни прозори као и врата на собама, веома квалитетно су урађени, док су спољна врата новија и знатно лошије израде. Подови у приземљу су од опеке као и у ходнику спрата, док је у осталим просторијама дрвени патос. Цело приземље је, осим дела где је степениште, имало функцију оставе. На спратном делу су три собе за спавање, две мање са једне стране ходника и једна нешто већа са његове друге стране. све собе су загреване гусаним пећима које су се ложиле из ходника, где и сада постоје два ложишта са металним вратанцима. Конак је у функцији и веома добро очуван.

Као зграда која идејним концептом просторног плана одражава услове сеоског живота, а начином грађења утицај градске средине, конак Радића представља образац прелазног типа стамбене архитектуре села на простору Тамнаве и северне Србије у последњој четвртини 19. века.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Завод за заштиту споменика културе Ваљево: "Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа" . . Ваљево. 2006. ISBN 978-86-904745-2-3.  COBISS.SR 131307532

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://vaza.co.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2013110510010149.