Канадски штит

Канадски штит означен плавом бојом

Канадски штит (енгл. Canadian Shield, франц. Bouclier canadien) је велика област потковичастог облика који обухвата централну и источну Канаду и северне делове САД. Заузима површину од око 4,6 милиона квадратних километара што је приближно половина канадске територије. Простире се од Арктичког океана поред Хадсоновог залива (заузимајући шест канадских провинција: Њуфаундленд и Лабрадор, Квебек, Онтарио, Манитоба, Саскачеван и Алберта те две територије Северозападне територије и Нунавут) па све до северних делова америчких држава Минесота, Висконсин, Мичиген и држави Њујорк.

Канадски штит је формиран пре око 3 милијарде година и добио је име по тврдом гнајсу и граниту који леже испод његове површине и спадају међу најстарије стене на Земљи. Ова област је карактеристична по брдовитим пределима са надморском висином од 300 до 500 метара. Планине се налазе на крајњем североистоку Лабрадора и на острву Бафин и уздижу се од 1.700 до 2.100 метара. За време последњег леденог доба пре око 10.000 година, лед који је покривао ову област оголио је танак површински слој земље и формиран је велики број ледничких језера.

Клима и вегетација[уреди | уреди извор]

На овом великом пространству, с обзиром на његов географски положај, преовлађује арктичка и субарктичка клима. На северу је арктичка клима са стално ниским температурама које спречавају раст дрвећа тако да ту углавном преовлађује тундра (степска пространства са ниским травама и маховином). Субарктичка клима преовлађује јужније и има довољно топла лета за раст дрвећа. Ту су се развиле простране четинарске шуме у којима преовлађују црна и бела оморика. Од дрвећа овде још расту бреза, јасика и др.

Привреда[уреди | уреди извор]

Типичан предео Канадског штита

Канадски штит има три главна природна ресурса: шуме, руде и воду. Шуме као привредна богатства се највише користе у четири Канадске провинције, Квебек, Онтарио, Манитоба и Саскачеван. Главне руде су бакар, гвожђе, олово, никл, злато, сребро, уранијум и цинк. Крајем 19. века у Северозападним територијама су откривене значајне количине дијаманта. Велики потенцијал река и језера у овој области се користе у производњи струје (хидроцентрале). Канадски штит садржи веома мало обрадивог земљишта.

Становништво[уреди | уреди извор]

Област је ретко насељена. Становништво живи углавном у рударским варошима и мањим индустријским центрима. Од већих градови ту су Садбери у Онтарију и Шикутими у Квебеку са 155.000 становника.