Родна кућа војводе Живојина Мишића

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Родна кућа војводе Живојина Мишића
Rodna kuća Živojina Mišića, opšti izgled.jpg
Родна кућа војводе Живојина Мишића
Опште информације
Место Струганик
Општина Мионица
Држава  Србија
Време настанка 19. век
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Ваљево
Адреса Милована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт

Родна кућа војводе Живојина Мишића, једног од најзначајнијих војних заповедника Српске војске у Првом светском рату, налази се у мионичком селу Струганик. Због своје историјске вредности представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. [1]

Војвода Живојин Мишић[уреди]

Живојин Мишић (19. јул 185520. јануар 1921) је рођен у Струганику од оца Радована и мајке Анђелије (девојачко Дамјановић из Коштунићa). Имали су тринаесторо деце (само две девојчице) а Живојин је био тринаесто дете. Гимназију је завршио у Крагујевцу (два од шест разреда у Првој београдској), а 1874. године је примљен у Војну академију. Завршио је и стрељачку школу у Аустроугарској. Током своје богате војне каријере био је и врло успешан професор на Војној академији за предмет Стратегија. Учествовао је у свим ратовима које је Србија водила у периоду од 1876. до 1918. године.

Изглед куће[уреди]

У обновљеној окућници Мишића у којој се родио и провео детињство прослављени војсковођа доминира пространа задружна зграда за становање која припада класичној динарској полубрвнари, окружена свим потребним економским зградама.

Пространој згради у којој је провео детињство враћен је првобитни изглед и обезбеђена трајност. Кућа припада класичном динарском типу, у сутерену је подрум, већим делом је зидана у чатми, а мањим брвнима, покривена је ћерамидом. Кућа запрема 150 м2 док подрумска површина износи 50 м2.

Кућа војводе Живојина Мишића је данас меморијални комплекс чија се поставка састоји из два дела, историјског и етнолошког. У оквиру музеја је тематска поставка која приказује Живојина Мишића у контексту историјских збивања крајем 19. и почетком 20. века, с акцентом на оне догађаје у којима је војвода одиграо значајну улогу и због чега се његово дело проучава на војним академијама у свету. У кући војводе Мишића хронолошки су приказани његово порекло, детињство и школовање, историјат породице Мишић, његова војна каријера у балканским ратовима за независност, Први светски рат - са посебним освртом на Колубарску битку - затим његова болест, последњи дани и најзад признање и допринос војној науци.

Сталне поставке у комплексу Мишићеве куће је 1987. године реализовао Народни музеј Ваљево.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]